Nenechte volební průzkumy aby za vás myslely

Rozmach průzkumů všeho druhu je až nevídaný. Různé více či méně známé společnosti specializované na průzkumy veřejného mínění se snad předhání v čem bude ten příští. Já se však budu zabývat pouze jedním z těch 'nudnějších a obyčejnějších', průzkumem předvolebních preferencí.

I tyto průzkumy se zdají být stále častější což je na jednu stranu i pochopitelné. Politická scéna je poměrně nestabilní a po každém větším průšvihu vládních či opozičních stran (a že k nim dochází věru často) následuje průzkum na téma koho by voliči zrovna volili kdyby mohli, dá se totiž čekat, že je to s oblíbeností stran jako na horské dráze-jednou jsou nahoře, jednou dole. Následuje zveřejnění výsledků v televizi, na internetu a tak dále...známá písnička.

Problém je ovšem to, co tyto průzkumy ve skutečnosti říkají. Nejsou přeceňované? Vždyť ve skutečnosti se jich většinou neúčastní ani tisícovka respondentů. A to na určení názoru ve společnosti nestačí. Samozřejmě, může se namítnout, že ty společnosti určitě vědí co dělají, ovšem selský rozum je selský rozum. Pokud by se ovšem výzkum veřejného mínění dělal na společnosti odpovídajícím vzorku (věk, pohlaví, vzdělání, bydliště apod.) o velikosti několika desítek či dokonce stovek tisíc dotázaných, to by byla jiná. To je ale nesmyslné, než by se údaje kvalitně zpracovaly mohlo by to trvat tak dlouho, až by rádoby aktuální průzkum už aktuálním nebyl. A taktéž by to znamenalo investování značné částky peněz do takto rozsáhlé akce.

Druhým důvodem, proč by se měl člověk dívat na takovýto průzkum s určitým nadhledem je skutečnost, že si je jednoduše někdo zaplatí. Bohatý soukromník, vysoce postavený politik, vládní strana, opozice... Dá se pak vůbec označit toto zkoumání za objektivní? Asi sotva... Dotyční to samozřejmě nedělali s křišťálově čistými úmysly, určitě ne pro pouhé informování mas. Snaha o ovlivnění je mnohem výstižější pojem. Vždyť kdo by volil stranu, která dle průzkumů má pouze několikaprocentní podporu? Vyhodit svůj hlas do záchodu se jen tak někomu nechce. A to lidé stojící za průzkumy dobře ví.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Sobecký | středa 13.3.2013 19:18 | karma článku: 7,17 | přečteno: 244x