Když se právo dostane nad morálku, je to indikace nezdravého stavu

V těchto adventních dnech vzpomínám na svého bývalého šéfa, zastřeleného právníka, bývalého federálního  předsedu Ústavního soudu, Ernesta Valka, který říkal, že právo nemá stát nad morálkou, ale má jí sloužit.

8. listopadu 2010 byl na Slovensku zastřelen významný advokát, bývalý předseda Ústavního soudu České a Slovenské federativní republiky. V roce 2006 ho nespravedlivě jako advokáta umístili na 48 hodin do vazby, byla to pro něj obrovská křivda a jeho pověst a jeho pozice jako právníka byla vážně narušena. Kdo by důvěřoval právníkovi a advokátovi, který byl ve vazbě, jak se říká, že "na každém šprochu...". Jenže Ernest Valko byl podle jeho přátel čistý - věnoval se obchodnímu právu.

Sama si příliš nepamatuji z jeho působení na soudě, byla jsem tam poslední "děvečka", ale je to skutečně velmi nepříjemný pocit, když víte, že váš bývalý šéf byl zastřelen.

"Za něho se nestříleli ani zločinci, natož potentáti", řekl o něm jeden z jeho známých, aby tak vyjádřil jeho noblesu, čistotu a férovost.

Ernest Valko pocházel ze staré právnické rodiny a velmi dbal na právnickou čest, vypráví v pořadu Pod lampou z 11. 11. 2010 jeho přátelé a známí.

Zaujala mě myšlenka, že právo nemá stát nad morálkou a má jí sloužit. Jakmile se to stane, je něco nezdravého.

"Jeho zajímala spravedlnost, a to ostatní šlo stranou.."

Nikdy neodmítl nějakého novináře, který mu volal s právní radou, že je to maličkost nebo že se tomu nebude věnovat.

Tato společnost byla raněná několikrát a toto byla rána do srdce, " řekl o vraždě či popravě Ernesta Valka, sociolog Fedor Gál.

Foto: Encyklopedie dějin města  Brna

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 7.12.2022 22:58 | karma článku: 17,56 | přečteno: 565x