Senioři po 65 roku do práce do "společensky účelných míst" bez krácení důchodu?

Hovoří se o tom, že pro naši generaci se bude muset prodloužit věk pro odchod do důchodu na později než 65 let. Co kdyby se zřídily "společensky účelná místa" na část úvazku a nebyl jim krácen nijak za tyto roky krácen důchod?

Již po mnoho let se opakuje ve veřejném prostoru, že se bude muset zvýšit věk odchodu do důchodu pro seniory. V naší generaci se běžně vtipkuje, že my do důchodu nepůjdeme nikdy.

Asi tušíme, že stát opravdu musí mít peníze na výplatu důchodů. Tak co kdyby se udělal jakýsi rozumný kompromis. Lidem by se nekrátil důchod, který by získali do 65 let věku a bylo by zavedeno doporučení? aby pokračovali v nějaké formě v pracovním procesu, buď na svých původních pracovištích třeba na kratší úvazek nebo by se mohly zřídit tzv. společensky účelná pracovní místa.

Pochopitelně nemocní lidé by do práce už chodit nemuseli.

Víte, kolik je potřeba lidí, laskavých rukou, co umí pohladit a tváří, co se umí usmát,

-  v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, v nemocnicích,

- v dětských domovech,

- v ústavech sociální péče,

- v sociálních službách, 

- v mateřských školkách, možná i ve školách jako doučování,

- ve volnočasových aktivitách pro děti a mládež,

- v ekologii a péči o přírodu,

 - dřív na přechodech pro chodce před 8.00, kdy chodily děti do školy, stáli policisté - mohli by by hlídat právě frekventované přechody pro chodce,

 

Určitě sami víte, kde by se hodili lidé, kteří nejsou třeba již tak výkonní jako ve 20 letech, přesto svou znalostí komunity a prostředí mohou být cennou a užitečnou součástí komunity.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 12.10.2022 13:23 | karma článku: 15,34 | přečteno: 796x