Děkujeme za kávu a mýdlo aneb jezme dále kebab

Víte, že ještě kolem roku 1600 byl člověk umytý mýdlem pravděpodobně muslim? A víte, komu vděčíme za tříchodovou tabuli či očkování nebo kuličkové pero?

Jsem zastánce dialogu, respektu k druhému v jeho odlišnosti (Adorno), a proto chci poukázat na pozitivní hodnoty dialogu v míru a akceptaci. Začínám islámem.

V 7. až 15. století zdomácněl islám na Pyrenejském poloostrově, kde se rozvinula evropská kultura v do té doby nevídané toleranci a symbioze s ostatními náboženstvími, tedy i judaismem a křesťanstvím. Možná nevíme, že kromě arabských čísel, které denně používáme (1, 2, 3, 4...) nám islám dal slova jako admirál, alabastr, algebra, alchymie, alkohol, arzenál, baldachýn, cifra, cukr, elixír, estragon, havárie, jasmín, káva, magazín, matrace, šafrán, šachy a žirafa.

Islámská škola zvaná falsafa přinesla řeckou filosofii opět do evropského myšlení, tato škola významně ovlivnila scholastickou filosofii. Učenci jako Avicenna, Alkindus, al-Farábí, Averroa změnili medicínu, astronomii a filosofii a matematiku.

V 8. století chemik Džabír ibn Hajján vynalezl destilaci, díky němu tu v Evropě popíjíme alkohol, tehdy se však používal jako anestetikum. Když se díváme na lomené oblouky gotických katedrál, můžeme si říci, že je to stavební prvek převzatý z islámské architektury, stejně tak jako žebrové klenutí tehdejších budov.

Pokud se koukáme našim chirurgům na jejich mechanické nástroje, mnoho operačních přístrojů a skalpelů vychází z tvarů vyvinutých v 10. století az-Zahráwím. Stejně tak i očkování proti neštovicím proběhlo v muslimském světě asi o 50 let dříve než v Evropě.

Byť je druh mýdla znám již u starých Egypťanů a Římanů, tak muslimy napadlo smíchat hydroxid sodný s rostlinnými oleji a aromatickými látkami a novověké mýdlo bylo na světě, Evropané se tehdy mýdlem nemyli.  Také když hrajeme šachy, stojí za to si uvědomit, že byly vyvinuty z indické hry v Persii. Pokud k šachům pijeme kávu, můžeme vzpomenout na jednoho pasáčka koz v městě Kaffa v jižní Etiopii, který si všimnul, že jeho kozy po degustaci určitého druhu bobulí jsou jakési čilé. Do 15. století byla "kahwatun" záležitostí muslimského světa, první zmínky o kávě v Evropě máme z Benátek na konci 17. století.

A tříchodové jídlo ve formě polévky, hlavního jídla s následujícím zákuskem v podobě ovoce a oříšků je nápad pana Alího ibn Náfího známého pod jménem Zirijab (drozd). Procházka za odpočinkem a meditací do zahrady plné karafiátů a tulipánů a dalších rostlin začala ve 11. století ve Španělsku. Kochejme se společně dále!

 

Tento článek vnímám jako příspěvek k mírumilovnému soužití, humanitě, milosrdenství, toleranci a respektu k odlišnosti druhého.

 

Autor: Stanislava Ševčíková | pondělí 5.1.2015 20:09 | karma článku: 14,36 | přečteno: 2382x