Faktor Churchill

Líně stoupající dým doutníku, kostky ledu zvonící ve sklenici s whiskey, pokročilá noční hodina… asi tak bychom si mohli navodit atmosféru, ve které velký státník a řečník Sir Winston Leonard Spencer Churchill...

... pravidelně psával své mistrně vyvedené projevy, články i knihy. Kdo by byl řekl, že za svůj život „publikoval víc slov než Dickens a Shakespeare dohromady“? Co všechno nám ještě uniká? Co o Winstonu Churchillovi víme?

Audioteka.cz ve spolupráci s Knihou Zlín českému posluchači (popřípadě čtenáři) přináší mistrně vyvedenou odpověď v podobě (audio)knihy s názvem Faktor Churchill.

Dnes už bývalý starosta Londýna Boris Johnson je v celém Spojeném království – a nejen v něm - velmi dobře znám. Tento muž mnoha talentů i profesí se vlastně dosti podobá samotnému Churchillovi. Možná právě proto se při příležitosti padesátého výročí Churchillova úmrtí rozhodl oslavit jeho památku (jež pomalu upadá v zapomnění) a zpracovat faktory, které ovlivnily Churchilla a potažmo i svět. Jelikož si už i anglická mládež myslí, že „Churchill je pes z reklam na stejnojmennou britskou pojišťovnu“, nechci ani tipovat, jak by dopadl v průzkumu u českých studentů. Ale víme o Churchillovi i „my starší“ něco víc, než že byl britským premiérem v době druhé světové války?

Obávám se, že ne. A myslím, že je to škoda. Co se tedy dozvíme ve dvaceti pěti stopách, které trvají celkem čtrnáct a půl hodiny? Ve zkratce: o Churchillově dětství, kdy byl ve škole bit, ale nikdy si nestěžoval, o jeho dospívání, kdy se dostal do novin díky své obhajobě žen svobodného povolání a jejich možnosti pít v jakémkoliv baru si vyberou (některé jim byly zapovězeny), o jeho nešikovných námluvách s Clementine, o jeho otci, kterému se snažil minimálně vyrovnat a dokázat mu, že není budižkničemu, a současně ho i obhájit, ale především o jeho síle, nezdolnosti a kvalitě osobnosti, díky níž Hitler prohrál válku. Zdá se Vám to prohlášení přemrštěné? Možná to tak zní, ale je pravdivé.

Churchillova cesta na vrchol nebyla vůbec snadná. Naopak. Po celou dobu jeho života zde bylo mnoho těch, kteří mu mírně řečeno nefandili. To, že zastával všechny nejdůležitější funkce ve státě včetně té nejvyšší, premiérské, je tak trochu zázrak. A že to byl právě člověk Churchillova formátu, co Velká Británie (ale i Evropa) ve 40. roce minulého století potřebovala, je z předložených důkazů zřejmé. Kdo jiný by byl ochoten postavit se Hitlerovi v situaci, kdy vše vypadalo beznadějně, Francie kapitulovala, anglickému vojsku se nedařilo a většina Britů včetně mnoha ministrů byla pro podepsání příměří? Kdo by v tu chvíli dokázal svou řečí přesvědčit lid, aby bojoval do posledního muže? Kdo by dal pro nutnost věci povel k bombardování francouzského loďstva včetně jeho námořníků? Komu by se povedlo zatáhnout do války o Evropu na hony vzdálené Spojené státy americké? Nejspíš nikomu jinému.

Churchill táhl vítězné tažení. Riskoval vše a vyhrával (povětšinou). Díky své obrovské slovní zásobě, která odhadem činila kolem 60 tisíc slov (většina lidí má jen třetinu až polovinu), rétorice, již v čase nutnosti dokázal oprostit od oblíbených archaických výrazů a pompéznosti, se mu podařilo v lidech vzbudit dávno uhaslé plameny válečníků. Hitler byl bezpochyby lepším řečníkem, ale nikoli lepším taktikem či diplomatem, natož pak člověkem.

A to nemluvím o jeho zásluhách v oblasti úřadu práce, boji proti komunismu, ochraně a soucitu s chudými, jeho malířském umění a mnohém dalším. Chcete poznat muže skutečně velkého formátu a současně se dozvědět nejspíš doposud nezaregistrované podrobnosti o druhé světové válce včetně jejích jednotlivých bitev? Nebo se po Churchillově boku účastnit sezení vlády v těch nejtěžších a nejrozhodnějších chvílích? Poslechněte si Faktor Churchill!

Zajímavý je také zmíněný pohled samotného Churchilla na pozici anglického království v EU. Totiž již tehdy byl Churchill PRO úzké sepětí s Evropou v oblasti obrany, až závislé hospodářské spolupráci (aby spolu již státy nemohly nikdy válčit a případně byly silní proti Rusku), ale rovněž svou zem neviděl jen jako řadového člena federace. Takže co, byl by PRO nebo PROTI BREXITU?

Načtení Faktoru Churchill se mistrně ujal herec a dabér Pavel Rímský, jenž svým autoritativním, sytým a až trochu agresivním barytonem prostě neumožňuje ztrácet pozornost. Strhující přednes dává obsahu další rozměr. Tato audiokniha mě velmi mile překvapila a moc mě bavila. Znalostně je mimořádně přínosná a současně je napsána velmi atraktivním způsobem. Smekám před autorem, interpretem i režisérem audioknihy (Jakubem Tabery). Tohle je skutečně skvěle odvedená práce. Doporučuji všem!

100 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 12.8.2016 0:04 | karma článku: 18,59 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Před hranicemi s Německem na D5 a D8 se tvoří kolony, důvodem jsou kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik