"Zmizelá" od Sandry Brown

Až se mě příště někdo zeptá, jakou knihu bych mu doporučila k přečtení, řeknu: Asi cokoliv od Sandry Brown. Po přečtení třetí knihy z její současné tvorby vím, že ona prostě umí. 

Snad nikoho její dílo nemůže zklamat, jelikož tak propracované příběhy plné napětí a zvratů při skvělém spádu děje... to zkrátka umí jen hrstka mistrů spisovatelského řemesla. Ani slovo navíc, zato (opět) místy dojemné až k slzám. Její příběhy jsou neuvěřitelně silné, opravdové a krásné. Vhodné pro každého. Tentokrát vám chci představit autorčinu novinku s mnohoznačným, děsivým názvem Skryté zlo, jež vyšla před pár dny v edici Světový bestseller (vydává Ikar).

Maratonští běžci budí obdiv u mnohých pozorovatelů. Kdo někdy zkoušel jakoukoliv vytrvalostní disciplínu ví, že nejdůležitější je vůle a schopnost sebeovládání. Uběhnout maraton, ať už v jakémkoliv čase, je úspěch. Otázkou je, proč se každý jeden konkrétní člověk rozhodne, že bude sám sebe tak "trápit a namáhat"... Baví ho to? Má rád pohyb? Je soutěživý? Je v tom business? Nebo... utíká? Sám před sebou, nebo... od někoho? 

Emory Charbonneauová, hlavní postava nového detektivního románu Sandry Brown, je dětskou lékařkou, lidskou samaritánkou, skvělou, sebejistou kolegyní, zapálenou maratonskou běžkyní a ne zrovna šťastnou manželkou. Po jedné z manželských hádek se sama vydává na plánovaný víkend do několik desítek mil vzdálených nehostinných hor, kde hodlá trénovat na blížící se charitativní maraton, jejž sama pořádá. Emory nechce „jen“ doběhnout. Jelikož se jedná o její již několikátý maraton, samozřejmě se hodlá neustále zlepšovat. Když se oné osudné soboty rozbíhá lesem vzhůru, po vyznačené trase, překvapí ji nejen nezvykle chladné počasí, se kterým nepočítala, ale zejména ji zastihne někdo, koho vůbec nečekala...

„Zmizelá“ manželka zpočátku pro nevěrného manžela nepředstavuje žádný problém. Naopak. Může si nerušeně užívat jinde. Že od ní nemá už třetí den žádnou zprávu? Vždyť se přeci pohádali. Její nehlášení se jednoduše přičítá ženské trucovitosti. Když se konečně vzpamatuje a zjistí, že po Emory jakoby se slehla zem, začne jednat. Co ale skutečně ona "Zmizelá" zažívá? Co když se právě konečně našla?

Strhující vyprávění plné silných lidských situací a osudů se vám snadno dostane pod kůži. Do poloviny knihy si myslíte, že víte, kam se bude děj ubírat, ale ono je všechno jinak. Zvratů je v knize hned několik a pokračují až do konce knihy. Kdo se zdá být zlý, je hodný - a naopak. Samozřejmě (přece jen autorkou je Sandra Brown) nechybí ani erotické scény a dojemné chvilky... Ach.

Velmi zajímavé je, jak se Emory v průběhu knihy doslova před očima mění. Najednou jedná jinak, než je zvyklá a než jsou zvyklí její nejbližší. Překvapuje samu sebe. Dává (víc než na rozum) na své pudy a na svůj instinkt, a to přesto, že je to na první pohled nebezpečné, nebo dokonce nezákonné. Napovídá jí však její vnitřní hlas správně?

Do některých knih se člověk nemůže začíst. Ať už je to specifickým či složitým stylem, překladem nebo třeba nezajímavostí děje. V tomto případě jsem si ani nestihla kontrolovat procentuální vývoj eknihy na Kindlu. Podruhé jsem zasedla a dočetla přes 50 % knihy najednou. Dokonce mi bylo upřímně líto, že už je konec... To, myslím, hovoří za vše.

100 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 13.9.2016 0:00 | karma článku: 11,81 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik