Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se inspirovat k běhání?

Před 6lety jsem vážila asi 95 kilo, léčila si alergické astma a nepohnula se ani na krok bez spreje na rozdýchání. Vstávám velmi brzy ráno, okolo šesté bez budíku. Fitko jsem považovala za perfektní start dne, pěkně si před prací s trenérem a ostatními kamarádkami, spolu-cvičícími poklebetit a dát si první ranní kávičku. Vše se změnilo, když jsme si s manželem pořídili 2 pejsky, Jack Russell Teriéry. Kdo tuto psí rasu pozná, tak ví, kolik energie tito tvorové mají! A já musela fitko vyměnit za ranní venčení v parku, kde jsem pravidelně potkávala běžce různého věku i kondice. Položila jsem si otázku „Dokážu to i já?“ 

Eva Stanikova

Začátky nebyly vůbec lehké a věřte mi, bylo jich mnoho. Na půl běh a na půl chůze, zapocená, červená (až brunátná) a naprosto vyčerpaná.

Naši pejsci šťastní a spokojení, jelikož celou mou uběhnutou trasu si oni zopakovali minimálně 3x tam a nazpět. Ještě k tomu v lese, kde je to nejvíc baví! Já se v lese totiž skrývala, aby mne v tomto brunátném stavu nikdo neviděl!

Zjistila jsem, že běhání není krátkodobý projekt, trvalo mi 3 roky, než jsem se poprvé cítila při běhu fajn. Tedy jako amatérský návštěvník fitness centra a s velmi slabou kondičkou, já!

Další důležitá podmínka pro běhání je, že zvládnete být sám! Je to čas, který trávíte jen sami se sebou, a to nemusí být vždycky jednoduché!

Já jsem se tři celé roky velmi trápila, dost mi pomohlo vidět naše dva šťastné psíky, naprosto vyčerpané a velmi spokojené po ranním rituálu, neboli mém pokusu stát se běžkyní!

Vše se změnilo v roce 2010, kdy jsem dostala od své kamarádky knihu od Haruki Murakamiho: „O čem mluvím, když mluvím o běhání“. Je to velmi krátká knížka, kterou jsem měla přečtenou za jeden víkend! Haruki Murakami je můj oblíbený spisovatel a můj velký hrdina! Takže jeho kniha o běhání byla ještě větší inspirací. Haruki začal s běháním ve 33 letech a běhá maratony a dokonce triatlon! Vzala jsem si k srdci všechny jeho zkušenosti, které popsal v knize, a konečně přistoupila k tomuto sportu vážně!

V té době jsme bydleli v Bratislavě, kde jsou fantastické podmínky pro běhání! Bratislavská „Železná studnička“ je přírodní areál, který je fantasticky dostupný, skoro v centru města. Na Železné studničce  je spousta různorodých tras, které jsou vhodné pro každého, kdo má rád tento sport.

Moje oblíbená trasa je od parkoviště k lanovce, lesem, kvůli mým pejskům aby mohli běhat na volno. Je dlouhá něco přes 7 kilometrů a má výhodu, že první půlku běžíte náročnější úsek trasy do kopce a cesta zpět se běží mírně z kopce. Můžu si tu zvolit svoji trasu podle energie a nálady. Buď jen lesní terén nebo lesní cest,  více do kopce nebo měně do kopce anebo jen po rovné silnici.

V roce 2011 jsem poprvé běžela první amatérský závod v Bratislavě na 9km. Potřebovala jsem si to dokázat!  Ale běžecké závody nebo maratóny pro mne nejsou důležité a nijak je nevyhledávám! Děsí mne ta masa lidí na startu.

Běhám hlavně kvůli sobě. Mám ráda ten čas, kdy si uspořádám myšlenky a vedu si dialog sama se sebou. Běh prokládám Ashtanga jógou, která mne není jen strečinkem :)

Autor: Eva Staníková | pátek 22.2.2013 0:00 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Eva Staníková

Umění Pařížských ulic - "Paris Street Art"

Nemám ráda Pařížské metro. Ke svojí přepravě používám městské kola "Velib" nebo svoje nohy. Nikdy jsem se nenachodila tolik kilometrů městem, jako za poslední dva roky v Paříži! Jakmile skončím v práci, vydávám se pěšky, směr domov a vždy si vyberu jinou uličku nebo náměstí! Jak se tak proplétám městem, tak kromě pekáren, květinářství a tisíce turistů, každý den potkávám nové výtvory neznámých pouličních umělců. Tyto ukázky jsou z ulic a uliček Paříže 1 a 4.

31.5.2013 v 14:21 | Karma: 9,39 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura

Eva Staníková

Jen na moment žít na francouzském venkovském hradě..

Strávila jsem tři dny na hradě, na francouzském venkově. Jako v pohádce, na hradě ze 13tého století, který je kousek od Lyonu ve Francii. Samozřejmě už to tu jako ve 13tém století nevypadá! Celý hrad byl minulý rok zrekonstruovaný. Interieér je stylizován do francouzského venkovského dekoru. My jsme tu pořádali „team building“ neboli utužování kolektivu s francouzskými kolegy. Francouzský venkov má bohatou historii a také je plný starých hradů a zámků obklopených nádhernými parky a zahradami. Udržování těchto památek vyžaduje silné investice, tak se jejich vlastníci spojili v organizaci, která zrekonstruovala asi 100 hradů po celé Francii a nabízí je za účelem pořádání konferencí a mítinků. Podle mne fantastický podnikatelský záměr! A protože jsem se tu cítila jako doma, tak jsem si pořídila pár obrázků na památku.

29.5.2013 v 16:54 | Karma: 12,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Den volna v Paříži

Dnes ráno jsem se probudila do krásného slunečného dne, což byl po posledních deštivýh dnech téměř zázrak! A jelikož mám spoustu nevyčerpaných dní volna, kterém mi už bohužel za týden propadnou, rozhodla jsem se alespoň jeden z nich dnes vyčerpat... a skvěle si užít si tento jarní, hřejivý den s mojí kamarádkou Bellou.. Jen tak si posedět v kavárnách, zajít si na výstavu Chagalla a pozorovat důchodce, jak hrají šachy.. Dát si nejlepší krevetovou polévku a nakoupit poslední vychytávky v Čínské čtvrti.. Takový nádherný jarní Pařížský den.. A výstavu Chagalla v muzeu Luxemburg všem vřele doporučuji, trvá až do června...

27.5.2013 v 21:04 | Karma: 11,76 | Přečteno: 572x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Maminky v Paříži - nejen ke dni matek

Sedím ve svém prázdném pařížském bytě a je tu prázdno, více než obvykle, protože jsem právě odvezla na letiště svoje dvě maminky. Proč dvě maminky? Protože nemám ráda slovo tchýně a manželova máma je i moje maminka, jelikož si to zaslouží! A že jejich návštěva vyšla právě na den matek, je úžasná náhoda.

12.5.2013 v 19:11 | Karma: 11,25 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní

Eva Staníková

Moje zelená jarní očista..

Jakmile jsem napsala o DETOXU špenátem, tak mi volaly moje kamarádky, co to vlastně dělám? Provádím jarní očistu! Mám tento návod od svojí švédské kolegyně. Už mám za sebou dva týdny a rozhodla jsem se pokračovat i třetí týden! Cítím se skvěle, spím osm hodin denně a ještě jsem i zchudla, skoro pět kilo!

6.3.2013 v 23:32 | Karma: 8,36 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:18

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 715x
Životní optimistka, která ráda cestuje a užívá si život! Mám štěstí, že moje práce v marketingu je i mým koníčkem! Narodila jsem se v Československu, poslední 2 roky žiji střídavě v Paříži, Londýně a Belgickém Gentu. Miluji dobré jídlo a pití, Ashtanga jógu, běh, surf a wakeboard. Můj sen je učit jógu na Bali.