Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spor o hranice - rozpadne se Visegrád?

Ve včerejším vysílání pořadu Reportéři ČT se objevil příspěvek Spor o hranice. Plocha, o kterou se v tomto sporu jedná, je sice malá, ale může se libovolně změnit. Záleží na tom, kdo počítá.

V roce 1958 došlo (údajně na základě žádosti Polska) ke změnám státní hranice mezi Polskem a tehdejším Československem. Smyslem bylo hranici zkrátit a zpřehlednit, přičemž podle dohody mělo dojít k výměnám území tak, aby vyměněné plochy měly stejnou velikost.

Hranice měla zůstat v předmnichovské podobě, smlouva však určovala na některých úsecích poměrně velké změny jejího průběhu. Na jejím základě v Krkonoších Polsko předalo Československu obec Tkacze (nynější Mýtiny) a obec Zieliniec výměnou za jižní svah hory Kocierz. Na Jesenicku Polsko předalo Československu obec Krasów (Krasov, dnes součást Vidnavy) a získalo českou obec Skřivánkov (Skowronków). Ostatní změny hranice byly jen nepatrné.

Ačkoliv smlouva určovala, že vyměněné území musí být stejné rozlohy, Československo předalo Polsku 837 hektarů, zatímco Polsko Československu 1 205 hektarů. Polsku tedy bylo předáno území o 368 hektarů menší. Obě strany však s takto provedenou výměnou souhlasily a podepsaly smlouvu, která byla posvěcena ústavním zákonem 62/1958 Sb., O konečném vytyčení státních hranic s Polskou lidovou republikou a následně 23/1959 Sb., O Smlouvě mezi ČSR a Polskem o konečném vytyčení hranic.

O státní hranici se následně jednalo ještě několikrát a jejich důsledkem byly další zákony, např. v roce 1975 byly státní hranice změněny v souvislosti s výstavbou a provozem polské přehrady na Dunajci, další drobné změny potvrzené zákonem č 169/1988 Sb. o změnách průběhu státních hranic na vodních tocích s Polskou lidovou republikou proběhly v roce 1988 a zatím poslední změna byla uzákoněna částkou 181/1996 Sb., Smlouva o společných hranicích s Polskem, na jejímž základě byla zřízena Stálá česko-polská hraniční komise skládající se z české a polské delegace, jejichž předsedy a jejich zástupce jmenují obě vlády a další členy delegací příslušné orgány každé smluvní strany.

Tato stálá komise pak společně přezkušuje průběh státních hranic a umístění hraničních znaků, rozhoduje o způsobu vyznačení průběhu státních hranic, vyjadřuje se k vodohospodářským opatřením na hraničních vodních tocích a podobně. Nemůže však měnit průběh státních hranic; návrhy na změny jejich průběhu předkládá vládám smluvních stran.

Až dosud je všechno jasné; chybu při změnách v roce 1958 dobrovolně odsouhlasily obě strany a při dalších jednáních v následujících letech, zdá se, necítily potřebu na celé věci něco měnit. Ostatně pro Polsko představuje oněch 368 hektarů přibližně 0,0012 procent, to znamená o něco málo více než jednu stotisícinu jeho plochy. Působení přílivu a odlivu Baltského moře pravděpodobně přináší každoročně podstatně větší změny polského území, než je plocha, o kterou se kdysi polská strana ošidila.

Proto jsem příspěvek Spor o hranice sledoval spíše pobaveně. Ale pouze do okamžiku, než jsem zjistil, že na české straně spadá tato agenda pod ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra JUDr. Václava Henycha, který se k problematice vyjadřoval na kameru.

Pro ty, kteří už třeba pozapomněli, připomínám: ano je to ten, který při historicky první volbě presidenta republiky celonárodním hlasováním předvedl národu, jak se počítají procenta podílu neplatných podpisů v peticích kandidátů. Tento kuriózní postup popírající základy matematiky pak neváhal následně obhajovat, takže se definitivně znemožnil. Píšu-li definitivně, narážím tím na poněkud starší případ, který jeho reputaci notně pošramotil - v roce 2009 zpracoval návrh na zrušení ultrapravicové Dělnické strany. Politolog University Karlovy Jan Charvát označil jeho návrh jako šlendrián popisující jen obecně známé skutečnosti a neobsahující žádné důkazy. K podobnému názoru dospěl i Nejvyšší správní soud a návrh na zrušení Dělnické strany zamítl. Ministerstvo vnitra si pak objednalo další verzi návrhu u JUDr. Tomáše Sokola, a tento návrh u soudu uspěl. Inu, když dva dělají totéž, není to totéž.

Bláhově jsem si myslel, že ministerstvo vnitra pošle JUDr. Hendrycha v tichosti na zasloužený odpočinek. Věk na to již má a není přece možné, aby v době, kdy každý policista musí mít maturitu, pracoval jako ředitel odboru na ministerstvu vnitra, jehož kompetenci jsou mimo jiné i volby, člověk, kterému dělá problém počítání s procenty, což je učivo základní školy.

Teď se ale obávám, že Václav Hendrych opět začne svoji zázračnou hru s čísly, na jejímž konci mohou být takové nesrovnalosti ve výměrách, jaké si my, považující sčítání a odčítání za rutinní záležitosti, ani neumíme představit a jejichž výsledkem může být spor o území, které už svou velikostí bude stát za to.

Autor: Emrich Sonnek | úterý 26.1.2016 15:02 | karma článku: 21,89 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 17,18 | Přečteno: 454x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4518x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 17,18
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.