wéwéwé.rusák.kv

Ať už jde o osobní zkušenosti nebo historické události, nemůžu říct, že by mi Rusové kdovíjak přirostli k srdci. Trochu prekérka, když bydlím v Karlových Varech!

Vřídlo. Vyslovujte VRŽÍDLO :))

Spousta  Čechů nás Varáky považuje za vlezdoprdelky, co by Rusům prodali vlastní babi. Co si budem povídat, najdou se tu „podnikaví“, co Ivanům za dolárky snesou modrý z nebe, ale ti by se vešli do jednoho autobusu (směr Moskva). Rusové sice živí spoustu lidí v tomhle městě, ale zdaleka ne každý na ně má nervy.

Co si většina normálních Varáků o Ruské válcovačce ve Varech myslí?

Ruská nátura dokáže být na pěst. Nabubřelá panička k vám na ulici napochoduje, nepozdraví, tyká, tváří se jak kyselina a chce ukázat cestu. Co se stane? V 99% takovýchhle případů jí cesta ukázána je, ale zpravidla směrem, kterým slunce nikdy nesvítí. Není divu - člověka štve, když se k němu v jeho rodném městě někdo chová jako k lokajovi. Ale nejsou všichni nutně hulváti. Jsou tu i ti úplně „obyč“ Rusové, co přijeli na rekreační poukaz, neoplývají prkenicemi nabitými dolary ani nevkusným předraženým oblečením, jezdí s námi v emhádéčku a jsou celkem v pohodě. Ty člověk většinou pozná od pohledu.

Jenže tihle „obyč“ nejsou tak výnosní pro město – to spíš páníčci od těch kyselých paniček přináší peníze, díky kterým Vary nevypadají jako troska. Naopak, Vary jsou díky Rusům jak z cukru. Pravda, už se jim bohužel i povedlo vykuchat pár secesních domů a vybetonovat je uvnitř pa svajom a taky jim už párkrát solidně ujela ruka při nové výstavbě v lázeňské čtvrti - za asistence našich vyvolených, kteří snížili svůj morální práh a povolili to, za což jim patří místenka v tom autobusu. Zdravíme paní Doubovou ze Stavebního úřadu!

Pak jsou tu ty slavný ruský nápisy v lázeňský čtvrti. A zrovna ty mě jako Varáka netrápí ani trochu! Oblečení v buticích specializovaných na Rusy je taková předražená hastrošárna, že zaujme jen dámy z východu, suvenýry domorodci nepotřebujou a na výlet do Františkových lázní Varák asi těžko pojede s cestovkou, žejo...

Je fakt, že když se s Rusy setkáváte pracovně a nejste bohorovný flegmatik, máte jich občas plný zuby. Já pracovala chvíli jako recepční v hotelu, který se na Rusy neorientoval, ale těch pár, co jsem tam potkala, mi dokázalo otrávit život tak, že jsem radši pláchla do kancelářského zaměstnání.

A to je další věc: Když jste Varák, neznamená to automaticky, že o Rusy zakopáváte na každým rohu. Sama na Rusa nenarazím jak je rok dlouhej a to, že tu s námi jsou, mi zpravidla připomene až někdo přespolní hláškou "no jo, ty jsi z toho Rusákova", kterýžto pohled je logický, protože málokterý návštěvník Karlových Varů by šel obdivovat krásy okrajových čtvrtí jako Bohatice nebo Stará Role a kolonáda je holt ruskej rajón. Rusové pohrdají paneláky a ve vybraných lokalitách si staví své apartmánové rezidence (paneláky natřené na módní oranžovou s bazénem ve sklepě). Takže člověk, který nepracuje v cestovním ruchu, neslyší ruštinu o nic častěji, než třeba Pražan.

(Mimochodem, Rusové ve Varch není záležitost porevoluční. Ani pookupační. Je potřeba podívat se dál - do let 1711 a 1712, kdy Vary navštívil Petr Veliký a odstartoval módní vlnu, na které se svezli například Gogol, Puškin nebo Tolstoj a která trvá už třista let. my už jsme na ně zvyklí několik generací, víme?)

Co nám z toho vylezlo? Že i nám lezou Rusové na nervy, ne že ne, ale není to zas takový drama. Že pěníme z našich ouřadů, co příliš horlivou spoluprácí s Rusy způsobili nevratné škody a dělají nám ostudu po celý republice. Že fajn Rus je protimluv, ale když náááhodou na nějakého takového narazíme, bývá to pohodář, až člověk žasne, a proto nám svědomí nedá a nechceme Rusy házet do jednoho pytle, ale naše dobré úmysly jsou až příliš často zklamány. Že Rusy někdy upřímně nenávidíme, ale víme, že bez nich by se Vary asi z totalitní zdevastovanosti nevyhrabaly.  Že ať jsou jaký jsou, díky nim nezašlo lázeňství na úbytě, Vary jsou pro ně tradice a podle toho se k nim chovají, v dobrém i v tom horším. A že nejvíc nás dokáže vytočit, když importovaný průvodce skupince Rusů před sochou Masaryka říká: „Vot Ljénin!“

Prostě taková úplně normální varská schizofrenie ;)

Autor: Tina Solanová | středa 16.5.2012 8:15 | karma článku: 31,68 | přečteno: 1935x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,58

Tina Solanová

Varák a azbuka

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,67

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,84

Tina Solanová

Vot těchnika!

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,25