Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sběrači

Každé zrnko rýže, čočky či ovsa je živým organismem. Umírá teprve vařením a konzumací. Počet usmrcených organismů, tedy mrtvol v žaludku právě nasyceného vegana je tak nepochybně vyšší, než je tomu u masožravce.

Těžko říci, zda je to způsobeno skutečností, že Slovan sebere všechno, co není přibité, nebo se jedná o atavismus z paleolitu nebo dob ještě vzdálenějších, ale sbírání lesních plodů je u nás tradicí, která by asi měla být vyhlášena nehmotným kulturním dědictvím. Na příkladu přístupu ke sběru borůvek, které právě dozrávají, můžeme demonstrovat, kdo to jsou sběrači a jak se od sebe liší jejich jednotlivé typy.

1. Sběrač rekreační - labužník

Do lesa vchází v kterékoliv denní době, bez pevného cíle i bez nádobí, ale vyzbrojen nadějí, že tu něco chutného určitě objeví. Borůvky jednou rukou trhá a do dlaně druhé ruky vkládá a po nasbírání přiměřeně velkého sousta okamžitě konzumuje. Dobře ví, že nejlepší chuť mají borůvky čerstvě utržené a ještě plné života.

Zde si dovolím krátké odbočení. Vegetariáni a vegani často vytýkají nám všežravcům, že maso v naší stravě znamená pojídání mrtvol a proměnu našich žaludků ve hřbitovy. Jen málo tvrzení je vzdáleno pravdě více než toto. Dělící čára mezi živou a neživou přírodou probíhá úplně jinde. Každé zrnko rýže, čočky či ovsa je živým organismem. Umírá teprve vařením a konzumací. Počet usmrcených organismů, tedy mrtvol v žaludku právě nasyceného vegana je tak nepochybně vyšší, než je tomu u masožravce.

Ale zpět k tématu. Sběrač - labužník sbírá borůvky v podstatě mimoděk. Pokud jeho zrak zahlédne jiné lesní plody, neváhá zpestřit svůj okamžitý jídelníček i o ně, ať už se jedná o maliny, ostružiny či brusinky.

Zkušenější jedince nepřitahují velké plochy borůvčí, protože dobře vědí, že ty jsou naopak vysoce ceněné a vyhledávané ostatními sběrači, a je tedy pravděpodobnější, že zejména ke konci sezóny budou dokonale zbaveny plodů.

Z lesa odchází rekreační sběrač s rukama stejně prázdnýma, jako do něj vcházel, ale s neutuchající nadějí, že zítra si svou čerstvou dávku vitamínů najde znovu. A snad jen barva jeho prstů pozorovateli prozradí, že lesem neprošel zcela nevšímavě k jeho plodům.

2. Sběrač - samozásobitel

Pokud sběrač - labužník narazí na zvlášť bohaté naleziště, je nasycen, ale borůvky jsou neobyčejně velké a vypadají lákavě, může se stát, že odněkud vyštrachá nějaký vhodný obal a část sběru si odnáší domů. Povrchní pozorovatel by ho mohl zaměnit za samozásobitele, ale mezi těmito skupinami existují zásadní rozdíly.

Sběrač - samozásobitel vchází do lesa brzy ráno, a to nejen nejen s pevným záměrem, co bude sbírat, ale vybaven zpravidla skládací židličkou a nejméně dvěma, někdy i více nádobami. Malá nádobka slouží k přímému sběru a nahrazuje tak labužníkovu dlaň. Ty další slouží k bezpečnému shromažďování a uschovávání již sebraných plodů. Ten, kdo to zažil, ví, že sbírat neopatrným pohybem rozsypané borůvky ze směsi jehličí, drobných větviček a trávy je nadlidský úkol. A je jednodušší smířit se s malou ztrátou z malé nádobky, než ponechat lesní zvěři výsledek několikahodinové práce.

Jiných lesních plodů si nevšímá a sbírané borůvky ochutná jen sporadicky. Z lesa vychází většinou až po naplnění všech nádob, ale nutnou podmínkou to není.

3. Sběrač - podnikatel

Je-li úroda borůvek mimořádná, může samozásobitel dojít k závěru, že by přebytky mohl místo nezištného darování příbuzným zpeněžit jejich prodejem. To ovšem ještě neznamená, že se stává trvalým podnikatelem.

Skutečný sběrač - podnikatel přichází do lesa vybaven velkými nádobami, zpravidla vědry a také hřebenem, kterým borůvčí nemilosrdně pročesává téměř naslepo. Jejich chuť téměř nezná, protože hřebenem očesává i část listů a nemá čas zdržovat se přebíráním. K tomu dojde až po odchodu z lesa, kdy jsou plody odděleny, přemístěny do nádob a předány k následnému prodeji.

Ostatní lesní ovoce ho zajímá jen v případě, že borůvková sezóna skončila a trh si právě žádá třeba brusinky.

4. Sběrač - škůdce

Sběrač - škůdce vtrhne do lesa v tlupě ne nepodobné rodině. Muž zatluče do země kolík z jedné strany zašpičatělý, z druhé opatřený dřevěnou deskou sloužící jako provizorní sedátko. Tímto úkonem prakticky skončila manuální část jeho práce a nadále se zabývá sledováním okolí a drobnou instruktáží.

Na sedátko usedne žena vyzbrojená hřebenem a po okolí se rozběhnou ostatní členové tlupy, často odrostlejší děti. Vytrhávají borůvčí a nosí ho k sedátku. Žena je pročeše hřebenem a poté odhodí stranou. Les po jejich nájezdu vypadá jako válečné pole.

Po upozornění na naprostou nepřijatelnost tohoto chování zpravidla opustí prostor, ale asi ne svůj způsob sběru.

Tato odrůda sběračů je naštěstí na ústupu. Její výskyt byl naposledy zaznamenán před několika lety v blízkém okolí Máchova jezera. Nelze ovšem vyloučit, že takto sbírá borůvky i nadále v méně přístupných a navštěvovaných lokalitách. Proto borůvky nekupujte někde u cesty a raději si na ně zajděte do lesa. Pro začátek doporučuji zařadit se mezi labužníky.

Autor: Emrich Sonnek | čtvrtek 13.7.2023 16:54 | karma článku: 13,98 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Do 30. září budou v ČR posílená bezpečnostní opatření kvůli MS v hokeji a dalším sportovním akcím,...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.