Zabije tě vlastní stud... pohádka

Poslouchala jsem myšlenky starověkého řeckého filosofa Hérodota a napadla mě následující pohádka o studu... Snad nikoho nepohorším...

Žil byl jeden král a ten si moc přál absolutní moc, z níž pro něho plynulo absolutní bezpečí. Už ho nikdy žádný nepřítel nenapadne, všichni se budou chovat slušně a slovy Voltaira: "Já nemusím být věřící, ale je dobré, aby můj krejčí věřící byl, protože mě pak neokrade".

Věděl společně se starověkým filosofem Herodotem, který se zlobil, že se setkal s lidmi, kteří byli laxní v plnění svých denních povinností a dokonce se nestyděli... Takže král věděl, že člověk, který se stydí, má hranice a v určitou chvíli už nemůže mezi lidi a přeje si být sám a umřít.

A to je základna pro budování společnosti.

A přitom za určitou věc ani člověk, který se stydí, nemůže nebo mu ji někdo způsobil.... Třeba dívka v pubertě se stydí, že se moc najedla, protože touží být štíhlá - a podle kalorických tabulek jedla dokonce málo! Čili je možné vyvolat stud i za menší porci jídla, než tělo skutečně potřebuje. No, to je ale jen na okraj...

Tak král jednoho dne sestavil speciální odbor, který měl za úkol vymyslet takové mechanismy, aby se lidé styděli a jeho pravé ruky mohli pak lidem "pomáhat" z tohoto světa do jiného, když se styděli příliš.

Uměl totiž takovou techniku, kterou se naučil ještě před mnoha miliony let, když se pokoušel ochočit psa nebo kočku nebo když se pokoušel zastavit běžícího zubra, lva nebo medvěda - a jednou se mu to podařilo. Uměl zabránit lvu, aby ho sežral, naopak, lev si pak klidně sedl vedle něho. A v té pohádce se lidi učili posílat zvířata i jinam. Věděli, že ta technika je něco jako kousek božského, tak věděli, že s tím musí opatrně, aby je to samotné nezahubilo - tak třeba říkali, že si "chtějí něco vyzkoušet" - když posílali rozdivočelého lva na jiného člověka třeba. Nebo když v něm soustavně vyvolávali pocity viny a studu a on se cítil tak hrozně, že by chtěl umřít - a oni mu "pomohli" a "postarali se něho".

Jeho odbor začal budovat koncepci posmrtného života, aby si lidé mysleli, že po smrti se za dobrý a pracovitý život dostanou do nebe, kde na ně bude čekat nepředstavitelná odměna. V některých vesničkách dokonce zasvětili celý život budováním hrobek, ve kterých se jejich obyvatelé připravovali na smrt, včetně i počtu lidí, které budou mít s sebou v podobě figurek lidí.

Dále odbor vyvinul koncept hříchu, lidé si uvědomovali, že pro ctnostný život je správné nehřešit a usilovně pracovat, aby pak pracovníci mohli jednou jeho srdíčku říct: "Už nepracuj!" a srdíčko se zastavilo, protože "poslouchalo" (pána) - pracovníci totiž měli lidi jako pejsky a milovali je jako pejsky.

Nebo když tým sedmdesátníků a osmdesátníků honí člověka o 30 let mladšího a říkají mu, že je už "starý" a oni tu na něho mají "práva", to je také otázka studu. Tak myslí si král, že je třeba mít stud nebo nemyslí si to?

Tak od té doby se v našem království říká, že kdo se nestydí, není člověkem.

Ale raději se styďme, protože je u toho člověk hezký, a to chceme, ne? Já tedy aspoň ano, pokládám stud za velmi užitečnou a krásnou věc pro člověka, která dělá naše lidství více plastičtějším.

Když se člověk nestydí, tak zase pracovníci krále využijí jinou techniku, a to že "můžou jít" do nitra člověka a pak může třeba prasknout nějaká žilka v hlavě nebo srdíčko.

Jak říká Timón Athénský ve stejnojmenné Shakespearově hře: "Když budeš lev -  přelstí tě lišák, když budeš jehně -lišák tě sežere, když budeš lišák - lev tě nebude mít rád, když náhodou zaslechne osla, jak na tebe žaluje, když budeš osel - bude tě trápit tvá tupost a vlk tě sežere k snídani, když budeš vlk, tvá lačnost tě zahubí,... když budeš medvěd - ukope tě kůň, když budeš kůň, sežere tě levhart... každou šelmu dostane jiná šelma..."

 

A zazvonil konec a... začneme vymýšlet další pohádku

Snad jsem nikoho nepohoršila a nezpůsobila mu stav bez naděje ve vítězství dobra a v dobré vztahy ve společnosti, kde nevládne anomie neboli stav bez zákona.

Autor: Stanislava Ševčíková | čtvrtek 7.9.2023 8:54 | karma článku: 4,15 | přečteno: 149x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Když vydám svým vlastním nákladem nějakou knihu, je to predátorská publikace?

Vincent van Gogh za svůj život prodal jeden jediný obraz, a přesto ho pokládáme za malíře. Jsou dvě „zaplacené“, nikoli opsané, publikace nějakým důkazem?

4.5.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Stanislava Ševčíková

Reflexe konference Zviditelněme neviditelné

Účastnila jsem se konference Zviditelněme neviditelné, týkající se migrantů a komunit na okraji společnosti, jako jsou LGBT+, Romové a také neviditelné práce migrantů 24/7.

28.4.2024 v 18:19 | Karma: 3,38 | Přečteno: 142x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Kdo jsi? Kdo opravdu jsi? Příspěvek k rozvoji osobnosti

Kdo jsi? Kdo doopravdy jsi a co teď právě cítíš? Chceš, aby se o Tebe někdo staral? Možná je to docela důležitá otázka, která se týká toho, jak může propuknout u člověka duševní nemoc.

28.4.2024 v 17:54 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Miniblogy

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,69 | Přečteno: 334x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,43 | Přečteno: 389x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 681x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)