Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžký návrat do civilizace

S vědomím, že na zastávku je to pět kilometrů je mi jasné, že prostá chůze mi stačit nebude, a tak vybíhám. S batohem na zádech to sice není ideální ani příliš rychlé, ale další autobus jede podle jízdního řádu až za hodinu.
Rozkvétající divizny podél cesty

Úklidem a zabezpečováním chaty v lese jsem se zdržel víc, než jsem odhadoval, a tak na autobus vyrážím pouhých jednačtyřicet minut před jeho předpokládaným odjezdem. S vědomím, že na zastávku je to pět kilometrů je mi jasné, že prostá chůze mi stačit nebude, a tak vybíhám. S batohem na zádech to sice není ideální ani příliš rychlé, ale další autobus jede podle jízdního řádu až za hodinu.

Lubošovi zavolám až podle toho, jestli ten autobus stihnu. Slíbili jsme si, že minulý týden skočíme na jedno, ale zkraje to nevyšlo a ve středu jsem odjel na sedm dnů z Prahy, tak snad to vyjde dnes, bude-li mít čas.

Po dvanácti minutách dobíhám k železničnímu přejezdu. To znamená, že více než polovinu cesty mám za sebou a mohu zvolnit. A to je jen dobře. Až dosud jsem běžel lesem, kde je alespoň stín, ale teď mě čeká cesta na sluncem rozpálené asfaltové cestě. Podél ní ale právě rozkvétají žluté divizny a o kus dál modrý hadinec. Kombinaci žluté a modré mám rád, a tak neodolám a udělám si pár fotek.

Přicházím do vesnice. Zatímco v lese člověku stačí k udržení směru cesty orientace, vesnice je zrádná v tom, že cesty tu nečekaně mění směr, předpokládané spojnice mezi nimi nejsou tak časté, jak by člověk očekával a přeskakovat cizí ploty nenachází příliš pochopení, a tak se můj čas začíná povážlivě zkracovat a já znovu přecházím do běhu. 

Konečně vidím zastávku. Dojdu k ní čtyři minuty před odjezdem autobusu, jak se přesvědčím letmým pohledem na jízdní řád. Přesunu se do stínu dřevěného přístřešku, z batohu vytáhnu ručník, otřu pot z tváře a se zrakem upřeným k obzoru sleduji, kdy se objeví autobus.

Na zastávce jsem sám, ale silnici směrem ke mně přejíždí manželský pár na kolech.

"Á, tady asi pojede autobus," pronese muž.

"No, už by tu měl být," odpovím, ale způsob, jakým tu větu pronesl, mě donutí podívat se na jízdní řád znovu. A to, co vidím, mě nepotěší. Autobusů do Prahy je tam vypsáno hodně, ale u žádného z nich nevidím zkřížená kladívka. Všude jen kříže oznamující, že jezdí jen v neděli.

Naštěstí je ve vesnici i vlakové nádraží. Na jízdní řád jsem se nedíval, protože vlak to bere velkou oklikou, a tak cesta do Prahy trvá podstatně déle. Ani teď se tím nezdržuji. Není nic horšího, než když vám ujede vlak o pár chvil, které jste ztratili zjišťováním, kdy jede.

Na první křižovatce narazím na ukazatel cesty a podle něj se vydávám k vlaku. Asi po kilometru vidím v dálce označení konce vesnice, ale po kolejích ani nádraží ani vidu. A venku se v tom vedru nepohybuje ani noha. Ale před pár desítkami metrů jsem viděl večerku. Tamní prodavačky mi jistě poradí.

Hned za vchodem stojí za pokladnou Vietnamec. To mě nijak nepřekvapí, ale na můj dotaz jenom bezradně zakroutí hlavou a odchází ke dveřím opodál.

"Hoa tuo naí," nebo něco takového zavolá po odhrnutí závěsu do zázemí obchůdku. Objeví se mladá dívka, asi dcera, a ta mi potvrdí, že jsem šel správně. Jen je to trochu dál, ale pořád rovně, a až přijdu ke kolejím, tak před nimi odbočit doleva.

A má pravdu. Brzy za koncem vesnice už vidím značky oznamující blížící se koleje a po pár dalších minutách jsem na nádraží vybudovaném zcela zjevně za mocnářství a od té doby nepříliš opečovávaném. Ale jízdní řád tu visí a podle něj zjišťuji, že vlak pojede za hodinu a tři čtvrtě.

Než takovou dobu čekat, jdu po stezkách víceméně podél trati ve směru jízdy. Na jízdném sice určitě neušetřím, ale na tom nádraží je naprostá nuda.

Po necelé hodině se dostávám do vesnice, z jejíž blízkosti jsem se původně vydal na cestu. Dobře ji znám, k nádraží to mám asi kilometr. Na další nádraží už nepůjdu, a tak se stavím v cukrárně a dám si zmrzlinu.

"Dá se platit kartou?" zjišťuji, protože hotovosti moc nemám a čekám, že ve vlaku asi s platební kartou taky neuspěji.

Na zápornou odpověď rozesměji prodavače replikou:

"Tak to se tady asi moc nerozšoupnu."

Kopeček zmrzliny tady stojí patnáct korun. Po kontrole hotovosti si dávám do kornoutu tři, ale prodavač, vida mé tělo zmožené vedrem, mi dělá cenu a bere si pouhých čtyřicet.

V poklidu a se zmrzlinou docházím na nádraží. To vypadá mladší, dokonce je tu i automat na jízdenky, ale vůbec nevím, jak jej použít.

Když nevím, tak se zeptám, a to trojice, která právě vystoupila z vlaku jedoucího opačným směrem.

"Jó, to my nevíme taky, ale jízdenka se dá koupit i u průvodčího ve vlaku," uklidní mě.

Po nějaké době přijíždí se sedmiminutovým zpožděním vlak. Do něj nasednu, u velmi potetované a ochotné průvodčí si koupím jízdenku do Prahy a s přestupem v Mladé Boleslavi po dalších dvou hodinách cesty vystupuji na Masarykově nádraží.

 

 

Autor: Emrich Sonnek | středa 12.7.2023 14:23 | karma článku: 15,32 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.