Také už vás štve omílání výsledků prezidentských voleb? Mne ano.

Prezidentské volby jsou za námi a už nějaký týden víme, kdo se stane příštím prezidentem České republiky. Z husta jsme byli všichni hlceni všemožnými informacemi o kandidátech. Dovedl jsem to pochopit a respektovat v průběhu kampaně, kdy jedna strana se snažila přebít druhou stranu argumenty (v lepším případě), napadáním a informacemi, kdo více lže (v horším případě). Co už nedovedu pochopit, je takovéhle handrkování i v týdnech po volbách. Voliči jednoho kandidáta napadají voliče druhého kandidáta. Tomu nerozumím. Proč? Žijeme snad v demokracii, máme svobodné volby, které jsou tím nejspravedlivějším způsobem boje o volené posty.

Že bývá volební kampaň vedena i nevybíravě a nefér způsoby? Bohužel ano (a zde to bylo oboustranně), ale ať hodí kamenem ten, kdo se vždy ve svém životě zachoval 100% spravedlivě a fér, kdo nikdy nikomu neublížil. To nemyslím jako omluvu pro vulgarity a obhroublosti, kterých se dopouštěli sympatizanti obou kandidátů. To je jen konstatování faktu, že se v životě lidé obecně k sobě chovají leckdy nespravedlivě. Ostatně ten kdo někdy podrobně sledoval průběh stranických "primárek" a prezidentské kampaně v USA, tak mi musí dát za pravdu, že to co bylo u nás, je stále ještě jen slabý odvar.

Já jsem volil Miloše a to v prním i druhém kole. Teď si někdo může říct, že se mi to povídá, když vyhrál ten, pro koho jsem hlasoval. Tak to není. Mezi kandidáty se totiž bohužel nedostal pan Vladimír Dlouhý, kterému jsem zamýšlel dát svůj hlas původně. Když mu byla odejmuta možnost kandidovat a když jsem se porozhlédl po spektru kandidátů, tak Miloš Zeman pro mne byl volbou jako nejvyprofilovanější osobnost. S většinou jeho názorů nesouhlasím, nikdy jsem ve volbách do poslanecké sněmovny nevolil levicovou stranu, ale oceňuji na něm schopnost dohodnout se s politickým rivalem a dohodu dodržet (tzv. opoziční smlouva s ODS), oceňuji na něm intelekt a oceňuji na něm schopnost domluvit se několika cizími jazyky. To jsou myslím důležité faktory, byť bych si i já dokázal na Hradě představit lepšího kandidáta.

I přesto, že jsem volil jinak, nikdy by mě nenapadlo, abych se vulgárně vyjadřoval vůči Karlu Schwarzenbergovi nebo jeho příznivcům. Vadili mi hrubé útoky ze strany např. rodiny Klausových na jeho osobu a je to třeba i jeden z důvodů, proč u mne současný pan prezident v posledních týdnech velmi klesnul.

Ale co chci hlavně napsat. Je po volbách, někdo vyhrál a někdo prohrál. V tuhle chvíli už tuplem nemá cenu se napadat, urážet, zkoumat kdo koho volil a proč. Soudím, že naše země má mnohem více hodně palčivých problémů, které je a bude třeba řešit, tak bychom se měli spíš spojit a ne dělit a hádat. I když je to někdy těžké.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 14.2.2013 14:41 | karma článku: 22,33 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22