Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

Jde o to, co ztělesňoval a co mnohým tak imponuje. Byl to jeho racionální egoismus. Steve jobs nikdy nepřijímal kompromisy ve svých hodnotách. Dělal svou práci ne proto, aby se stal slavným, aby měl spoustu peněz či aby se někomu zavděčil, ale proto, že ho to fascinovalo a že v to věřil. Nežil pro druhé, žil pro sebe. Nežil život někoho jiného, ale svůj. To je na něm tak fascinujícího. Dnes a denně je nám tento styl života prezentovaný jako nemorální a obětování se jako nejvyšší morální imperativ. Je nám podsouváno zahazovat vlastní sny a řídit se sny někoho jiného, jeho hodnotami a jeho cíly.

Steve Jobs to neudělal a proto změnil svět. Nevynalezl myš ani grafické prostředí, dotykový telefon či tablet, ale viděl v nich budoucnost a dokázal ji prosadit (kdo si ještě dnes vzpomíná na posměšky přicházející na jeho účet po představení prvního iPhonu?). Měl svoji vizi a tu prezentoval. A dokázal s ní uchvátit okolí. To je důvod, proč na něj vzpomíná Steve Wozniak, Bill Gates, Larry Page a miliony dalších lidí po celém světě. Každý by chtěl umět žít svůj sen jako Steve. Umět si stát za svým, i když vás za to vyhodí z vlastní společnosti. Málokdo si však váží sám sebe dost na to, aby se k něčemu takovému odhodlal.

Kdyby dnes žila spisovatelka Ayn Rand, steve Jobs by jí byl nepochybně předlohou. Představoval vše, co jen ideální hrdina této autorky představovat měl. Sobeckost, sebeúctu, vlastní hodnoty, vizi a odhodlání si za tím stát. Ostatně to potvrzuje i jeho přítel Steve Wozniak:

"Steve was very fast thinking and wanted to do things, I wanted to build things. I think Atlas Shrugged was one of his guides in life

Jobs sám na Stanford University ve svém vystoupení před studenty řekl:

"Váš čas je omezený, takže ho neztrácejte tím, že budete žít život někoho jiného. Nenechte se chytit do pasti dogmat - žít s výsledky myšlení jiných. Nenechte hluk názorů ostatních přebít váš vnitřní hlas. A co je nejdůležitější, mějte odvahu jít za svým srdcem a poslouchat svoji intuici. Srdce a intuice již nějakým způsobem vědí, jakým člověkem se skutečně chcete stát. Ostatní je podružné."

Svět nepřišel jen o vizionáře, ale především o inspirující osobnost.

Autor: Ondřej Špalek | pátek 7.10.2011 14:42 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85