Česká vláda uznává ukrajinskou jako legitimní

Nejvyšší rada Ukrajiny je i dle názoru vedení EU a USA zcela usnášení schopný nejvyšší zákonodárný sbor této země. Jeho poslanci otevřeně nejednou vyjádřili, že chtějí, aby Ukrajina vstoupila do Evropské únie a měla ty nejužší vztahy i s NATO. Jen nepřející propagandisté by ukrajinským poslancům vkládali do úst nedemokratické výroky a také by je byli schopni obvinit, že ani při jednání tohoto sboru se nedrží demokratických postupů běžných v zemích EU.

Z dění v ukrajinském parlamentu nám i ČTK ve středu přinesla informaci o bouřlivých debatách a fyzických potyčkách poslanců nyní vládnoucí strany Svoboda, kteří z jednání vyháněli komunisty.

Atmosféra ve sněmovně je stále více napjatá s přibližujícím se datem rozpuštění poslaneckého klubu komunistů. Příslušný dekret, schválený nacionálně národní částí poslanců v úterý, ve středu urychleně podepsal prezident Petro Porošenko. Vstoupit v platnost měl ve čtvrtek. Tedy žádné čekání na rozhodnutí soudu, ale stačí prostá většina při hlasování tohoto údajného parlamentu.

I samotná existence ukrajinské komunistické strany je nyní ohrožena. Už ani poslanci parlamentu na Ukrajině nemohou svobodně vyjadřovat své názory na události v zemi. Část poslanců chce zákonem zakázat komunistickou stranu. Rozhořčení nacionálně národních poslanců v ukrajinském parlamentu včera vyvolala informace o tom, že šéf komunistů Petro Symonenko údajně poskytl ruským médiím rozhovor, v němž »urazil« příslušníky ukrajinské armády. Tvrdil prý, že na východě země zabíjejí civilisty, aby mohli prodávat jejich orgány k transplantacím.

Poslanci nacionalistické strany Svoboda včera žádali, aby Symonenko jednací sál opustil. Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov se odebral k poradě s vedením sněmovny, ale poslanci Svobody na nic nečekali a Symonenka se pokoušeli silou ze sálu vypudit. Členové komunistické frakce se svého šéfa zastali, zakrátko demonstrativně všichni odešli, fašisté měli zjevnou převahu.

Po chvíli poslanci strany Svoboda násilím vyhnali i poslance Strany regionů Mykolu Levčenka, který na úterním jednání obvinil ukrajinskou armádu, že na východě země »střílí do Ukrajinců«. Předsedající schůze vypnul Levčenkovi mikrofon a poslanci pak odhlasovali usnesení, jímž mu zakázali přístup do sněmovny na dobu tří schůzí. Levčenko ale včera do sněmovny přišel, což v lavicích fašizujících stran vyvolalo hněv. Poslanec se stal dalším terčem útoků a sál musel spěšně opustit.

Zdroj: (jo, čtk)

A co na to tedy bude říkat naše ministerstvo zahraničí? Je to stav, s kterým naše vláda souhlasí? 

 

Reakce na podněty čtenářů:

Ivo Hlavůněk

Čemu se divíte, komunisté na Ukrajině stejně jako u nás tvoří  pátou kolonu ve prospěch Ruska, mohou být rádi, že se jedná o jejich zákazu, klidně by je mohli obvinit z velezrady.

Opravdu je svoboda slova velezradou? Proč jen ti komunisté jsou pátou kolonou ruských oligarchů? Proč jen si tak rozumí s ruským  velkokapitálem lépe než politici tzv. liberálních stran. Nebude to obdobné situaci z roku 1917, kdy byla jejich ideologie exportována z císařského Německa do Petrohradu tehdejším kapitalistickým režimem za účelem rozvrácení Ruska? Je přece známo, že Lenina tam dopravili Němci. Vy byste si s poslanci strany Svoboda určitě rozuměl. Jen je otázkou, zda takové názory sdílí nějaká významná část českých občanů?

 

Stanislav Toula

No, pokud někdo zaměňuje parlament a vládu, nerozlišuje mezi nimi, pak nemá cenu s ním diskutovat.

Česká vláda uznává ukrajinskou jako legitimní

Nejvyšší rada Ukrajiny je i dle názoru vedení EU a USA zcela usnášení schopný nejvyšší zákonodárný sbor této země.

V čem jsem nerozlišoval? Vládu snad schvaluje parlament a ten se na Ukrajině chová jako by nebyl v Evropě, ale někde v zaostalé zemi Asie.

 

Milan Radek

a proc ne? Porosenko byl legitimne zvolen, a vladu pak jmenuje. Tak co vam na tom nesedi? AAAach jo, vam se nelibi, a meli by uznat jen to co uznavate vy

Víte vy co byla jedna z nejhlavnějších dohod mezi Janukovičem a majdanovci? Byl to návrat k ústavě z r. 2004, kdy vládu schvaloval parlament. Prezident ji pouze formálně jmenoval. Takže o jmenování současné vlády Porošenkem nelze spekulovat bez souhlasu parlamentu. Problém současného parlamentu je v tom, že při převratu byla značná část poslanců Strany regionů donucena hlasovat s dosavadní opozicí pod hrozbou likvidace. A ty nedemokratické manýry jsou pak pochopitelné. S jídlem roste chuť. 

Ještě bych přidal jednu zajímavost. Víte, že ústavní soud Ukrajiny byl rozehnán a jeho soudci jsou stíháni za svá rozhodnutí ve funkci? Tedy nyní neexistuje žádná pojistka před neústavním postupem parlamentu.

Helena Míčková

ukrajinská vláda je pořád legitimnější ,než tu byla u nás vláda Zemana a jeho kamarádů,ta v PS důvěru  nezískala na rozdíl od té ukrajinské 

 

Podle čeho tak soudíte? Poslanci byli zvoleni ve volbách a nikdo je násilím nenutil, aby podporovali Zemana. A důvěru jeho vláda získala. To bylo součástí opoziční smlouvy. Jiná věc je samozřejmě, zda to byl ten nejlepší zvolený postup. Tato vláda však nemusela spoléhat při hlasování o důvěře na kalašnikovy jako ta Jaceňukova.

 

 

Autor: Jiří Soudek | neděle 3.8.2014 16:00 | karma článku: 29,45 | přečteno: 1264x