Česká chytrost opět triumfuje: česká vláda ví, jak bezpečně dovážet muslimy ze Sýrie.

Bezpečnostní služby USA neví, jak prověřit syrské uprchlíky. Pro českou vládu to není problém. Přitom tvrdí, že bezpečnost českých občanů je na prvním místě.

Dovoz muslimů z problémových oblastí je rizikový z mnoha důvodů. Jedním z nejdůležitějších je otázka bezpečnosti. Názory na tuto věc se však mohou lišit. Zatímco bezpečnostní služby USA si s touto otázkou neví rady, naše vláda si s ní dovede poradit.

V listopadu loňského roku byla předložena americkému vládnímu Výboru národní bezpečnosti předložena zpráva ohledně možnosti přijetí uprchlíků ze Sýrie do USA (1). Tato zpráva obsahuje vyjádření 12 předních představitelů amerických bezpečnostních složek (např. ředitelé CIA, FBI, Národního protiteroristického centra, atd.). Ve zprávě se konstatuje, že americké bezpečnostní služby nemají způsob, jak prověřit, kdo daní lidé (uprchlíci ze Sýrie) skutečně jsou a také, že hrozí reálné nebezpečí, že mezi uprchlíky jsou infiltrováni lidé napojení na ISIS. Zpráva proto důrazně varuje před myšlenkou dovážením uprchlíků ze Sýrie do USA. Naše vláda věci vidí jinak.

Pro českou vládu prověřování těchto běženců není problém (2, 3). Musíme být solidární, říká premiér. Pár tisíc muslimů nepředstavuje žádné riziko. Všichni budou pečlivě prověřeni našimi bezpečnostními odborníky. Prověrky v Itálii a Řecku již probíhají. První běženci zakrátko dorazí do ČR. A samozřejmě, jak jinak, bezpečnost našich lidí je na prvním místě.

To nejdůležitější však je, co to znamená pro nás. Buď bezpečnostní služby USA jsou v porovnání s našimi zcela neschopné, nebo naše vláda zcela nezodpovědně podceňuje, přehlíží a zlehčuje rizika, která jsou s dovozem uprchlíků ze Sýrie spojena. Osobně považuji první možnost za absurdní. Kde je však ochrana zájmů českých lidí - první věc, kterou by měla mít česká vláda na mysli?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislav Jahoda | čtvrtek 10.3.2016 20:26 | karma článku: 35,09 | přečteno: 1189x