Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

Konkrétně o americké občanské válce jsem si nějaké knihy přečetl. Zejména "Země krví zbrocená" je podle mého vynikající dílo. Vždy mne zajímalo, jak bylo možné, že tento konflikt vznikl, jak bylo možné, že po tak velké tragédii, našli v sobě obě strany, jak Sever tak Jih, sílu se znovu spojit a vytvořit silnou a jednotné zemi. Fascinovalo mne to.

Zrovna tak mne vždy na Spojených státech fascinovala schopnost přistupovat ke své historii bez potřeby ji nějak upravovat, zatajovat, měnit, odstraňovat to či ono. Obdivoval jsem a obdivuji stále jejich schopnost uznávat i hrdiny poražené strany. Měl jsem tu čest navštívit národní park Stone Mountain blízko Atlanty. Středobodem tohoto krásného místa je hora, která dělá dojem jednoho obrovského balvanu. Do této hory je vytesán veliký obraz tří jižanských velikánů té doby, generálů Roberta Lee, Thomase "Stonewalla" Jacksona a prezidenta Jeffersona Davise. Byla tam také ukázková farma, kde "herci" ukazovali život bílých plantážníků (otrokářů), tak i samotných otroků. Byla tam také ukázková jednotka jižanské armády z občanské války, která ukazovala nástupy do formací, pochody, střelbu, byl tam zobrazen život vojáků v leženích. Zkrátka pro mne velmi zajímavé.

Samozřejmě na Jihu byl problém otrokářství, proto byl Jih kritizován. Na otrokářství na především bavlníkových plantážích byla ekonomika Jihu postavena, a proto byla i ve své podstatě vratká a oproti průmyslovému Severu čím dál více zaostalá. Nicméně jsem přesvědčen, že kvůli tomu nelze jižanské státy USA a jejich tehdejší obyvatele házet do jednoho pytle a vidět je jen jako zlé padouchy. Základ rozdílnosti mezi původními koloniemi v severních a jižních částech USA tkvěl už v jejich vzniku a ve skladbě obyvatelstva. Nemá cenu zde zabíhat do historie a sáhodlouze popisovat příčiny, tím opravdu nudit nechci. Ale jsem přesvědčen, že otrokářství vzniklo přirozeným vývojem jižních kolonií vzhledem k podnebí atd. Tím nechci tragédii toho systému omlouvat.

Nicméně se mi nelíbí to odstraňování soch a pro mne to značí, že bohužel už i v USA mizí schopnost přistupovat k historii bez emocí. Na generála Roberta Leea je vesměs nahlíženo jako na jednoho z nejobdivovanějších generálů v amerických dějinách. Uznávali ho i Seveřané, kteří mu na začátku konfliktu nabídli velení unionistické armádě, které odmítl z důvodu, že se jeho rodná Virginie přidala na stranu jižanské Konfederace. Nechápu odstranění sochy konkrétně tohoto generála, protože jsem ani náznakem o něm nečetl, že by to byl válečný zločinec, nebyl to tyran typu Stalina či Hitlera. Za jakýsi oficiální konec války je brán 9. duben 1865, kdy právě tento generál podepsal kapitulaci konfederační armády a bylo snad i jeho zásluhou, že Jižané přijali svůj úděl spořádaně, byť samozřejmě se skřípěním zubů. Nerozumím ani sporu o vyvěšování konfederačních praporů, zvlášť když si uvědomím, že konfederační zástavy ukořistěné během války byly jižním státům oficiálně navráceny za vlády prezidenta Cartera.

Dle mého názoru, jestliže někdo má potřebu ničit sochy konfederačních vojáků, tak špiní památku lidí, kteří šli bojovat za své ideály, což platilo, zejména v počátečních fázích války, jak pro vojáky Konfederace tak i Unie. Jsem přesvědčen, že i toto období, byť je jakkoliv problematické, tvořilo a tvoří jižanskou identitu, která je tvořena lidmi všech barev pletí a která se i přes porážku v občanské válce přenesla do pozdější doby a pomohla zformovat moderní a silné Spojené státy americké. A jsem pevně přesvědčen, že ti kteří ničí historické sochy, chtějí odstranit a "upravit" historii, ve finále bojují proti této identitě, proti zemi, která dokázala hrůzy války překonat a znovu se spojit.

Historii je důležité připomínat, ale je trestuhodné ji měnit, upravovat, odstraňovat sochy slavných osobností, kteří se provinili maximálně tak tím, že bojovali za poraženou stranu. Celý ten nynější spor v USA je zbytečný a bylo by nejlépe, kdyby nevznikl, kdyby se historie nechala na pokoji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šnobr | středa 16.8.2017 23:10 | karma článku: 28,17 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22