Méně je někdy více

Je předvečer druhého kola senátních voleb. U nás ve Strakonicích se nyní volí nový senátor. První kolo proběhlo minulý týden spolu s komunálními volbami.

Oněch komunálních voleb jsem se zúčastnil, senátních nikoliv. Nehlasoval jsem ani v prvním kole a nebudu hlasovat ani v kole druhém. Nikdy jsem se senátních voleb neúčastnil. Ani nevím, kdo je senátorem za Strakonicko. Vím, že svého času to byl pan Kalbáč nebo nynější předseda Ústavního soudu ČR, ale jméno současného senátora za obvod kde žiji, bych prostě z paměti "nedal". Senát je jednoduše pro mě naprosto nedůležitou a zbytečnou institucí, která se alespoň v mých očích nestala tím, čím se asi dle původních myšlenek Senát měl stát, tedy jakousi pojistkou demokracie v ČR nebo jakýmsi centrem osobností schopných přenést se nad politické půtky, které vídáme ve vládě nebo v Poslanecké sněmovně. Ale když vidím, že kandidáti do Senátu kandidují v drtivé většině pod hlavičkou politických stran nebo hnutí a že se neustále přepočítává, jestli si koalice udrží většinu nebo ji ztratí, tak mám pocit, že jsme stejně svědky hlasování alá Poslanecká sněmovna, jenom s jiným volebním klíčem chcete-li volebním systémem. Zkrátka po snaze o zvolení osobností ani památka, záleží jen, která strana získá nebo ztratí. Samozřejmě toto píši s vědomím toho, že každý z nás považuje za osobnost někoho jiného nebo si pod pojmem osobnost představí něco jiného.

Co zase ale můžeme vidět, tak jako snad po téměř každých volbách, že politici hudrují o úpravě volebního systému. Já si myslím, že základní úprava by měla být ve snížení počtu voleb. Máme volby komunální, krajské, senátní, poslanecké, evropské a nyní i prezidentské. Šestery volby, které jsou dle mého názoru nesmyslem v naší zemi. Dle mého názoru jsou skutečně důležitými volbami ty komunální a poslanecké. Tedy volby, ze kterých vzejde vláda městská/obecní a vláda celorepubliková, což jsou instituce, které život nás všech ovlivňují nejvíce. Připouštím i důležitost voleb do krajských zastupitelstev. Absolutně mne ale uniká smysl voleb senátních a prezidentských. Výsledek senátních voleb nemá přímou souvislost na výkonnou moc a navíc Senát může bý (a často i bývá) přehlasován Poslaneckou sněmovnou a pro tyto a i výše uvedené důvody považuji Senát za instituci zralou na zrušení. Prezidentské volby v zemi, kde prezident nemá výkonnou moc a kde jeho veto zákonů může být přehlasováno opět Poslaneckou sněmovnou považuji za zbytečný luxus. O smysluplnosti evropských voleb také silně pochybuji, protože silně pochybuji o smyslu existence a prospěšnosti mašinérie s názvem Evropská unie (i EP a EK) v té její nynější podobě.

Zdá se mi, jakoby politici chtěli navodit dojem, že čím více nejrůznějších voleb budeme mít, tím na tom s úrovní demokracie budeme lépe. Já tento názor nesdílím. Soudím, že pokud se něco, volby nevyjímaje, děje příliš často, pak o to lidé zákonitě ztratí zájem a odrazí se to na volebních účastech. Zkrátka méně je někdy více.

 

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 16.10.2014 23:24 | karma článku: 8,89 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22