Vražda policistky v New Yorku

Jsou zločiny, které se neodpouštějí. Trestají se tvrdě a nemilosrdně. Mezi takové patří násilnosti spáchané na dětech, které, jak známo, pachatelům velmi znepříjemní i jejich následný vězeňský pobyt,... 

...ať už sedí kdekoliv a byli čímkoliv. Nebo třeba vražda poldy, jak tomu bylo v tomto případě.

Kdo si dovolí zabít „jednoho z nich“? Navíc jeho vlastní zbraní? Jak to, že se mladá, krásná, nekonfliktní policistka Amaryllis Coltraineová stala obětí neznámého vraha a navíc se vzdala bez jakéhokoliv boje? Kdo, jak a kdy na ni zaútočil a zastihl ji nepřipravenou?

Smrtící sliby jsou další knihou ze série Smrtící... jež čítá již více jak 40 svazků. Jejich hlavní postavou je poručík Eva Dallasová, svérázná, zapálená vyšetřovatelka lotrů v jí přiděleném okrsku v New Yorku. Eva, jinak i manželka milujícího miliardáře Roarka, tentokrát nevyšetřuje jen další případ. Tentokrát je to osobní, a to nejen proto, že obětí je policistka, ale zejména kvůli tomu, že

Amaryllis byla láskou jejího přítele patologa Morrise, který je smrtí své přítelkyně zdrcen. Amaryllis byla v New Yorku nová, nechala se sem před časem přeložit z Atlanty. Nepracovala na žádném nebezpečném případu tam ani zde v NY. Přesto ji někdo odklidil z cesty. Otázkou je proč? Skrývá se odpověď v minulosti? Eva to, jako vždy, zjistí! A tentokrát za jakoukoliv cenu.

Tento v pořadí 28. případ uvedené série byl pro mě prvním setkáním s autorkou Norou Roberts (v tomto případě píšící pod pseudonymem J. D. Robb) i s její Evou a dalšími postavami, jež se knihami prolínají. Musím říct, že Eva se mi moc líbila. Vlastně jsem našla hned několik vlastností, které sdílíme. Například její „tah na branku“, když jí o něco skutečně jde, nezájem o „holčičí věci“, jako jsou oblékání, svatební party či rozlučky se svobodou, ale možná i její občasné pochybování o sobě samé jako dobré partnerce.

Pokud jde o samotnou detektivku, autorce se mnoho vytknout nedá. Příběh je zajímavý, má spád, několik rovin a dobře se čte. Postupné vyšetřování i vedené výslechy udržují napětí a pozornost čtenáře. Přesto mi v knize něco zásadně chybělo - a tím něčím byla atmosféra. Možná by to spravily nějaké bližší popisy míst nebo zajímavé maličkosti, ale po celou dobu mi příběh připadal velmi odosobněný a v podstatě neživý. Bez emocí. Jakoby šitý horkou jehlou.

Další, co mě v knize mnohokrát zarazilo, byly věci, které mi připadaly, že tam vlastně nepatří. Nejdřív jsem si myslela, že je to třeba vina překladu. Pak jsem ale zjistila, že jsou v knize nejspíš úmyslně a příběh se tak pravděpodobně odehrává někdy v blízké, ale pokrokové budoucnosti. Anebo jsem „sto let za opicemi“ a nemám přehled, co je (možná jen v Americe?) už dnes běžné.Abych byla konkrétní, hovořím o věci jménem videofon, náramkovém počítači či o elektronikářích (nečekaně specialistech na elektroniku), o bezpečnostním gelu, jenž se rozstříkl uvnitř auta při nárazu a ochránil tak Evu od zranění, o létajícím autu, jež jakoby se nechumelilo přelétlo bránu na příjezdové cestě, aby nemuselo čekat, než se otevře, o autovozíku, naprogramování kávy, přípravě naprogramovaného jídla, vyjíždějícím mini AutoChefovi anebo třeba o práci s počítáním pravděpodobností (Kdo je asi vrah? Co si myslí PC?), k dokonalosti dovedenému hlasovému ovládání počítače či neomezenému přenosu obrazu i za mříže cel nestřeženějšího vězení.

Jako trochu falešný se mi také jevil Evin partner Roarke. Pořád jsem čekala, kdy se ukáže jako bídák. S tím svým neustálým pochlebováním Evě, co pro něj všechno znamená, že si to ani neumí představit, jak se o ni neustále k smrti bojí (nezavinil náhodou její nehodu sám, aby ji mohl dostat tam, kde ji chtěl mít?), jak se ani slůvkem nezmíní, když přijde na jejich společnou schůzku s přáteli o 3 hodiny později. No... možná je skutečně jen tak velkorysý a zamilovaný. Anebo se jeho pravá tvář ukáže (ukázala) až v dalším díle?

Těšila jsem se na pěknou detektivku s atmosférou New Yorku ve stylu "Edího" McBaina a jeho 87. revíru. Z tohoto pohledu mě kniha trochu zklamala, čekala jsem od ní přece jen víc než jen dobrý příběh s futuristickými prvky. Možná mi ale chybí hlubší náhled do série Smrtící..., abych dovedla příběh náležitě ocenit. Své čtenáře si však vzhledem k jinak v průměru velmi pozitivním komentářům, hodnocení i rozsáhlosti této série určitě najde.

70 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | středa 5.10.2016 8:15 | karma článku: 17,98 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Byt 2+1 Chlumec nad Cidlinou
Byt 2+1 Chlumec nad Cidlinou

Rooseveltova, Chlumec nad Cidlinou - Chlumec nad Cidlinou III, okres Hradec Králové
2 890 000 Kč

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik