Krycí jména "Kolibřík" a "Mazánek"

Tak jsem si myslel, že mě nic nepřinutí, abych v takouvoto pozdní/ranní hodinu napsal opět něco na svém blogu. Tu jsem ale na webu ihned.cz narazil na "Tiskové prohlášení Pavla Béma" k právě rozvířené kauze celé jeho kompanie. A ačkoli jsem Jihočech a může mi být v podstatě úplně jedno, jak si to pekli a pečou dámy a pánové na magistrátu hlavního města, přesto mi to nedá, abych nenapsal pár vět. Protože jsem naprosto šokován. Ale proč mě to vlastně překvapuje ... .

Samotné prohlášení pana exprimátora a nyní poslance Pavla Béma je shrnuto do několika bodů a tak se pokusím tak učinit i já.

V prvním bodě pan Bém říká, že je článek uvedený v MFD (který celou kauzu rozpoutal) plný polopravd, lží a interpretačních vývodů. No fajn, pak stačí vzít do rukou vlastní odpovědnost a říct naplno, jak to tedy všechno bylo. Kdo vybíral šéfa pražské VZP? Kdo rozhodoval možná o dalších důležitých projektech v Praze, které se dostaly i na celorepublikové světlo (Opencard, tunel Blanka atd.)?

Ve druhém bodě je věta ".... pokud by tyto rozhovory byly skutečně autentické (což v tuto chvíli nevíme, neboť může jít stejně tak dobře o falzum) ...". Nemyslím, že by šlo o falzum a mám pocit, že pan Bém to sám dobře ví. Samozřejmě se logicky objeví spousta otázek typu: Proč tajná služba nahrává rozhovor pražského primátora, pokud to tedy byla skutečně tajná služba? Předpokládejme, že je to skutečně dílo tajné služby a pak tedy vyvstává otázka, jak je možné, že se toto dílko dostane do rukou ABL a potažmo médií? Jak to, že tajná služba nepřišla s obviněním pana Béma a to hned? Jistě je tu i celá řada dalších možných otázek a pan Bém k nim dle mého mistrně zavádí podstatu celého problému. Leč tomu skutečně podstatnému se pan Bém vyhýbá a to je sdělení a vysvětlení, jak to tedy všechno bylo. Tedy proč řešil s nějakou šedou eminencí personální otázky pražské pobočky VZP, proč úředník pražského magistrátu řešil s toutéž osobou prodej městského majetku hlavního města? Jak to bylo s dopravním podnikem v Praze a jeho smlouvami atd.? Jak je to s Opencard a s tunelem Blanka? Pražané možná ještě ví o spoustě jiných kauz. Určitě by to stálo za vysvětlení.

V bodě tři a čtyři píše Pavel Bém o právních náležitostech. Jistě má právo se domáhat spravedlnosti a je jen a jen na případném soudu, aby toto celé pořádně prozkoumal, zhodnotil a dal rozhodnutí.

V posledním, pátem bodě svého prohlášení píše Pavel Bém, že okolnosti této kauzy považuje za skandální. Nejsem naivní a chápu, že politika a byznys se potkávají všude na světě, ale mně zase přijde skandální v jaké míře se byznys s politikou podle všeho propojil právě v tomto případě.

Kdysi se mně osobně líbil nápad Pavla Béma s kandidaturou Prahy na pořádání letní olympiády. Pominu to, jestli tato republika měla a má skutečně reálnou šanci po finanční stránce tento projekt uspořádat, jelikož to není předmětem tohoto článku. Přiznávám, že jako aktivní i pasivní vášnivý sportovec považuji tuto myšlenku stále za krásnou (zdůrazňuji, že neposuzuji reálnost uskutečnění tohoto projektu). Ale ve světle informací i z článku MFD jsem docela rád, že ta kandidatura Praze přiklepnuta nebyla, protože by se možná děly věci.

Já v žádném případě nechci Pavla Béma ani onoho pana Janouška předem odsuzovat. To mně pochopitelně nepřísluší. Jen by myslím stálo za to všechny výše uvedené a mlhou opředené věci vysvětlit.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 22.3.2012 4:44 | karma článku: 13,68 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22