Ukázka "objektivity" v on-line rozhovoru s panem Lubošem Palatou

Docela mi vyrazil dech on-line rozhovor s redaktorem idnes.cz, panem Lubošem Palatou. Dokážu respektovat a chápat různé názory na různé situace. Chápu, že za dnešní situaci na Ukrajině hází jedni vinu na Rusko, druzí na EU a západ obecně.

Co se však zcela vymyká mému chápání, je nevraživost, jakou předvádí pan redaktor Luboš Palata vůči Rusku. Na jednu z otázek týkající se věrohodnosti zpráv ukrajinské televize odpověděl pan redaktor, že jde o pouhé "nepřesnosti" oproti brutálním lžím vypouštěným Moskvou. Ano, propagandu v konfliktních situacích zneužívají všechny strany konfliktu a já si nedělám iluze o tom, že by Moskva takhle nečinila. Zároveň mám ale silný pocit, že se patřičně upravenými zprávami o dění na Ukrajině mohou "pochlubit" i média ze západních zemí.

Nutno přiznat, že pan redaktor v odpovědi na jeden z dotazů přiznal, že ukrajinští vojáci zajali ruské novináře, které ale hned obvinil ze lží, až se jim prý "práší od huby". Obviňovat někoho ze lží vyloženě sedí od člověka, který hned v první odpovědi napíše troufnu si říct minimálně neověřené tvrzení, že "nejméně polovina Ukrajinců se opravdu cítí a chce být Evropany". Za prvé si myslím, že rčení "cítí a chce být Evropany" je nešikovné, protože Evropany jsou všichni obyvatelé Ukrajiny, která byla a je součástí evropského kontinentu. Za druhé si myslím, že jde o ukázkové kastování lidí ... tihle jsou správní a chtějí být "Evropany" a ti na východě správní nejsou, protože to evropanství odmítají.

Myslím si, že redaktor by měl umět udržet ve svých odpovědích nervy na uzdě, což se panu Palatovi zrovna moc nedařilo, když jednoho z tázajících označil za soudruha i když nutno přiznat, že ten konkrétní dotaz také nebyl podán zrovna slušnou formou. V odpovědi jinému tazateli pan redaktor doporučil, aby zůstal u četby Haló novin, jiného zas obvinil, že bolševismus je jeho problém.

Zkrátka, ať se na mne nikdo nezlobí, ale v odpovědích a vyjadřování pana Palaty je, minimálně v tomto rozhovoru, tolik neslušnosti vůči tazatelům, kteří svými dotazy mohou poukazovat na to, že za vše zlé na Ukrajině nemůže jenom Rusko, že silně pochybuji o tom, že pan Palata je schopen čtenářům serveru idnes.cz zprostředkovávat skutečně objektivní informace o dění na Ukrajině.

Autor: Marek Šnobr | úterý 27.5.2014 14:23 | karma článku: 35,11 | přečteno: 2015x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22