Co říká Jiří Rusnok o nás?

V současné době se řeší slova českého premiéra v demisi, Jiřího Rusnoka. Média to rozpitvávají, nějakou dobu budou mít zase o čem psát, zmínka o České republice se tak objevila i v zahraničním tisku. Předseda vlády mluvil o tom, kdo z České republiky pojede na pohřeb Nelsona Mandely.

O Nelsonu Mandelovi toho vím asi tolik jako většina české veřejnosti. Bojovník proti apartheidu, léta strávil v kriminálu, pozdějí první černošský prezident Jihoafrické republiky. To jsou v kostce mé znalosti o Nelsonu Mandelovi, jeho život jsem nijak do hloubky nezkoumal a nestudoval. Za sebe říkám, že je mi úplně jedno, jestli někdo z ČR (nyní to tedy vypadá na ministra zahraničí) na pohřeb do Jihoafrické republiky pojede. Jak jsem psal, o Nelsonu Mandelovi vím jen pár základních informací, ale pokud jsem si stačil během svého života všimnout, tak když je někdo téměř nekriticky vynášen do nebes, tak i přesto mívá jeho život či činy stinné stránky. Ale díky nedostatku informací nemohu a ani nechci život Nelsona Mandely nijak soudit, jen bych to s tím jeho oslavováním bral střízlivěji. A zrovna tak bych to bral i s cestou na jeho pohřeb. Pro náš stát není nijak důležité, aby někdo z českých politiků byl na pohřbu přítomen a jsem přesvědčen, že by i svět absenci představitelů ČR na pohřbu přežil. A jet tam jenom proto, že to je momentálně ve světě "in" mi přijde naprosto zbytečné. Ale kdo má nakonec cestovat za ČR na Mandelův pohřeb, to opravdu není jádrem problému.

Jiří Rusnok na toto téma něco řekl, zachytily to mikrofony a díky tomu o jeho slovech ví celý širý svět. Jiří Rusnok už se i omluvil. Nakolik je to s tou omluvou upřímné, když jí jistě udělal jenom proto, že se jeho slova dostala na veřejnost, nechť si udělá každý obrázek sám. Mně trápí jiná věc. Jestliže takhle mluví o pohřbu Mandely, jak asi mluví náš pan premiér a jiní vrcholní politici o nás obyčejných občanech ČR a o našich problémech. Jak asi mluví o tom, kdo jednou zaplatí ty "sekery" ve veřejných rozpočtech. Není to třeba něco ve stylu: "A: Hele, tak tam je sekera 120 mld Kč. B: Ty vo.e, to je slušný. By mě zajímalo, kdo to jednou zaplatí. A: Co je mi potom, vo.e. My vydáme dluhopisy, do novin pustíme ty kecy o tom, že je třeba zlepšit výběr daní, vo.e a bude. Ty dole ať jen platěj a držej pysk". Toto je jenom má představa, jak se asi může jednat mezi politiky v soukromí, bez namířených diktafonů či televizních kamer.

Možná je mnou nastíněná představa o chování a jednání politiků blízká realitě, možná je té realitě naopak na hony vzdálená. Nevím. Čím jsem si ale jist je, že si ta arogantní a s pocitem vlastní nedotknutelnosti jednající politická sebranka moji úctu nezaslouží ... a to počínaje Milošem na Hradě, přes jeho figurky ve vládě.

P.S.: Je to asi dílem nechtěného, ale je zajímavé, že se sídlo vlády ČR nachází ve Strakově (!) akademii a když si to dám do souvislosti s příslovím "kradou jako straky". Což může vypadat komicky, ale i trefně ... .

 

Autor: Marek Šnobr | pondělí 9.12.2013 1:10 | karma článku: 23,59 | přečteno: 1181x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22