Rok do voleb předzvěstí negativní kampaně

Na ČT 24 se ve středečních večerních hodinách střetly špičky politických stran a rokovaly o některých otázkách. Na pořadu dne byla například důchodová reforma, zdavotnictví, výše daní a mnohé další. Kromě názorů jednotlivých politiků však byla debata důležitá i z jiného důvodu. Reprezentanti stran totiž neukazovali pouze s jakými tématy se chystají jejich partaje do volebního roku 2014, ale především to, jak bude jejich kampaň vypadat.

A bohužel, překvapení se nekonalo. Mezi politiky stále probíhá nepsaná soutěž o to, kdo bude více agresivní vůči svým oponentům. Ať už Marek Benda s Karolínou Peake na jedné straně nebo Jeroným Tejc s Kateřinou Klasnovou na druhé, oba tábory útočily na své soupeře s až obdivuhodnou výdrží. A další zúčastnění jim horlivě sekundovali.

Oponenty napadající volební kampaň je v české tradici už ne zcela novým jevem. Už v polovině devadesátých let začaly voliče pronásledovat bilboardy a plakáty doslova ničící politickou konkurenci. V pozdějších letech se ukázalo, že především ČSSD a ODS v tom umí chodit. Najde se asi jen málo lidí, kteří by si nevzpomněli na slovní souboje a rétoriku Paroubka s Topolánkem.

Lidem přitom jde tento druh kampaně na nervy, často neví jestli mají být naštvaní za to, jak se zachází s jejich daněmi, nebo se naopak smát tuposti těch, kteří se snaží prezentovat soupeře jako katastrofu srovnatelnou snad jen s výbuchem Černobylu a sebe jako spasitele.

Co pobaví nebo naopak znechutí ještě víc než hanění rivalů, je snad jen vychvalování svých kroků a vzkazy voličům. Korunu tomu dal především již zmiňovaný Benda, který na závěr pořadu prohlásil, že kdo má zdravý rozum, bude volit ODS. Vzhledem ke klesajícím preferencím tak buď v české společnosti ubývá inteligentních jedinců (a to docela rychle) nebo rozum a záliba v ODS spolu příliš nesouvisí. Co je pravděpodobnější?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Sobecký | pátek 24.5.2013 9:56 | karma článku: 11,17 | přečteno: 415x