Mezinárodní den úsměvu

 Když jsem tuto zprávu uslyšela hned po probuzení, řekla jsem si, že tohle vážně beru! Smích mám ráda, s radostí ho taky rozdávám a lidem přece tolik sluší, na mou duši!

Kdo mě zná, rád to potvrdí. Sice se manžel tvářil docela udiveně, když jsem den začínala s úsměvem a hned pátral, cože mám asi za lubem, ale mé svědomí je tentokrát čisté, jako lilium.

Mezinárodní den seniorů jsem přešla bez povšimnutí, sice nad výší důchodu se taky pousměju, ale na druhou stranu jsem ráda, že jsem se ho vůbec dožila, jiní takové štěstí neměli.

Mezinárodní den mrkve, taky nijak vášnivě neprožívám, mám ji sice ráda a je zdravá, ale nevidím důvod se tím více zabývat.

Ale dočetla jsem se, že za týden začíná Světový týden kostí a kloubů a to už je panečku jiná! Obojí se totiž ozývá, zvlášť teď na podzim, čím dál víc. Už častěji sahám po různých kelímcích se zázračnou mastí a doufám, že uleví tomu neduhu. Jó, když se podzim blíží, už to cejtím v kříži!

Ale raději zůstanu u oslav toho dnešního úsměvného dne. Paní na poště, zkoumala dlouze můj občanský průkaz a střídavě pak pohlížela na mě. Zalekla jsem se, třebaže vím, že jeho platnost nevypršela, tak jsem se paní zeptala, zda není něco v pořádku. "Víte, ve skutečnosti jste úplně jiná, než na tom průkazu, taková přirozenější, asi že se usmíváte". A měla naprostou pravdu.

Nedávno jsme cestovaly s naším babincem do Prahy a přišla řeč na toto téma. Navzájem jsme si prohlížely naše průkazy, řidičáky a žádné foto neodpovídalo skutečnosti. Zvlášť černobílá fota na nových občankách. Mě osobně, paní na úřadě fotila natřikrát, nikdy to nebylo ono. "Nesmíte se smát, ani usmívat", zdůrazňovala. Je mi jasné, že ne pusu od ucha k uchu, ale ve finále, mi foto připadlo spíš než jako osobní průkaz, jako karta z trestního rejstříku.

A proto chválím dnešní den úsměvu. I kdybych svým úsměvem potěšila jen jednoho člověka, bude to stát za to. Zrovna před chvílí, jsem svůj úsměv znásobila. Usmála jsem se na kominíka a na oplátku, pro štěstí, si sáhla na knoflík.

Rozdávat úsměv a potěšit jím ostatní, je přece tak snadné a nic nás to nestojí.

Tak pěkný, úsměvný podzimní den!

Autor: Jitka Štanclová | pondělí 5.10.2015 11:32 | karma článku: 12,53 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Jitka Štanclová

Smích jak rozsypané korálky

19.3.2024 v 20:48 | Karma: 21,74

Jitka Štanclová

Pračka jako Titanik

1.3.2024 v 20:43 | Karma: 24,12