Pohádka o království, které umí vyměnit čisté srdíčko za špinavé a naopak

Za sedmero horami a sedmero řekami bylo království, které se naučilo ošálit nebe a peklo a čistým lidem vyměňovat srdíčka, takže dobří lidé šli do pekla a zlí lidé zase dostali čistá srdíčka. I v pekle nad tím čerti plakali.

Lidé po staletí žijí v představě určité bazální spravedlnosti. Myslí si, že dobrým lidem by se mělo dařit dobře a špatným lidem by se mohlo dařit hůře.

Prostě že dobré skutky budou, na zemi či po smrti, odměněny a špatné skutky budou potrestány nebo alespoň neodměněny.

V jednom království to ale nestačilo, tak zkoumali, jestli to jde nějak ošálit.

Chtěli vládnout tak, jak chtěli a nechtěli se zatěžovat tím, jestli mají čisté srdíčko, protože z toho, co dělali, by čisté srdíčko ztratili už za pět minut.

Roky bádali a hledali a našli to, naučili se spojovat lidi a zjistili, že je možné srdíčka vyměnit. Je to takové slovní jazykové cvičení o "mít všechno společné", "vyměnit si srdíčko" v jakémsi svazku, kde svatba se nazývá smrt člověka - a najednou čisté srdíčko může mít naoperované špinavé srdíčko jiného člověka a naopak.

A hlavně, ti, kteří v tom království patří k privilegovaným, mohou doživotně dostávat nová a nová čistá srdíčka ze zásobárny otroků a neonemocnět díky tomu, zatímco slušní lidé mají v tomto království na vyměněná srdíčka rakovinu a další nemoci.

Něco ale vyměnit nejde, je to podloží srdíčka.

Království vyhlásilo SOS výzvu dalším královstvím, protože to je fakt pro toto království konec. 

Pokračování příště.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 12.10.2022 17:57 | karma článku: 4,18 | přečteno: 146x