Panu předsedovi KSČM

Pane předsedo, zněním tohoto své výtvoru Vás sice oslovuji, ale nemíním Vám jej adresovat e-mailem, protože jsem tak již několik našich politiků oslovil se svými názory a bylo to bez jakékoliv zpětné vazby. Je to jak to pověstné házení perel sv.... .

Ale k věci. Prý jste v souvislosti se smrtí bývalého vrcholného představitele KSČ a s jeho podpisem/nepodpisem pod "legendárním" zvacím dopisem, pronesl cosi v tom smyslu, že dnes mohou mít lidé na invazi vojsk Varšavské smlouvy různé pohledy. A v tom je jádro pudla. Dnes skutečně mohou mít různé pohledy i na tuto událost a mohou je dokonce veřejně pronášet, ale za vlády KSČ, předchůdkyně dnešní KSČM, mohli mít, alespoň veřejně, pouze jen ten jeden "správný" názor. V soukromí za zdmi bytu či domu si lidé mohli myslet něco jiného, ale běda jak s tím vyšli na veřejnost. Pak přišel ke slovu komunistický aparát, který ničil životy mnoha lidí, který přinutil mnoho lidí odejít do zahraničí, který mnoho lidí nesmyslně věznil.  

Já jsem dalek toho odsuzovat hned a šmahem všechno, co bylo nebo je spojeno s komunismem. Myslím, že na historii, včetně té novodobé, by se mělo pohlížet s chladnou hlavou, i když je to někdy těžké. Přiznávám, že na některé akce, které vypadají jako protikomunistické, mám velmi kritický názor (viz bratři Mašínové). Nedávno blogem Idnes proběhlo několik článků o tom, jestli byli slušní komunisté či nikoliv. Ty články vyvolaly poměrně ostrou diskuzi, do které jsem se nezapojil i když si myslím, že mezi řadovými komunisty bylo mnoho slušných lidí, kteří do strany vstoupili ze strachu. Můžu si o jejich motivech ke vstupu do strany myslet cokoliv, ale faktem je, že nevím, jak bych se v takové situaci zachoval já.

Faktem, a to nepopiratelným, ovšem zůstává i to, že komunistický režim poškodil či přímo zničil mnoho lidí, kteří se nějakým způsobem znelíbili. Nešlo jen o likvidaci či poškození fyzické, často se jednalo o poškození charakteru lidí. Jde o to, že se zničilo v lidech něco tak na první pohled samozřejmého, jako je zodpovědnost za sebe sama, jako je umění nebát se a říct jasně svoje názory a stát si za nimi.

Proto mi přijde zvláštní, když Vy, představitel strany, která se nikdy zcela jasně nedistancovala od hrůz a negativ komunistické totality, nyní zdůrazňuje, že lidé dnes na něco mohou mít různé pohledy. Tedy zdůrazňujete přesně to, co KSČ za 41 let, kdy si uzurpovala vládu nad zemí a jejím lidem, právě tomuto lidu upřela - právo MÍT RůZNÉ POHLEDY.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 6.2.2014 20:59 | karma článku: 18,51 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22