Hodný Blažek

Český premiér má neuvěřitelné štěstí. Nebo bylo všechno perfektně promyšlené? Každopádně Petr Nečas ukázal, že i zdánlivě nesmyslný krok může vynést pro mnohé nečekaný ale navíc požadovaný výsledek.

Když před časem premiér Petr Nečas odvolal Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti, šuškalo se o tom, že je to především proto, aby zpomalil nebo přímo znemožnil jmenování Lenky Bradáčové pražskou státní zástupkyní. Pro mnohé však bylo překvapením kdo se těchto zdržovacích manévrů měl ujmout. Tím někým byl totiž Pavel Blažek o němž bylo známo, že měl s Nečasem v minulosti mnohé spory. Překvapivé to rozhodnutí, Blažek se mohl ukázat jako neloajální k premiérovi, a tudíž nemusel naplnit jeho veřejně známá i skrytá očekávání. A ejhle, ono je vše jinak.

Blažek totiž skutečně zdržuje jmenování již zmíněné kandidátky státní zástupkyní seč může. A podle profesora Jiřího Jelínka z Katedry trestního práva na Univerzitě Karlově by mohlo být zdržení značné. Nový ministr spravedlnosti totiž prohlásil, že k výběru vhodného kandidáta na státní zastupitelství mu pomůže výběrové řízení. Jenže podle Jelínka to nejenže není obsažené v zákoně o státním zastupitelství, ale při neshodě nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a ministra spravedlnosti Pavla Blažka je prakticky nemožné Lenku Bradáčovou či kohokoli jiného do funkce jmenovat. Je tedy možné, že post bude neobsazen i celé měsíce.

Čeká nás asi vskutku zajímavé představení. Premiér a jeho inistr teď pravděpodobně budou chtít zamaskovat své úmysly, které jsou však již zcela čitelné. Úsměvné? Nikoli. Je snad zneužívání moci a obelhávání mas k smíchu?

poznámka: názory profesora Jiřího Jelínka převzaty z rozhovoru na ČT 4 ze dne 20.7.2012

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Sobecký | pátek 20.7.2012 22:43 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1357x