Tunely pro zajíce a krtečky

Znáte to: Krajinou plnou čolků vede dálnice. Čolci bydlí napravo od dálnice, ale oblíbený šmajchlkabinet mají jako na potvoru nalevo. Co s tím? No přeci tunýlek! Ani čolek na zmar!

Jéžiš, a že zrovna na tebe zapomněli...

„Tunely pro zajíce a krtečky“ je oblíbený výraz mé maminky. Maminka je stavební inženýrka, takže kdyby chtěla, jistě by důstojný a odborný název pro tyhle stavby našla. Ale ona nechce.

Maminka není kruťas, co se kochá mrtvolkami na silnici – naopak! Když jsem ji navštívila v Austrálii, jejím ochráncovstvím jsem se výborně bavila. Jakmile se objevila značka Pozor klokani příštích 5 km, zpomalila maminka na bezpečnou rychlost šneka, a pokud dojela ke značce Pozor, přechod pro kachny, s vědomím, že kachny se nezastaví a nerozhlédnou se napravo a nalevo, to pokaždé dělala poctivě za ně.

Ale tunely pro zajíce a krtečky fakt ne. 

K tomuhle tématu jsme se dostaly nedávno, když jsme jely napříč republikou a brázdily jsme silnice poseté mrtvými kočkami, srnkami, divočáky a jinými plyšáky. Maminka mi vyprávěla o takových absurdnostech, jako byl například předražený tunel pro jakési tvory, o kterých přírodopisci vypracovali varovnou zprávu, že jsou příliš hloupincí na to, aby pochopili, že ten podchod je pro ně, a pokud se postaví (a on se skutečně postavil), bude k ničemu, protože plánovaní uživatelé do něj netrefí a stejně se nechají přejet.

Znovu jsem si na tohle téma vzpomněla před pár dny u zpráv. Jedna z reportáží hovořila o tom, že v obci Lidice obyvatelé usilovali o vylepšení nebezpečného přechodu pro chodce přes silnici 1.třídy. Odvetnou akcí za jejich snahu bylo to, že zebra zmizela úplně a uprostřed silnice se objevil pouze normám neodpovídající ostrůvek. Jeden z lidických říkal: „To je neuvěřitelné, každé zvíře v téhle republice má větší právo na bezpečný přechod silnice, než naše děti.“

Tomu říkám udeřit hřebíček na hlavičku! V ČR je bezpočet nebezpečných míst, kde by například školáci mohli přijít k úhoně, a viděli jste někdy, že by nějaký ekomil brojil za to, aby se tam postavil podchod nebo lávka? Ne ne, musíte mít čtyři nohy, jinak máte peška!

Stavíme předražené dálnice, jedny z nejdražších v Evropě. Naše dálnice jsou už teď svým způsobem tunely jak hrom. Tak mě tak napadlo: Co kdyby se ekomilové zaměřili na to, aby se tyhle obří sumy peněz vynakládaly efektivně? Možná by se při správné investici za ty prachy mohla pořídit dálnice-tunel! Tunely pro lidi, auta pod zem, ať žáby mohou cválat českou krajinou šťastně dál!

Protože prodražovat české dálnice ještě o tunely pro zajíce a krtečky, zatím co dvounohá mláďata přeskakují z ostrůvku na ostrůvek, to mi připadá jak v Kocourkově.

Diskutovat můžete níže nebo Vy-Víte-Kde ;)

Autor: Tina Solanová | čtvrtek 15.11.2012 10:00 | karma článku: 28,97 | přečteno: 1605x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,58

Tina Solanová

Varák a azbuka

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,67

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,84

Tina Solanová

Vot těchnika!

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,25