Novinka „Stiega Larssona v sukni“

Jste smutní, že už nevyjde žádná další „Dívka, která...“, protože její autor je už bohužel po smrti? Oblíbili jste si jeho trilogii, kterou zpracoval nejen švédský, ale i americkým filmový průmysl, stejně jako tolik jiných? 

Možná ještě neznáte dívku, které se přezdívá "Stieg Larsson v sukni". Možná je to škoda.

Řeč je o dívce, resp. mladé ženě, která stejně jako Stieg pochází ze Švédského království a jejíž jméno je Kristina Ohlssonová. Ve svých třiceti letech se v literárním světě uvedla prvním, velmi povedeným thrillerem s názvem Nechtění (česky kniha vyšla 2013). Tato její prvotina se u nás nedávno dočkala i své audiopodoby (recenzi na ni najdete zde). Jelikož se jedná o poměrně plodnou autorku, v češtině si od ní můžete přečíst již osm různých knih, všechny z žánru Detektivky nebo Thrillery.

Její zatím poslední knihou je druhý a současně i závěrečný díl série s Martinem Bennerem s názvem Miovo Blues (recenze prvního dílu s názvem Lotosové Blues k dispozici zde).

Miovo Blues začíná stručným shrnutím Lotosového Blues, což je dobrá zpráva nejen pro ty, kdo první díl nečetli, ale i pro ty, kdo ho četli, ale možná už trochu pozapomněli některé detaily či souvislosti. Hlavní postavou je advokát Martin Benner, pohledný mulat a sukničkář. Má vlastní úspěšnou praxi, vlastní kancelář, kterou sdílí se svou kolegyní a "skoro" partnerkou Lucy. S Lucy spolu dřív chodili, později ale už jen občas spali nebo obědvali. A samozřejmě pracovali. Jejich vztah se změnil po nedávném únosu jeho neteře Belly, kterou po smrti sestřiny rodiny adoptoval, a najednou spolu bydleli všichni tři.

Martin, ač povoláním advokát, se v první části thrilleru nechal neodbytným bratrem oběti přimět k tomu, aby posmrtně očistil jméno usvědčené pětinásobné vražedkyně "Sary z Texasu". Když případ otevíral, netušil, že vlastně jen náhodou šlápl do vosího hnízda, což způsobilo začátek mnoha nepříjemných událostí, které čítaly nejednu vraždu, policejní výslech a nakonec únos jeho adoptované dcery. V závěru prvního dílu se s Martinem spojil Lucifer, muž, který byl strůjcem veškerých problémů, a dal mu úkol. Pokud by ho Martin, toho času podezřelý z několika vražd, splnil, nemusel by se obávat alespoň o bezpečí svých nejbližších. Ten úkol zněl: Nalézt Mia, Luciferova syna, který se ztratil po sebevraždě jeho matky, Sary z Texasu.

Hlavní téma sériové dvojky je tedy nasnadě: Hledá se Mio. Jak zmizel z oplocené zahrady školky, aniž by si toho kdokoli všiml? Žije ještě? Nebo ho zabila jeho vlastní matka po tom, co se jí podařilo uprchnout z vězení, a následně sama spáchala sebevraždu? Pokud ne, kde je Mio teď? Podaří se ho Martinovi nalézt a přežít? Zachrání svou rodinu?

Začínat číst novou knihu je vždy vzrušující. Těšit se, co nového přinese, jaké budou postavy, příběh a jeho atmosféra. Začínat s další knihou série nebo s knihou kde se objevují stejné hlavní postavy, je ale ještě lepší. Ke vzrušení z nového se přidává ještě příjemný pocit důvěrné známosti a radosti z opětovného setkání se starými přáteli, jejichž výhodou je, že na vás, oproti těm skutečným, počkají, až na ně budete mít čas, a navíc se jejich život bez vás nikam neposouvá.

Jak dokazuje dosavadní autorčino dílo, nejspíš i ona má, stejně jako já, série v oblibě. Kromě toho je z jejího díla zřejmé, že ráda uvažuje, kombinuje a filozofuje prostřednictvím svých postav, resp. jejich konání. Stejně jako Martin, i my se možná často a i s těmi nejbližšími bojíme sdílet své strachy nebo noční můry. Možná proto, aby se pak obavy nestaly pravdivější, než jsou v našich představách. Nebo si jako sama autorka všímáme, že určitě nejen ve Švédsku, ale i u nás lidé mají předsudky, a když vidí muže tmavší pleti, byť očividně dobře situovaného, očekávají potenciální problémy. Nebo se jako Martin přesvědčujeme, jak důležité jsou kontakty (choďte na večírky!). Jako pozorný čtenář jsem rovněž zaznamenala větu, kterou autorka použila zde, ale také v Nechtěných: „Děti se neztrácejí samy od sebe. Ztrácejí je dospělí, kteří na ně nedávají dostatečný pozor.“ a která očividně ukazuje na její názor ohledně viny v případě, že dojde ke zmizení dítěte.

A jaké je tedy Miovo blues? Jedním slovem strhující. Opět obrovsky čtivý příběh plný dialogů, který je (opět) protkán částmi přepisů rozhovorů, které tvoří zajímavé a neobvyklé dějové části, jež zabíhají i do různých časových rovin (Martin svůj příběh zpětně vypráví novinářce). Lotosové i Miovo blues neustále graduje. Kapitolu po kapitole. Není možné přestávat číst, protože autorka koncem každé kapitoly naznačuje, že hned na další stránce dojde k něčemu objevnému nebo zásadnímu. A své sliby plní. Příběh sám o sobě je poměrně složitý, lépe řečeno velmi propracovaný. Kombinuje obrovské množství dílčích situací a osudů, jež se v konečném důsledku  propojí. Některé části jsou na první pohled až trochu přitažené za vlasy, ale autorka si nakonec se všemi s uspokojivým vysvětlením poradí.

Na Martina je toho hodně. A to už odmalička. Ačkoliv se vypracoval, má mnoho prostředků a úspěšnou praxi, dohání ho tajemství z minulosti, které mu nedává spát. Netuší, jak vrátit život do starých kolejí, ale bez Mia nebo aspoň bez informace, co se s ním stalo, se asi neobejde. A tak mu nezbývá, než se pustit do práce. Pomůžete mu? Čeká na vás ve svém blues...

93 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | středa 4.1.2017 9:00 | karma článku: 10,57 | přečteno: 161x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik