Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno je jinak

Věda je plná omylů. Mnohé včerejší nezpochybnitelné pravdy jsou nám dnes k smíchu a to, co za pravdu označujeme dnes, se zítra ukáže jako chyba výpočtu. A právě v tom se věda nejvíc podobá životu.

Potkávali jsme je všichni desítky let. Dva bělovlasí drobní lidé, kteří nikdy nezrychlili krok a nezvýšili hlas ani na sebe, ani na jiné. Za každého počasí vyšli na procházku městečkem. Za deště nebo v zimě jen na krátkou; za příznivého počasí došli do parku, kde usedli na lavičku před říčkou a tiše pozorovali život kolem sebe.

Rozuměli si beze slov. Kdysi dávno pochovali svou jedinou dceru a od těch dob jejich život plynul v poklidu a beze změn. S chápavým úsměvem přehlíželi poznámky pubertálních výrostků, z klidu je nevyvedla ani jejich drobná uličnictví, jako by věděli, že ty děti teprve hledají svoje místo ve světě a věřili tomu, že je dříve nebo později najdou.

Jako dvě konstanty v proměnlivém světě. Jiní přicházeli a odcházeli, dospívali, brali se, rozváděli, stěhovali, jen oni jako by se vůbec neměnili. Patřili k městu i k parku stejně jako stromy, pod kterými sedávali a k jejichž věku neměli daleko.

Ale ani stromy nejsou věčné. Jednoho dne seděla stařenka na lavičce sama. Její tichý úsměv se kamsi vytratil a smutek v jejích očích jako by zval k přisednutí. Nebyl jsem si jistý, jestli čtu správně, ale když jsem váhavě změnil směr své chůze, její tiché přikývnutí mě přesvědčilo.

Chvíli jsme vedle sebe seděli mlčky a pozorovali plynoucí vodu a pak se tichým hlasem rozpovídala:

„Chybělo deset dnů a byli bychom spolu sedmdesát let.“

„To musela být láska,“ vydechl jsem.

„Poznali jsme se, když jsem byla v pátém měsíci,“ pokračovala, „když už na mě celá vesnice koukala skrz prsty, objevil se Mirek a nabídl mi manželství.

Vysmála jsem se mu; znala jsem ho jen od vidění a navíc jsem tehdy byla ještě plná zloby. Žádného muže jsem nechtěla ani vidět a ten jeho nápad mi připadal jako šílenství. Byl ale chápavý a trpělivý a nakonec mě přesvědčil. Ale žili jsme spolu jako bratr a sestra.“

„Ale jak to mohl celá ta léta snášet?“ neubránil jsem se údivu.

„No, teď už to snad můžu říct. On byl, jak se dneska říká, gay. Ale nikdy o tom nemluvil. Nejdřív jsem to nevěděla ani já. Taková tenkrát byla doba. Ani Klárka nic nevěděla; celý život prožila v přesvědčení, že Mirek je její táta. Ale její skutečný otec ji nakonec stejně dohnal.

V pubertě se chytla špatné party. Začala vynechávat školu a nejspíš z nudy začala fetovat. Vůbec nechápu, co na tom mohli vidět. Když jsem se dověděla, že čichá čikuli a toluenu, věřila jsem, že jí to rozmluvím. Ale pak objevili pervitin. Klára tomu úplně propadla a všechno ostatní šlo stranou. Zkoušela jsem všechno, ale nešlo to po dobrém, ani po zlém; ty tomu nerozumíš, mami, měla na všechno jednoduchou odpověď. Vůbec jsme si s ní nevěděli rady. Zní to hrozně, ale její smrt nakonec byla pro ni i pro nás vysvobozením.“

„Možná se nějak dověděla, že váš muž není její táta.“

„Nikdo nás tady neznal. Ještě než se narodila, přestěhovali jsme se sem, skoro na druhý konec republiky, aby nám ani jí nikdo nemohl připomenout okolnosti jejího narození.“

„Ale ona přece měla právo vědět, kdo je její táta. A její otec nakonec taky, že má dceru.“

„Jaké právo? Jejího otce jsem viděla jednou v životě a i to bylo víc, než mělo být. Vracela jsem se tenkrát z práce a ujel mi autobus. Kdybych jen tušila, co mě čeká, radši bych ty necelé dvě hodiny počkala na další nebo šla těch deset kilometrů pěšky, ale zkusila jsem stop.

Moc aut tam u nás ještě nejezdilo, ale stejně jsem dlouho nečekala. Řidič, co mi zastavil, byl o hodně starší než já. I za volantem vypadal vysoký a robustní, Mirek by se do něj vešel určitě dvakrát. Takoví chlapi se mi tenkrát líbili. Jenže pak odbočil do lesa a tam se na mě vrhl. Byla jsem tak vystrašená, že jsem se mu nedokázala ubránit.

První týdny jsem doufala, že následkem budou jen ty modřiny a odpor k takovým zmetkům. Pak už jsem se jen modlila, aby to nebyl kluk a aby mi ho nepřipomínal. Vůbec nevím, co bych v takovém případě dělala; jen jsem měla jasno v tom, že na potrat jít nechci.

A pak se narodila se Klárka. Ve vzhledu po něm asi nepodědila nic; byla, jako by mi z oka vypadla. Ale jak začala růst, stále víc jsem cítila, že o to víc se mu podobá tou svou nešťastnou povahou. Byla prudká a nedokázala si nic odepřít. Všecko chtěla hned, na nikoho a na nic nebrala ohledy, stejně jako on. Rychle žila a rychle skončila.“

Stařenka se odmlčela a ani mně nebylo do řeči. Nevím, proč se svěřila právě mně. Možná cítila blízký konec a nechtěla, aby její tajemství odešlo s ní, a vycítila, že ji vyslechnu. A možná jsem jenom byl v daném okamžiku na správném místě.

Lidé chodí léta kolem nás; myslíme si, že se potkáváme, ale ve skutečnosti se často jenom míjíme.  Mnohdy soudíme, ale přitom víme tak málo. A možná právě v tom se život nejvíc podobá vědě.

Autor: Emrich Sonnek | středa 31.7.2019 16:19 | karma článku: 17,86 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Těžký návrat do civilizace

S vědomím, že na zastávku je to pět kilometrů je mi jasné, že prostá chůze mi stačit nebude, a tak vybíhám. S batohem na zádech to sice není ideální ani příliš rychlé, ale další autobus jede podle jízdního řádu až za hodinu.

12.7.2023 v 14:23 | Karma: 15,32 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Hrozná zkušenost s hrozny

"Chcete třešně? Vezměte si, mám jich tady plný koš," nabídl mi muž s česáčkem na skoro třímetrové tyči podíl na svém sběru.

3.7.2023 v 16:33 | Karma: 16,99 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Trapas se stovkou slov

Za časů, kdy o mě jevily zájem ženy mnohem starší než já, ale přesto nejen v mých očích mladé, našli jsme se spolužákem letní brigádu v jednom horkém provoze.

17.6.2023 v 10:24 | Karma: 12,87 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Globální oteplování

Zřejmě v důsledku výrazného poklesu průmyslové výroby se nad Evropou objevila uhlíková díra. Představte si Zemi jako obrovský skleník, v němž někdo rozbil střešní sklo právě nad Evropou.

14.6.2023 v 11:34 | Karma: 22,96 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Placebo účinkuje spolehlivě

A nedávno jsem si díky tomu na vlastní smysly, tedy přesněji na vlastní chuť vykoušel, jak účinkuje placebo.

12.6.2023 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 425x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.