Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pretty woman 2017

To takhle jednou dostanete od bráchy k narozeninám dárkovou kartičku na nákup kosmetiky v Sephoře a vyprávíte se s nadšením do obchodu. Brzy však zjistíte, že nejste příliš vítaným zákazníkem... aneb to jsme tak nepoučitelní??

Jedno dopoledne, kdy jsem v práci končila dřív, rozhodnu se zajet do Sephory. V Plzni je bohužel jen jedna prodejna a to až v Olympii, ale co, obejdu i ostatní obchody, když už tam budu. Vzhledem k tomu, že jsem šla rovnou z práce - nalíčená, načesaná a elegantně oblečená, následné dění mě překvapilo. Ano, stala jsem se podezřelou osobou. 

Vejdu do prodejny, tam ani noha, jen dvě prodavačky a postarší hlídač. Ten pozdraví a vzápětí se mi přilepí na paty. Ok, říkám si, sice nesnáším, když se na mě někdo takhle pověsí jako na zloděje, ale asi jim tu lidi kradou. A co on o mně může vědět? Nevšímám si ho tedy. Vzhledem k tomu, že se chystám utratit větší částku za poměrně drahou kosmetiku, mám v úmyslu si důkladně vybrat a vyzkoušet hodně odstínů a produktů. Na to jsou tu zvyklí... nebo snad ne? Nenechám se znervóznit, v klidu vybírám, hlídače neustále za zadkem, před zadkem i pod rukama. "Dobrý den, můžu vám s něčím pomoct?" přispěchá prodavačka. "Ne, děkuju, vyberu si..." Odkráčí. Zrovna zkouším na ruku další z miliónu odstínů korektoru. Hlídač je stále nervóznější. "To dá hodně práce si vybrat, co?" stojí najednou těsně u mě a ironie mu z pusy jen kape. "No to víte, že jo", odpovím mu v úsměvem ve stejném duchu. Tak když vy takhle... dostanu chuť trochu provokovat. Dělám, že nic a vybírám a vybírám.

Hrabu se v panelu se rtěnkama, zády do obchody, když tu na mě někdo zakřičí: "Dóbrý den, přejete si?" Překvapeně se otočím a vidím tu samou prodavačku, která už mě jednou oslovila. "Jé, promiňte, to jste JEŠTĚ vy, nepoznala jsem vás zezadu. Ano, jsem to JEŠTĚ já a jestli nepřestanete prudit, budu tu JEŠTĚ hodně dlouho. Jedeme dál. Korektor už jsem si asi vybrala, chtělo by to košíček, aby mě nenařkli, že si cpu rtěnky do rukávu. Přijdu k hlídači: "Prosím vás, kde tu máte košíčky?" "CÓÓÓ?" vytřeští na mě oči a nechytá se. "Košíčky, na zboží, jako když si něco vyberu", opakuji nahlas a výrazně artikuluji. "Jo ták, jsem vás nepochopil", odskáče a v minutě se vytasí s košíčkem. Obřadně do něj vložím korektor. Hlídač "nenápadně" gestikuluje na prodavačku a pak zařve: "Paní už si vybrala a jde platit!" Úplně slyším ten kámen, co mu spadnul ze srdce. "Ne, ne, ještě nejdu platit", líbezně se usměju a posunu se k řasenkám. Nejvíc mě zaujme jedna hodně drahá, ovšem nemůžu ji mezi ostatními najít. Přijdu tedy k oné prodavačce se slovy:" Prosím vás, mohla byste mi najít tuhletu řasenku?" "Ale samozřejmě", trhá se ochotou. 

Vyberu si nakonec ještě rtěnku, stoupnu si k pokladně, načež prodavačka na mě začne házet jeden úsměv líbeznější než druhý. "Dám vám tam ještě vzorek naší nové vůně, je to Chanel, voní krásně. No, zkuste sama, děkuji za nákup a přeji hezký den..." "Tak jste si nakoupila", září hlídač u východu jako sluníčko. "Tak vám přeju krásný den." Jó, tobě taky, dědo... ne, nebudu se rozčilovat, to mi za to nestojí. 

A já se nyní ptám - je tohleto běžná praxe nebo jen amatérismus jedné prodejny? Brácha, který bydlí v Praze, mi každou chvíli vypráví, jak si boháči chodí inkognito v obyčejném oblečení nakupovat do nejdražších obchodů. A prodavači moc dobře vědí, že ti nejlepší zákazníci na sobě nemají tunu zlata a drahých kamenů. Jak ti ze Sephory poznají, kolik u nich mám v úmyslu utratit? Evidentně nepoznají... Jejich přístup mě opravdu uráží, někdo by je měl vyškolit v psychologii prodeje a marketingu. Poněvadž ač je v Plzni prodejna jen jedna, velmi dobře si rozmyslím, jestli příště půjdu nakupovat tam. 

Autor: Alena Šnajdrová | pondělí 2.10.2017 2:17 | karma článku: 18,61 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Můj seznam životních jistot

Tento pomyslný seznam začal vznikat už někdy před patnácti lety, kdy jsem trávila večery na bytě jen se starým rádiem, hloupým mobilem a bez internetu.

20.3.2023 v 18:50 | Karma: 14,34 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem, já hulvát, nepozdravila souseda

Jak to vypadá, když muži nezdraví jako první, neodpovědí na pozdrav nebo dokonce vyžadují, abyste je první zdravily vy? Nezdvořilost vyhnaná do extrému. A nebo snad emancipace a rovnost pohlaví vyvedená do dokonalosti?

13.3.2023 v 2:49 | Karma: 22,59 | Přečteno: 972x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak vytočit "odborníka" na výživu ... aneb ani muže se radši neptejte na věk

O různé výživové směry a stravování už se zajímám spoustu let, takže když mě pozval jeden známý na přednášku člověka, který se živí jen syrovým masem a vejci, musela jsem ho vidět - minimálně ze zvědavosti...

10.3.2023 v 19:46 | Karma: 19,67 | Přečteno: 627x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem nevěděla, kde čteme

Na základce to bylo něco jako stigma - když vás paní učitelka vyvolala, abyste se předvedli nahlas, a vy jste nevěděli, kde čteme! Každému se někdy zadařilo, ovšem jistí žáci si to nesměli dovolit - a už vůbec ne opakovaně.

27.2.2023 v 3:12 | Karma: 19,71 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Ženy rodí děti a muži nechodí na vojnu

Brácha si při procházce stěžoval, že v dnešní době to mají chlapi těžký. Očekává se od nich, že budou dělat všechno - a co potom tedy dělají ženy? Opáčila jsem, že můj dojem je podobný, akorát spíš obráceně...

20.2.2023 v 3:11 | Karma: 23,86 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 21,86
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik