Řád od Putina jako polibek smrti?

Uvádím "jiný pohled" na nevracení Puškinova řádu. Člověk si může toho názvu tak cenit, že jej touží předat svým dětem, aby se jím mohly pyšnit. Udělení řádu, pokud měl Putin v plánu napadnout Ukrajinu, je spíše polibek smrti.

Chápu, že jako národ chceme, aby osoby, které nás nějakým způsobem reprezentují, ať jako politické osobnosti, nebo i kulturní osobnosti, aby byli čistí jak průzračné zrcadlo. A zpěváci písníčkáři o to více, jejich práce je citlivost na náladu lidu, na citlivá témata, protože s jejich "angažovanými" texty se ztotožňujeme a přijímáme je za své.

Prostě klademe na písníčkáře docela vysoké nároky. Jsou alespoň stejné jako je klademe na sebe? Možná bychom mohli zapátrat v paměti, kolik vydělávala takový písničkář za jeden koncert? Jak si žil? To nejsou zbytečné otázky, které je možné jen tak rukou mávnutím odstrčit s tím, že již 30 let žije ve svobodné společnosti a že si jistě vydělal již peněz dost. "Nemluv nám tu o penězích", řeknete, "to je otázka cti". Ale ten, kdo peníze neměl, ví, o čem mluvím... Z ničeho nic se vedle vás objeví kolega, který si najednou může dovolit platit věc, na které vy byste neměli. A člověk si připadá "takhle malinký"....

Chápu hrdost lidí, kteří na nesouhlas s určitou osobou státníka, mu pošlou vyznamenání přijaté z jeho rukou zpět, nebo mu to přijdou přinést osobně. Ještě více ale chápu ty, kteří, když to vyznamenání není s názvem nějakého socialistického žbluňku, tak si je chtějí ponechat, na to, aby se s ním potěšili ve stáří, předali je jako cenný klenot svým dětem na památku nebo i z jiných důvodů. Máme povinnost být frajeři, kteří vyhodí celou domácnost, když se bývalý partner odstěhuje?

To stejné platí o Puškinově medaili za písně Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy... Vezměte si jednotlivé části této informace: básník Puškin - vše v pohodě, písmě Vysockého a Okudžavy - vše v pohodě. Problém je pouze osoba předávajícího. Je to 2:1? Vítězí emoce nebo rozum?

Tím chci říci, že chápu, že Jaromír Nohavica není frajer, který vyhodí oknem takový řád, protože i název řádu i důvod ocenění je prostě krásný. S takovým řádem by člověk i spal v posteli. A měl by u toho moc krásné sny. Co se od Nohavicy asi čeká, je trocha distance od bývalého komunistického režimu. I tam mám fantazii, že i to jde Nohavicovi velmi těžko. Jisté je, že mnoho spisů těch největších "hlavounů" se podařilo skartovat, mnohé spisy byly přímo v Moskvě nebo v Berlíně v KGB a Nohavica prostě ví, kdo byli ti "větší" a že sám byl možná jen "malá ryba." A nemůže o tom mluvit, protože tito lidé jsou pravděpodobně velmi velmi mocní a mohli by mu uškodit. Takže Putin tímto řádem, pokud jako správný šéf KGB znal dokonale slabosti lidí a využíval je pro své mocenské plány, dal našemu ostravskému bardovi Jaromíru Nohavicovi, polibek smrti. Na fotkách z předávání se mi i zdá, že se docela potuleně usmívá...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislava Ševčíková | neděle 20.3.2022 8:48 | karma článku: 3,95 | přečteno: 90x