Slyšte Noviny!

Pozor! Máte-li iluze o veřejnoprávním zpravodajství a nechcete o ně přijít, tuhle metodu raději nikdy nezkoušejte!

"Dneska je to obzvlášť o ničem, přidejte mu tam další hodiny..."

Jak u jakéhokoliv pořadu rychle odhalit kvalitu? Když jen posloucháte a nedíváte se na obraz. Já se k tomu dopracovala tak, že jsem si vypěstovala závislost na sudoku, a televize se pro mě stala tím, čím byl pro naší babi dráťák.

Třeba to nový večerní zpravodajství ČT ze superbomba studia. Takhle uchometricky bez virtuálních efektů se hned pozná, že všechno vlastně zůstalo při starém a úroveň zpráv to nezachránilo. Závazek, že zprávy v novém hávu budou mít padesát minut, je sice hezkej, ale chtělo by to spíš víc reportáží než tý vaty okolo. A že jí je! Burácivé znělky uvádějící každej pšouk, upoutávky na jiné pořady, pár bulvárních pikantností o ničem navrch a "zůstaňte s námi" pořád dokolečka dokola... Inu, 50 minut je dlouhá trať!

Další gól do vlastní brány je gramatika: Každej přešlap je jak plácnutí mokrým hadrem přes ucho. „Seznamujeme vás s tématy, KTERÉ hýbou světem.“ Ale fuj! A to, prosím, není jedno neškodný přeřeknutí - to je upoutávka, která běží několikrát denně. Redaktoři jsou dost často s češtinou na štíru a navíc je trápí další věc: Nakažlivost. Když host v Hydeparku za každým druhým slovem řekne „jaksi“, za chvíli jaksíkaří i moderátor. Plácněte ho někdo!

No a když už se bavíme o televizi jen poslouchané, nelze samozřejmě zapomenout na nevidomé. Namátkou upoutávka na Hydepark s Pierrem Richardem: "Povídejte si se světoznámým hercem a pěstitelem vína!" Jméno? Nic. Vidim na obrazovce, přeci, né...  Takže haló, zrakově postižení, kasíruje vás ČT o poplatky? Jestli jo, bouchla bych si do stolu.

Stačí chvíli nekoukat a jenom poslouchat, a je po parádě. Veřejnoprávní televize, zdá se, vyřešila kritiku svého zpravodajství po svém a místo aby zapracovala na reportážích, zvolila taktiku pouťovýho kouzelníka. Blejská na nás lacinými pozlátky, bliká virtuálními blikátky a doufá, že si nevšimneme, že z reproduktorů dál vypouští brak. Místo kvalitnější redaktorské práce větší a virtuálnější studio? Nesnaží oni se z nás tak trochu dělat Kavky? ;))

Autor: Tina Solanová | středa 18.4.2012 8:15 | karma článku: 30,95 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,65

Tina Solanová

Varák a azbuka

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,75

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,85

Tina Solanová

Vot těchnika!

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,31