První pomóóc!!

„Co mu je? CO MU JE?!  Je to moje věc? Co mám dělat? Mám volat nebo do něj dýchat? Co když je HIV pozitivní? Co když mu ublížím? Pane Bože, maminko, šmarjájosef, poraďte mi někdo...“

Masáž srdce a umělé dýchání jsou téma citlivé. Asi všichni se malinko obáváme, že na nás jednou padne los. Že narazíme na někoho, kdo nehybně leží a nedýchá, hlava zkratne a my prostě zpanikaříme. Nevím, jak to máte vy, ale já si ani nechci představovat, jak by mi po zbytek života bylo, kdyby někdo přišel o život jen proto, že bych hodila štronzo. Zdaleka nejde jen o cizí lidi: Tetičce může u oběda zničehonic vypadnout příbor z rukou, nebo se z vás té krásné sekretářce naproti konečně zastaví dech. A co teď?

První pomoc do nás lejou na základce, v autoškole, v práci... Přesto je to jedna z věcí, které člověku prostě tak nějak vypadnou z hlavy. V té chvíli je pro nás to téma tak abstraktní, že informaci Kolikrát dýchat a Kolikrát stlačit paměť jaksi neudrží. Obzvlášť když to furt měněj a každých pár let nám říkají něco jiného. Ale netřeba si zoufat! Zakopneme-li přeci jen o bezvědomce (nezaměňovat s bezdomovcem!), zachrání pacienta i nás tři pomůcky:

Číslo na záchranku: 155 – Lékař je tu hned! Jak je jednou máme na drátě, jsme v suchu - oni už nám poví, co dělat. A asi nás i uklidní ;)

Kde masírovat srdce? Tam, kde by rostlo třetí prso. To si dobře pamatují obzvláště muži.

Frekvence masáže? V rytmu koledy Rolničky, rolničky… A nechcete-li, uměle nedýchejte, povinné to není. Lidské plíce si nechávají rezervu, jen to pěkně rozproudit a vydržet do příjezdu sanitky!

Že to všechno znáte? Výborně, to je dobře! Tak promiňte tu osvětu - muselo to ven ;)

Pracuju v malé továrně, kde "riziko první pomoci" hrozí denně. Proto k nám každý rok chodí krásná paní doktorka, na kterou naši převážně mužští zaměstnanci velmi slyší, pilně si zapisují první pomoc za uši a foukají do Anduly jak borci z Pobřežní hlídky. Funguje to báječně! Proto toto ilustrační foto:

Zdravotní sestra na obrázku předvádí masáž srdce správně, až na dvě zásadní chyby: 1/ Sedí na figurantce obkročmo a to je při první pomoci FUJ!     2/ Masáž se neprovádí přes oblečení, takže bychom ještě poprosili tu podprsenčičku dolů, ano? ;)

Autor: Tina Solanová | středa 29.6.2011 10:42 | karma článku: 23,18 | přečteno: 2447x
  • Další články autora

Tina Solanová

Reklama na květinovou babičku

30.7.2014 v 8:52 | Karma: 32,65

Tina Solanová

Varák a azbuka

20.6.2014 v 10:17 | Karma: 31,75

Tina Solanová

Těžkej život mýho psa

20.5.2014 v 12:30 | Karma: 40,85

Tina Solanová

Vot těchnika!

21.1.2014 v 9:30 | Karma: 34,31