Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to vnímám já: Až mi bude osmnáct...

No, taky si pamatuji na tuhle magickou formulku, kdy jsem si myslela, že se stane něco nepředvídatelné, něco jiné, něco hodně zvláštní. Přišlo oněch osmnáct...a nic! Nic se nestalo! Osmnáct mi bylo dávno tomu! Příští rok na podzim oslavím osmnácté narozeniny pro velký úspěch už potřetí...

...ale teď vážně.

Taky mě dostala zpráva o tom, jak zcela zbytečně minulý víkend vyhasly 4 mladé  lidské životy. A člověk to může říkat těm mladým furt: "Ne abys sedal(a) do auta k někomu, kdo požil alkohol nebo je pod vlivem jiné návykové látky"

A je to furt prd platný!

Co udělá Vaše čerstvě dospělé dítko? Otočí oči v sloup a řekne to své:

"Ále prosím tě, nejsem malý (á)" .

Pravda: malý nebo malá není. Ale...

Stále je zde to ale...

A to horší pak je, že možná podobný rozhovor bude ten poslední, který se svým sotva dospělým dítkem prohodíte.

Je mi jasné, že  dnešní mladí se chtějí předvádět  a dokazovat vrstevníkům jací jsou borci, zkušení řidiči  a že nic pro ně není problém. Sebevědomí mají opravdu až nezdravé a možná jsou ovlivněny hrdiny počítačových her a "jedou na tři životy"...

Četla jsem si na novinkách.cz výživnou diskuzi k výše uvedené nehodě a souhlasím s názory, že je třeba na čase situaci řešit. Líbí se mi návrh, aby mladí řidiči dostali řidičák až po absolvování určitých odřízených kilometrů za dohledu zkušeného řidiče.

Anebo posunout věk získání řidičského průkazu až na pětadvacet let, až se mládí vydovádí, až odezní magická osmnáctka a až trochu víc mladí poznají o čem je život...Že život není počítačová hra, kdy po karambolu si můžou stoupnout znovu na start a zkusit si to znovu a možná lépe...

Taky bych určitě posílila hlídky policistů před kluby a zábavnými podniky hlavně o víkendech, aby nedovolili podnapilým usednout za volant.

Další můj návrh je možná je to z říše sci-fi, ale každý automobil by měl mít takové vybavení - nazvala bych to čichové snímače, které neumožní nastartovat, když ucítí alkohol nebo jinou návykovou látku z dechu. Nebo nějaký snímač na volant, který nastartování vozu ze stejných důvodů zabrání... To by snad v dnešní době neměl být takový problém, nebo ano?

A pak jsou tu předpisy.

To, že existují tací, kteří je nikdy a za žádných podmínek nebudou dodržovat, to je bohužel skutečnost. Tohle by podle mého měly odhalit psychotesty, které by měly být podmínkou k získání řidičského průkazu. Auto je velmi nebezpečná zbraň!

Z vlastní zkušenosti můžu říci, že pokaždé, když usedám za volant si říkám, že můžu jet předpisově, ale nikdy nevím, na koho natrefím. A pokaždé, když se dostanu v pořádku tam kam mám, spadne mi šutrák ze srdce. Ne proto, že já jsem nic nenabořila, neodřela, nezrušila...protože já jsem opatrná a zodpovědná a oči mám na sťopkách a někdy mám pocit, že je mám z jízdy vykoukané, že mi lezou až přes skla brýlí...protože si hlídám vše, co mám: před sebou, za sebou i vedle sebe a to je panečku fuška! Ale proto, že se nečekaně vedle mě nebo za mnou objeví nějaký osmnáctiletý hráč v nadupaném autě a zkusí si v reálu, to co zná z virtuálního světa. Když to odnesou jen plechy - je to velké štěstí, které sice zamrzí a finančně zabolí, ale když nejde o život, jde o ..... (znáte to pořekadlo!)

Pokaždé když slýchám matčino: "Jeď opatrně!" Říkám, že já jezdím tak opatrně, až ze mě ty za mnou šílí. A to doslova. Kdo dneska dodržuje předepsanou rychlost? Já si života vážím, takže si silnice nepletu se závodní dráhou, ačkoliv dobře vím, že auto umí jezdit rychleji a mě se rychlá jízda taky moc líbí... Přece jenom nejsem na silnici sama.

A když někam jedu a vidím to množství pomníčků u silnic, přemýšlím, zda ten, kdo tam má ten pomníček se nestal jen nějakou nevinou obětí někoho, kdo měl přebubřelé ego...

....V týdnu jsem si za volantem po dlouhé době zase zanadávala. Sprostě. Jela jsem z velkého kopce, předpisově, devadesátkou (ač to tam vždy svádí na to to pořádně rozjet - přehledná rovinka k tomu přímo vyzývá....) a na dvojité plné čáře mě předjel nějaký potencionální dávce orgánů. 

Jak ho jinak nazvat?

Nojo, je to tak, někteří pánové, když vidí, že za volantem sedí ženská jí musí dát najevo, že jsou lepší a nejezdí s tím jako s hnojem. A že mají lepší vůz a ne jen obyčejnou škodovku....A vůbec, že jsou lepší řidiči...

No, nevím.

Pokud dotyčný nezaviní nehodu, při které nezemře nikdo zbytečně, možná lepší řidič je. Jenomže podle čeho lze posuzovat, kdo je lepší řidič? Podle toho jak reaguje, jak řeší situace nebo podle toho jak rychle jezdí? Já taky vím, že v tom úseku lze i fábií  jet stočtyřicítkou, ale za volantem asi neplatí, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala.

Všem, co usedají za volant, přeji, aby se vždy bezpečně dostali tam, kam potřebují...

Autor: Ladislava Šťastná | neděle 29.3.2015 20:20 | karma článku: 8,90 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…

...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.

2.10.2019 v 20:20 | Karma: 17,44 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?

Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?

19.9.2019 v 20:20 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…

No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:

12.9.2019 v 20:20 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?

Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.

26.2.2019 v 7:07 | Karma: 14,79 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze

mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,

7.2.2019 v 7:07 | Karma: 22,20 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 883x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik