Kramářova vila - nádherné výhledy na Prahu

V neděli jsem využil toho, že premiér je nejen v demisi, ale navíc taky ve Finsku a šel jsem se podívat do jeho rezidence - Kramářovy vily. Uvnitř je zakázáno fotit, takže jsem se omezil na zahradu a výhledy na Prahu.

Pozemek, na kterém vila stojí, se rozkládá na XIX. baště svaté Maří Magdalény, která tvořila součást zrušeného městského opevnění. Karel Kramář, tehdejší poslanec říšské rady i zemského sněmu, jej odkoupil od pražského magistrátu v březnu roku 1911.

Projekt vily byl zadán prestižnímu rakouskému architektovi Friedrichu Ohmannovi. Ten se musel vyrovnat nejen s požadavky úřadu - stavba nesměla být více než jednopatrová a neměla ani náznakem konkurovat nepříliš vzdálenému Pražskému hradu, ale také s představami a připomínkami Kramářovy manželky Naděždy Nikolajevny.

S tím prvním se vyrovnal již v létě 1911, s Naděždou Nikolajevnou válčil až do roku 1913. To už se ale stavělo - stavět se začalo v roce 1912 a hrubá stavba byla dokončena a stavba úředně kolaudována v květnu 1915, nicméně až do roku 1921pracovali řemeslníci na úpravách interiéru, rovněž na základě pozměňovacích návrhů Naděždy Nikolajevny. Nutno poznamenat, že stopy její činnosti nepoznamenaly ani rozsáhlé rekonstrukce provedené pozdějšími vlastníky.

Po smrti Karla Kramáře (zemřel v roce 1937, půl roku po smrti své ženy) vlastnila vilu od roku 1938 Společnost dr. Karla Kramáře, která ji zčásti využívala jako muzeum a zčásti pronajímala Národní galerii. Po roce 1948 společnost byla donucena ukončit činnost a vila připadla nejprve Národnímu muzeu a v roce 1952 přešla do vlastnictví Úřadu předsednictva vlády. V té době sloužila hlavně k ubytování významných hostů ze zahraničí.

V roce 1991 byla Kramářova vila prohlášena za kulturní památku a po úplné rekonstrukci v letech 1994 až 1998 slouží jako rezidence premiéra České republiky.

Pro návrh zahrady i její založení si Karel Kramář vybral zahradního architekta Františka Thomayera, bratra jednoho ze zakladatelů české lékařské vědy a tvůrce českého lékařského názvosloví profesora Josefa Thomayera. I tomu však do jeho práce intenzivně zasahovala zřejmě velmi všestranná Naděžda Nikolajevna. Některé stromy se údajně přesazovaly až třináctkrát, než byla s jejich umístěním spokojena. Naštěstí i ona respektovala rozhodnutí ponechat na místě některé stromy z doby před stavbou vily, které jsou dnes skutečnými pamětníky.

Dnešní zahrada poskytuje nejen dostatek stínu i světla a jejich her ve slunečných dnech, ale především nádherné výhledy na téměř celou Prahu.

Na nápad prohlédnout si rezidenci premiéra jsem zjevně nepřišel sám. Na prohlídku se čekalo asi hodinu.
Severní průčelí s hlavním vstupem do vily.
Jižní průčelí s heslem Karla Kramáře „Pravdou třeba proti všem“.
Nad Prahou létala vzducholoď. Její posádka neodolala a přilétla si Kramářovu vilu prohlédnout shora.
Pohled na Malou Stranu s chrámem sv. Mikuláše. Na obzoru Petřín s rozhlednou.
Na úřad vlády to má premiér ze své rezidence co by kamenem dohodil; stačí se skutálet s kopce.
Pohled na sever - Vltava opouští Prahu.
Nad Prahou stále hlídkuje vzducholoď.
Pohled na jih - od Karlova mostu až na Zbraslav.
Od Žižkova po Pankrác.
Znovu pohled na jih - tentokrát ze zahrady.
I na Hradčany je odsud blízko. Bezpečnostní kamery jsou natočeny předpisově na pozemek majitele.
Zahrada poskytuje dostatek světla i stínu.
Jeden z pamětníků dob minulých.
Staré stromy mě fascinují.
Pohled na sever.
Rododendrony kvetou.
Pro vznik duhy není nutný déšť.
Nejzanedbanějším místem je tenisový kurt. Posledním premiérem, který mu věnoval pozornost, byl zřejmě Václav Klaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Emrich Sonnek | pondělí 21.5.2018 18:21 | karma článku: 14,96 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79

Emrich Sonnek

Cena soukromí

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15