Paní Šabatová, hybaj do Indie

Tam se možná i ve školách nosí šátek na hlavě, protože to jejich pravidlům nevadí. Už jednou jsem reagoval na Váš názor ohledně šátků na školách. A dnes během dopoledne jsem zběžně přečetl, že si s tím evidentně prostě nedáte pokoj.

Takže ještě jednou a zcela jasně napíši, jak to vidím (věřím že nejen) já. Možná, že v jiných zemích se do škol smí šátek, nebo jakákoliv jiná pokrývka hlavy, nosit. Fajn, nemám nic proti. Ale tady jsme v ČESKÉ REPUBLICE, kde máme svá vlastní pravidla a kde jsou určité zažité normy chování a třeba i ošacení na veřejných místech typu škol, úřadů atd. Každá z organizací má navíc ještě stanoven svůj vlastní řád (návštěvní, školní nebo jakýkoliv jiný), kde jsou v podstatě znovu opakovány požadované normy chování, oblékání atd. A jestliže jedna konkrétní škola má ve svém řádu stanoví, že se v jejích prostorech nesmí nosit pokrývky hlavy, tak to prostě znamená, že je tam nesmí nosit nikdo a to bez rozdílu náboženského vyznání, politického názoru a podobných věcí.

Zkusím Vám dát příklad z vlastní zkušenosti. Má rodina se dříve vcelku pravidelně stýkala s Američany pobývajícími v Německu. Při různých příležitostech jsme se navštěvovali. Jednou z věcí, která nás při setkání s nimi překvapila bylo, když jsme zjistili, že i doma chodí v botech, tak jak přijdou z venku. Když jsme k rodině, u které jsme bydleli, přišli poprvé do baráku, tak jsme se chtěli zout, ale byli jsme upozorněni, ať to neděláme, že u nich je běžné chodit doma v botech. Fajn, poslechli jsme a chodili jsme tam v botech i když to pro nás bylo nezvyklé a možná i nepříjemné, ale prostě jsme jako hosté přistoupili na pravidla domácích. A zrovna tak to museli udělat oni, když po nějakém čase návštěvu opětovali. Bývali by šli dovnitř v botech, ale řekli jsme jim, že u nás se před vstupem do domu zouváme. Asi to pro ně bylo nezvyklé, ale prostě museli přistoupit na pravidla nás jako domácích. Co tím chci říct? Jednoduše to, že host/cizinec musí respektovat pravidla stanovená domácími, ať už jde o prostou osobní návštěvu nebo o dodržování norem při pobytu v jiném státě. A prostě nemůže tato pravidla porušovat s odkazem na svoji víru a nebo cokoliv jiného. To ať pak hostitele nenavštěvuje.

Paní Šabatová, nechápu Vaše stanovisko a dokonce si myslím, že podrýváte autoritu organizací a úřadů v České republice, když vynucování si dodržení našich pravidel a zvyků nazýváte diskriminací. O žádnou diskriminaci nejde, nikdo nikomu nezakazuje náboženské vyznání, politický názor nebo něco jiného. Myslím si, že škodíte České republice a jejím obyvatelům.

Ve své první reakci na toto téma jsem Vás oslovil "Vážená paní Šabatová". Věřte, že toho prvního slova zpětně lituji a proto si dovolím Vás znovu vyzvat, abyste vyjela do Indie. Nebudete škodit České republice, tedy alespoň ne tolik a co víc .... v Indii jsou krávy posvátné.

 

 

Autor: Marek Šnobr | pátek 3.10.2014 22:20 | karma článku: 0 | přečteno: 1369x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22