Beatles skrz naskrz

Teprve před pár dny přišla na pulty českých knihkupectví obrazová kniha plná unikátních a dosud nepublikovaných fotografií skupiny Beatles s poetickým názvem Beatles skrz naskrz.

Jednu z nejpopulárnějších popových kapel všech dob snad netřeba ani blíže představovat. O jejich výjimečnosti svědčí mnohé: neutuchající zájem laické i odborné veřejnosti, nadčasovost hudby, která dokáže oslovit každou novou, přicházející generaci, i neustálé sbírání cen, ačkoliv skupina oficiálně skončila již před více než čtyřiceti lety a její aktivní období nebylo vlastně ani nijak extrémně dlouhé (cca deset let). Čtyři „brouci“ zkrátka dobyli svět.

Velkoformátová kniha Beatles skrz naskrz představuje unikátní a neznámé fotografie z archivu měsíčníku The Beatles Book, časopisu, který byl jako jediný autorizován samotnými členy skupiny. O jeho první vydání v červenci 1963 se zasloužil jistý Sean o’Mahony, jenž nakonec editoval tento časopis téměř čtyřicet let a z jehož soukromé sbírky právě fotografie v knize obsažené pocházejí. Periodikum mělo v časech své největší slávy miliony čtenářů po celém světě, protože přinášelo aktuální, unikátní snímky a informace ze života skupiny i soukromí jejích členů – pro fanoušky to bylo něco jako bible na pokračování.

Stovky překvapivě ostrých černobílých fotografií na kvalitním papíře dokumentují zákulisní i pódiové okamžiky kariérní cesty skupiny od července roku 1963 do června 1968. Na začátku knihy se čtenáři během pár stránek dozví vše o nálezu archivu i o vzniku časopisu. Pak už následují jen chronologicky seřazené a komentované fotografie, ve kterých John Lennon (zpěv, doprovodná kytara, klávesy), Paul McCartney (zpěv, basová kytara), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí, příležitostně zpěv) ožívají a berou vás s sebou na svou cestu k úspěchu.

Z fotografií se lze dozvědět mnohé. Nejen kde všude Beatles byli, kde vystupovali a jak to tam vypadalo, ale i to, jaké kdy nosili účesy, co měli na sobě, resp. jak měnili image, co snídali, jaký pili alkohol, kdo z nich kouřil, byl exhibicionista apod. Jednoduše skutečně zevrubná fotoreportáž ze života skupiny v letech jejich největší slávy a aktivní kariéry – pro fanoušky naprostá „musthave“ publikace.

Mě samotnou kromě samotných Beatles zaujala v knize celková atmosféra doby, kterou dokáží fotografie tak krásně zachytit – doslova zastavit čas v okamžiku, kdy byl snímek pořízen. Pustila jsem si nahrávky skupiny z šedesátých let a prohlížela jsem si knihu (hned několikrát, po různých částech) a kochala jsem se porcelánem hotelů, oblečením fanoušků, dobovým technickým vybavením a nástroji i mladickým elánem hlavním protagonistů.

Rozhodla jsem se Beatles skrz naskrz darovat tatínkovi k Vánocům. Sám byl ve stejných letech, kdy Beatles hráli, v chlapecké kapele (hrál na bicí) a Beatles byli jejich vzor – tatínek kvůli hudbě dokonce odešel ze střední školy, a tak si myslím, že mu kniha udělá radost. Určitě obzvláště ocení její provedení (v podobě fotografií), jelikož, jak sám tvrdí, na čtení „už“ nemá čas.

100 %

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 18.10.2016 14:45 | karma článku: 14,44 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90