Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká vláda uznává ukrajinskou jako legitimní

Nejvyšší rada Ukrajiny je i dle názoru vedení EU a USA zcela usnášení schopný nejvyšší zákonodárný sbor této země. Jeho poslanci otevřeně nejednou vyjádřili, že chtějí, aby Ukrajina vstoupila do Evropské únie a měla ty nejužší vztahy i s NATO. Jen nepřející propagandisté by ukrajinským poslancům vkládali do úst nedemokratické výroky a také by je byli schopni obvinit, že ani při jednání tohoto sboru se nedrží demokratických postupů běžných v zemích EU.

Z dění v ukrajinském parlamentu nám i ČTK ve středu přinesla informaci o bouřlivých debatách a fyzických potyčkách poslanců nyní vládnoucí strany Svoboda, kteří z jednání vyháněli komunisty.

Atmosféra ve sněmovně je stále více napjatá s přibližujícím se datem rozpuštění poslaneckého klubu komunistů. Příslušný dekret, schválený nacionálně národní částí poslanců v úterý, ve středu urychleně podepsal prezident Petro Porošenko. Vstoupit v platnost měl ve čtvrtek. Tedy žádné čekání na rozhodnutí soudu, ale stačí prostá většina při hlasování tohoto údajného parlamentu.

I samotná existence ukrajinské komunistické strany je nyní ohrožena. Už ani poslanci parlamentu na Ukrajině nemohou svobodně vyjadřovat své názory na události v zemi. Část poslanců chce zákonem zakázat komunistickou stranu. Rozhořčení nacionálně národních poslanců v ukrajinském parlamentu včera vyvolala informace o tom, že šéf komunistů Petro Symonenko údajně poskytl ruským médiím rozhovor, v němž »urazil« příslušníky ukrajinské armády. Tvrdil prý, že na východě země zabíjejí civilisty, aby mohli prodávat jejich orgány k transplantacím.

Poslanci nacionalistické strany Svoboda včera žádali, aby Symonenko jednací sál opustil. Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov se odebral k poradě s vedením sněmovny, ale poslanci Svobody na nic nečekali a Symonenka se pokoušeli silou ze sálu vypudit. Členové komunistické frakce se svého šéfa zastali, zakrátko demonstrativně všichni odešli, fašisté měli zjevnou převahu.

Po chvíli poslanci strany Svoboda násilím vyhnali i poslance Strany regionů Mykolu Levčenka, který na úterním jednání obvinil ukrajinskou armádu, že na východě země »střílí do Ukrajinců«. Předsedající schůze vypnul Levčenkovi mikrofon a poslanci pak odhlasovali usnesení, jímž mu zakázali přístup do sněmovny na dobu tří schůzí. Levčenko ale včera do sněmovny přišel, což v lavicích fašizujících stran vyvolalo hněv. Poslanec se stal dalším terčem útoků a sál musel spěšně opustit.

Zdroj: (jo, čtk)

A co na to tedy bude říkat naše ministerstvo zahraničí? Je to stav, s kterým naše vláda souhlasí? 

 

Reakce na podněty čtenářů:

Ivo Hlavůněk

Čemu se divíte, komunisté na Ukrajině stejně jako u nás tvoří  pátou kolonu ve prospěch Ruska, mohou být rádi, že se jedná o jejich zákazu, klidně by je mohli obvinit z velezrady.

Opravdu je svoboda slova velezradou? Proč jen ti komunisté jsou pátou kolonou ruských oligarchů? Proč jen si tak rozumí s ruským  velkokapitálem lépe než politici tzv. liberálních stran. Nebude to obdobné situaci z roku 1917, kdy byla jejich ideologie exportována z císařského Německa do Petrohradu tehdejším kapitalistickým režimem za účelem rozvrácení Ruska? Je přece známo, že Lenina tam dopravili Němci. Vy byste si s poslanci strany Svoboda určitě rozuměl. Jen je otázkou, zda takové názory sdílí nějaká významná část českých občanů?

 

Stanislav Toula

No, pokud někdo zaměňuje parlament a vládu, nerozlišuje mezi nimi, pak nemá cenu s ním diskutovat.

Česká vláda uznává ukrajinskou jako legitimní

Nejvyšší rada Ukrajiny je i dle názoru vedení EU a USA zcela usnášení schopný nejvyšší zákonodárný sbor této země.

V čem jsem nerozlišoval? Vládu snad schvaluje parlament a ten se na Ukrajině chová jako by nebyl v Evropě, ale někde v zaostalé zemi Asie.

 

Milan Radek

a proc ne? Porosenko byl legitimne zvolen, a vladu pak jmenuje. Tak co vam na tom nesedi? AAAach jo, vam se nelibi, a meli by uznat jen to co uznavate vy

Víte vy co byla jedna z nejhlavnějších dohod mezi Janukovičem a majdanovci? Byl to návrat k ústavě z r. 2004, kdy vládu schvaloval parlament. Prezident ji pouze formálně jmenoval. Takže o jmenování současné vlády Porošenkem nelze spekulovat bez souhlasu parlamentu. Problém současného parlamentu je v tom, že při převratu byla značná část poslanců Strany regionů donucena hlasovat s dosavadní opozicí pod hrozbou likvidace. A ty nedemokratické manýry jsou pak pochopitelné. S jídlem roste chuť. 

Ještě bych přidal jednu zajímavost. Víte, že ústavní soud Ukrajiny byl rozehnán a jeho soudci jsou stíháni za svá rozhodnutí ve funkci? Tedy nyní neexistuje žádná pojistka před neústavním postupem parlamentu.

Helena Míčková

ukrajinská vláda je pořád legitimnější ,než tu byla u nás vláda Zemana a jeho kamarádů,ta v PS důvěru  nezískala na rozdíl od té ukrajinské 

 

Podle čeho tak soudíte? Poslanci byli zvoleni ve volbách a nikdo je násilím nenutil, aby podporovali Zemana. A důvěru jeho vláda získala. To bylo součástí opoziční smlouvy. Jiná věc je samozřejmě, zda to byl ten nejlepší zvolený postup. Tato vláda však nemusela spoléhat při hlasování o důvěře na kalašnikovy jako ta Jaceňukova.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Soudek | neděle 3.8.2014 16:00 | karma článku: 29,45 | přečteno: 1264x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik