Sláva vítězovi, čest poraženému

To se dle mého sluší říct k oběma kandidátům na prezidenta. Pan Miloš Zeman bude příštím prezidentem ČR a já přiznávám, že jsem rád neb jsem ho v obou kolech volby volil. Pan Karel Schwarzenberg prohrál, ale myslím, že si zaslouží respekt, protože dosáhl výsledku hodného úcty.

Já osobně jsem Miloše Zemana volil, protože mi při srovnání pro/proti prostě vyšel jako lepší kandidát. Vyčítat mu lze jistě mnoho věcí a jsem dalek toho, abych se na něj díval zcela nekriticky. V leckterých jeho názorech na ekonomiku či na Evropskou unii s ním nesouhlasím a jistě se za to na něj mnohokrát během následujících let naštvu. Naopak na něm obdivuji všeobecný přehled a v politice schopnost dohodnout i s nějvětším rivalem a dohodnuté dodržet. Toto jsou dle mého názoru znaky osobnosti, která si zaslouží být prezidentem této země. Své důvody pro svoji volbu jsem měl aniž bych byl levicově orientovaný, nesnášenlivý xenofob atd.

Pana Karla Schwarzenberga jsem nevolil mimo jiné i z výše jmenovaného. Mně prostě, co by kandidát na prezidenta, vyhovoval méně. Nikdy bych se ale nesnížil k tomu, abych si dělal legraci z jeho vady řeči, abych kritizoval jeho původ. Chápu, že dokázal oslovit mnoho voličů a i když s jejich volbou polemizuji, tak jsem si je nikdy nedovolil jakkoliv urážet, či schazovat.

Nelíbily se mi hanlivé útoky vůči oběma kandidátům ze strany třetích osob. V mých očích jsou poraženými ti ubožáci, kteří se dopouštěli podpásovek ať už vůči Karlu Schwarzenbergovi nebo Miloši Zemanovi. Smutné podle mého je, že takovým ubožákem je např. advokát nebo ředitel pražského elitního gymnázia (že, pane Václave Klausi ml.). Ale člověk si tak aspoň znovu ověří, že běžná lidská slušnost nemá vůbec nic společného s dosaženým vzděláním.

No nic, je čas, aby utuchly vášně. Někdo vyhrál, někdo prohrál. Každopádně za sebe říkám sláva Miloši Zemanovi, čest Karlu Schwarzenbergovi.

Autor: Marek Šnobr | sobota 26.1.2013 18:22 | karma článku: 19,80 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22