„Třetí pohlaví“ na scéně

Když se v tisku objevila zpráva, že některé základní školy v Bavorsku plánují vybudování toalet pro „třetí pohlaví“, zdálo se, že musí jít o úlet. Ve skutečnosti však vedení těchto škol pouze reagovalo na německou legislativu.

Když se v tisku objevila zpráva, že některé základní školy v Bavorsku plánují vybudování toalet pro „třetí pohlaví“, zdálo se, že musí jít o úlet. Ve skutečnosti však vedení těchto škol pouze reagovalo na platnou německou legislativu, přesněji řečeno na její změnu.

V prosinci loňského roku německý parlament schválil a od ledna letošního roku vešel v platnost zákon, který uznává „třetí“ pohlaví. Pokud si teď klepete na čelo nebo rovnou chvátáte pro ledový obklad, zadržte. Německý parlament nepopřel přírodní zákony, podle kterých všichni savci mají pouze a jenom dvě pohlaví, ale pouze vyhověl požadavku německého Ústavního soudu.

Ten už v listopadu roku 2017 došel k závěru, že povinnost uvádět pouze mužské nebo ženské pohlaví porušuje osobnostní práva, a je tudíž diskriminační. Německé zákonodárství už předtím umožňovalo při narození dítěte kolonku pohlaví nevyplňovat, ale ústavní soudci to považovali za nedostatečné. Vyzvali proto zákonodárce, aby lidem umožnili „třetí pohlaví“ uvádět v úředních dokumentech.

A němečtí zákonodárci projevili rozvahu v naší kotlině běžně nevídanou. Na rozdíl od obskurního francouzského přístupu v podobné oblasti (rodič 1, rodič 2) zůstává pro ty, kteří v tom mají jasno, i nadále možnost vyplnit kolonku slovy muž, nebo žena, a ti ostatní mohou použít slovo „divers“, tedy „různé“. Žádné třetí pohlaví tím tedy zavedeno nebylo; vlk v rouše ústavního soudu je nakrmen a koza dvou biologických pohlaví zůstala celá. A do onoho slůvka divers se vejdou všechny ty gendery, co jich dodnes vymysleli a v budoucnu ještě vymyslí všichni výzkumníci na poli gender studií, ale i ti, kteří se mužem nebo ženou necítí být nebo se k nim příroda v tomto ohledu zachovala macešsky.

Aby to však nebylo tak jednoduché, vyžaduje stát od zájemců o „třetí pohlaví“ důkazy. K žádosti proto musí být připojena lékařská zpráva. To kritizuje německý Svaz gayů a lesbiček, podle kterého prý pohlaví určují nejen fyzické, ale i společenské a psychické příznaky. Podle mého názoru však tato kritika není na místě. Lékařskou zprávu přece může vypracovat i psychiatr nebo psychoterapeut.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Emrich Sonnek | středa 20.3.2019 16:03 | karma článku: 26,29 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 17,18

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79

Emrich Sonnek

Cena soukromí

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15