Pan prezident shazuje sám sebe

Pan prezident dnes zareagoval na vlnu kritiky šířící se Českou republikou na jím vyhlášenou dílčí amnestii. Nechci v tomto článku hodnotit, jestli měla být amnestie taková nebo maková. To už jsem ostatně učinil v článku předchozím, a proto by to bylo zbytečným opakováním. Chci ale zareagovat na míru, s jakou si pan prezident kritiku amnestie vztáhl přímo na svoji osobu.

Myslím, že je to celé zbytečné a myslím, že není pravda, že za kritikou amnestie stojí ve skutečnosti kritika osoby pana prezidenta. Alespoň ne u všech lidí. Ani já s amnestií nesouhlasím a pana prezidenta za její udělení kritizuji. Tedy nekritizuji osobu Václava Klause, kritizuji tento konkrétní čin. A na kritiku svých činů by měl být pan prezident připraven a reagovat na ni poněkud velkoryseji a promyšleněji. Pokud ale reaguje takto, tak trochu jako malé uražené dítě, zbytečně tím sám sebe shazuje.

Nejsem z těch, kteří by podléhali mediálním tlakům. V mnoha nepopulárních názorech jsem v minulosti s Václavem Klausem souhlasil. Nicméně nejsem slepým přikyvovačem. Mrzí mne, že pan prezident hodil všechny odpůrce amnestie do jednoho pytle v tom smyslu, že jsme všichni hlupáci podlehnuvší reportážím v televizních stanicích bez schopnosti samostatně myslet a utvářet si názory. Tak tomu není, v mém případě určitě ne.

Zastavím se ještě u jedné věci. Pan prezident v podstatě srovnal nynější situaci se situací na podzim roku 1997, tedy s tzv. "sarajevským atentátem". I v tomto se dle mého pan prezident plete. Ted nikdo nevráží obrazně řečeno kudlu do zad jemu. Teď ji spíše (a opět obrazně) vráží on sám mnoha obětem trestných činů. Tehdy se Klaus dočkal poměrně solidní podpory lidí vůči těm, kteří neměli odvahu postavit se mu tváří v tvář. Teď Václav Klaus sklízí, dle mého zcela zaslouženě, kritiku za svůj čin.

Václav Klaus má co by prezident Ústavou České republiky dané právo vyhlásit amnestii. Václav Klaus co by prezident toto právo použil. Václav Klaus za tento, dle mého názoru chybný krok, má sklízet kritiku co by prezident. Václav Klaus co by člověk tuto kritiku neunáší a svoji prohru v tomto konkrétním případě způsobem své reakce zvětšuje a prohlubuje.

Autor: Marek Šnobr | úterý 8.1.2013 23:48 | karma článku: 20,56 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22