Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Ať mír dál zůstává“ – ale s kým?

Skromnost a morálka versus škody na majetku a údajná nekorektnost. Tak stojí mediálně spor dvou bývalých členek jedné slavné pěvecké skupiny šedesátých let - Golden Kids.

Marta Kubišová u soudu foto Dan Materna MF DNES

Do sporu o zrušené koncertní turné, který Helena Vondráčková přivedla až k soudu, se teď vložila řada významných osobností. Nelíbí se jim, čím musí morální autorita, kterou dozajista Marta Kubišová stále je, procházet.

Jak by mohla Helena Vondráčková v očích veřejnosti tuto bitvu vyhrát?

Podle mého názoru velice těžko. Stále žijeme v postkomunistické společnosti. Velká většina z nás osobně zažila marasmus totality - někdo bohužel naplno, někdo, díky bohu, méně.  

Osobně patřím mezi ty mladší, kteří měli víc štěstí a nemuseli řešit, jak se k nesvobodné společnosti plné strachu z vlastního názoru a udavačů postavit. Revoluce mě zasáhla ještě jako školou povinnou. O politice se u nás doma příliš nemluvilo – takže jsem ani nerozuměla tomu, proč jsem vlastně nebyla jiskřička a proč nejsem pionýr. Nevěděla jsem, co je disent, kdo je Václav Havel a jiní jeho představitelé, ani to, jak režim nakládá s nepohodlnými. Mezi nimi i s Martou Kubišovou.  A pak přišel listopad. Před mýma dětskýma očima se najednou v naivní představě téměř svatých objevili právě Václav Havel nebo Karel Kryl a – samozřejmě - Marta Kubišová. Její Motlitba pro Martu nejspíš i dnes dojímá řadu těch, kteří zažili euforii listopadových dní.

Jak si tedy novodobý soudní spor stojí v té historicky-lidské rovině, která je lidem mnohem jasnější a bližší než samotné podrobnosti celé pře?

Na jedné straně máme tedy Martu Kubišovou – člověka, který se nebál, nesouhlasil s režimem a odskákal to ztrátou kariéry a, troufám si říct, i částečnou ztrátou svého nádherného hlasu.  

Na druhé straně stojí Helena Vondráčková – zpěvačka, která za normalizace jen vzkvétala, dodejme, že stejně jako mnoho umělců té doby. A jede naplno i dnes.

Říkám, měla jsem štěstí, že jsem nemusela vážit, jak se k režimu postavit a nakolik být či nebýt angažovaná či být či nebýt svobodomyslná. Nevím, tedy, jak bych se sama zachovala a rozhodně nechci soudit Helenu Vondráčkovou, jak se ona rozhodla.

Vyzdvihnout ale odvahu Marty Kubišové musí každý rozumný člověk. A „tahat“ takovéhoto morálně zdatného člověka po soudech, když jde „pouze“ o několik neuskutečněných koncertů, to zní opravdu nedůstojně – jak také podotkl třeba expremiér Jan Fischer, když podepsal otevřený dopis Heleně Vondráčkové.

Nevím, proč vše došlo ve sporu obou zpěvaček až tak daleko, že si vše nedokázaly vyříkat mimo soudní budovy. Nevím, která z nich je víc na vině. Nicméně bych si přála, aby zloba, zášť a svár co nejrychleji pominuly. A aby se mír či jakýsi nadhled rozhostil i v duši populární zpěvačky Heleny Vondráčkové. Myslím totiž, že ukončením soudních tahanic by získala mnohem víc, než o co se dnes soudí.     

 

PS: Shodou okolností jsem si přečetla blog Jany Bobošíkové a později i komentář dalšího bloggera Rudolfa Polaneckého na toto téma. Oba se nesou ve stejném duchu. Máme demokracii, každý tak má právo soudit se a nikdo mu do toho nemá zasahovat. Podle nich dokonce výzva osobností Heleně Vondráčkové, aby spor ukončila, hraničí s ovlivňováním soudu. Je skvělé, že máme demokracii a můžeme se prát o svá práva. Bylo by opravdu smutné, kdyby tady byli jasně „nesouditelní“ lidé z hlediska svého postavení (i když si nedělám,bohužel, iluze, že tomu tak vlastně fakticky, i když skrytě a plíživě, není). Z tohoto úhlu pohledu nemá nikdo právo Helenu Vondráčkovou lynčovat za její rozhodnutí.

Dodejme ale i to B. Právě díky tomu, že máme demokracii, máme svobodné právo vyjádřit svůj názor. A právě to signatáři výzvy udělali. To, že jednání populární zpěvačky pohoršilo tolik význačných lidí z různých profesí, o něčem vypovídá. K jakékoliv hlouposti se takovéto veřejné dopisy přece neformulují. Neupírejme tedy nikomu právo bránit tímto způsobem někoho, koho hluboce respektujeme. To bychom tu demokracii nebrali příliš vážně. Pouhá justice ji totiž nedělá…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Souhradová | středa 8.9.2010 20:30 | karma článku: 30,20 | přečteno: 3234x
  • Další články autora

Eva Souhradová

Krutý boj o první třídy, aneb jak politici zase nedělali, co měli!

Tak zase jednou ten náš slovutný Kocourkov zaperlil. Všichni, kteří ho měli řídit, roky dopředu věděli, že se tu narodilo hodně dětí. V Kocourkově tak bylo veselo – vždyť děti, jsou přece radost. A jak víme, v téhle zemičce neradno myslet dopředu. Ono se tu vlastně vůbec moc nemyslí. Teda na to, na co by se myslet mělo...

25.1.2014 v 1:09 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Ostatní

Eva Souhradová

Prosím volte! A moc prosím, nevolte už ty, co vás zklamali!

Tvrdě nesouhlasím s tím, že hlas malé straně, je hlas hozený do koše. Bohužel, i v mém okolí se až moc často s tímto strachem setkávám, i když zároveň každý koho potkám volá po ZMĚNĚ v české politice. A tak se ptám - kdo nám tuto změnu přinese, když si stále dokola volíme ty samé politiky??

25.10.2013 v 15:54 | Karma: 19,25 | Přečteno: 826x | Diskuse| Společnost

Eva Souhradová

Mohl prezident prohrát? Těžko!

Hra, kterou rozehrál Miloš Zeman a která má Bůh ví kde počátek a teprve uvidíme, kde skončí, je poměrně nevídaná.

7.8.2013 v 23:59 | Karma: 22,75 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Politika

Eva Souhradová

Hurá, už mám sKartu!

Je krásná, zelená a lesklá. S pěkným modročerveným logem České spořiteny. Mám na ní své jméno, hezky jsem si ji podepsala a odnesla domů. Je to takový nový člen naší rodiny...

16.11.2012 v 22:58 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1914x | Diskuse| Společnost

Eva Souhradová

Konec světa už za 3 měsíce – „Lidstvo se bude divit!“

Tak jsme nedávno s kamarádkou zabrousily na téma tolik zmiňovaného konce Mayského kalendáře – což dle některých značí konec současné civilizace. Kamarádka pobývala v Brazílii a vyprávěla mi o jednom místním vyhlášeném okultistovi, který se prý při otázce právě na domnělý konec světa zatvářil velice vševědoucně a jediné, co k tomu byl ochoten říct, byla prý tato věta: „To co přijde, si vůbec neumíte představit, lidstvo se bude divit!“

22.9.2012 v 0:05 | Karma: 41,91 | Přečteno: 21428x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 9620x
Novinářka - redaktorka a moderátorka ČT.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky