Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zelená tranzice podle ČEPS hrozí kolapsem české energetiky

Státní společnost ČEPS dnes vydala vážné varování před kolapsem energetiky a ekonomiky ČR v důsledku stále urychlované zelené politiky Evropské unie, které se ČR dokonce aktivně podvoluje.

Vyplývá to z každoroční analýzy, kterou dnes vydala ČEPS, a.s. pod názvem MAF CZ 2022 a  která hodnotí možné scénáře vývoje elektroenergetického sektoru v ČR do roku 2040. Analýza potvrzuje obavy energetických expertů, že v důsledků politických rozhodnutí EU i vlády ČR v závislosti na zelené ideologii Green Deal se už za dva roku stane naše republika silně závislá i na dovozu elektřiny, tedy kromě nedostatkového plynu a ropy. Přitom ještě loni se z Česka vyvezlo 13,5 TWh při celkové domácí čisté spotřebě 60,4 TWh.  Podle ČEPS zůstává problémem, zda bude elektřina z plánovitě přebytkových zemí Německa a Francie skutečně exportována nebo bude v případě přebytku využita v tamních zemích na výrobu vodíku.

Analýza ČEPS pracuje se čtyřmi scénáři, Respondentním, Konzervativním, Progresivním a nově také s Dekarbonizačním, protože Česko se připojilo k unijnímu závazku uhlíkové neutrality v roce 2050.. Zjednodušeně řečeno, nejlépe na tom bude česká elektroenergetika ve všech směrech, a to dokonce i emisně, když si ponechá v Respondentní variantě co nejdelší energetické využití uhlí. ČEPS upozorňuje, že důsledkem dekarbonizace takový nedostatek elektřiny, že ho nebude mít země čím pokrýt, a to zřejmě ani z dovozu. V roce 2030 podle při nejtvrdším scénáři odchodu od uhlí a přechodu na přerušované solární či větrné zdroje hrozí, že po 105 hodin nebude mít republika elektřinu vůbec k dispozici a v roce 2040 už zřejmě nebude odkud vzít elektřinu 1085 hodin v roce, tedy 12,4 % z celého času roku. Nejnákladnější složku po pokrytí spotřeby elektřiny ČR budou tedy představovat import elektřiny, který v roce 2035 v Dekarbonizačním scénáři má dosáhnout 23 % spotřeby ČR s cenou 11,5 Kč za kWh. Přitom platná aktualizovaná Státní energetická koncepce považuje za maximální rizikovou hranici dovozu elektřiny 10% podíl.
Zatímco Respondentní scénář rozvoje elektroenergetiky s využitím uhlí i po roce 2040 a s výstavbou dalšího jaderného bloku v Dukovanech s uvedením do provozu v roce 2036 dle ČEPS přijde české daňové poplatníky na 2,35 bilionů korun, nejzelenější Dekarbonizační scénář s masivní instalací nových solárních a větrných zdrojů bude stát 4,9 bilionu korun, což v cenách elektřiny samozřejmě zaplatí spotřebitelé, tedy domácnosti a firmy. A to v ČR, která nyní není schopna najít 20 miliard korun na dorovnání obří inflace v penzích důchodců a která se rychle blíží zákonné stopce pro podíl deficitu státních financí ve výši 55 % HDP. 

Analýza ČEPS ukazuje, že pro udržení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny se Česká republika v dlouhodobém horizontu neobejde bez výstavby dalších nových jaderných zdrojů, přičemž jeden nový blok v Dukovanech zdaleka nestačí. Nejméně 4 velké reaktory ovšem všechny nebudou v optimálním případě do provozu uvedeny dříve než v polovině století. ČEPS také upozornil, že vláda ČR musí zajistit, aby měla republika zavedené tzv. kapacitní mechanismy, kdy si ČEPS tak mimo trh musí objednat flexibilní zdroje, kdy jejich majitelé a provozovatelé dostávají peníze za to, že jsou v pohotovosti a dodávají v požadované době špičkové poptávky chybějící výkon. V analýze ČEPS se přitom počítá s tím, že klíčovým kapacitním zdrojem bude zdvojnásobení současného výkonu elektráren na zemní plyn bezmála na 4000 MW. Je nutno poznamenat, že tento plyn bude zřejmě k dispozici jen v podobě zámořských dodávek daleko dražšího LNG, pokud na Česko po obří poptávce sousedního Německa vůbec zbyde.     

Stále větší zapojováním přerušovaných zdrojů energie si vyžádá obrovský růst nákladů v podstatě na zdvojení současné elektroenergetické sítě v zemi. To si dle analýzy ČEPS vyžádá v letech 2022 až 2030 u všech distributorů celkovou investici 319,3 miliard Kč. Tyto náklady se logicky promítnou do významného růstu složky ceny elektřiny při řízení a správě stability sítě, stejně jako lze očekávat růst ceny za položky podpory obnovitelných zdrojů (POZE) a nově poplatky za kapacitní záložní zdroje. Očividně tak budoucí cena elektřiny dále významně poroste, bez ohledu na deklarace ideologických stoupenců tzv. obnovitelných zdrojů.   
Současně ani tato opatření na straně výroby a dovozu elektřiny podle ČEPS nebudou stačit. Bude muset nastoupit systém „dobrovolné“ regulace, kdy spotřebitelé ve špičkách omezí svou spotřebu elektřiny a dostanou za to zaplaceno. Připomeňme, že například v Německu se nyní vede kontroverzní debata, zda a jak bude mít v době energetické krize v síti její správce právo omezit či dokonce zcela zastavit provoz tepelných čerpadel a nabíjení elektromobilů. Zde je třeba dodat, že i oficiální dokumenty Evropské komise počítají s tím, že baterie soukromých elektrických aut mají tzv. zpětným nabíjením řešit až 20 % očekávaného deficitu elektřiny v síti. 

Připomeňme si, že Petr Hladík, který bude prezidentem republiky zřejmě jmenován novým ministrem životního prostředí 10. března, v nedávném kritizovaném interview jasně deklaroval, že Česko skoncuje s energetickým využívání uhlí do roku 2033. Totéž si klade za cíl i vládní prohlášení. To vše je pro Česko jako dosavadní zemi s nejvyšším podílem průmyslu na tvorbě HDP velmi špatná zpráva. Deficit státního rozpočtu má v letošním roce dosáhnout 295 miliard korun. Nikoli náhodou je to dle ekonomických analytiků zřejmě totožná částka, kterou letos vláda ČR zadotuje ceny elektřiny, aby úplně nezničily ekonomiku domácností a zejména českých firem. V této částka jsou také obsaženy dosud nevyčíslené náklady na kompenzace ztrát obchodníků s elektřinou nad stanovené stropy.
Tyhle prostředky by se ale daly bezesporu ušetřit, kdyby vláda ČR dokázala řešit příčiny, a ne pouze následky energetické krize. Ta spočívá v tupé a dokonce stále urychlované celoevropské aplikaci zelené ideologie a s ní i neúnosných cen energie v důsledku vypínání uhelných zdrojů. Místo aby vláda vsadila na národní levný energetický mix bezpečné, stabilní a cenově dostupné elektřiny z uhlí a jádra. Pak bychom nemuseli být svědky nedůstojného politického hašteření v parlamentu kolem inflačního dorovnání výše důchodů. Protože podvázání cen energie, která se tvrdě propisuje do cen všech výrobků a služeb, by rychle zkrotilo také inflaci.
Varovná analýza ČEPS přichází za pět minut 12. Pokud ji politická garnitura nevyslyší, tak nám rostoucí ceny energie v důsledku zelené ideologie ekonomicky a sociálně zlomí vaz. A také násilně prosazovanou elektromobilitou omezí osobní svobodu v důsledku nemožnosti si koupit moderní a dostupný automobil. Bude to již patrné v roce 2025, kdy se mají v řádném termínu konat volby do Poslanecké sněmovny. Voliči budou mít tedy možnost svým hlasováním vystavit známku politikům a jejich stranám, zda skutečně obhajují legitimní národní zájmy, nebo se jen trpně podvolují zaslepené a hloupé zelené ideologii. Ještě předtím by měli voliči takovou politiku oznámkovat ve volbách do Europarlamentu v roce 2024, jehož politika jde na ruku zeleným lobbistům a masivním přerozdělováním dotací obohacuje zelené oligarchy na úkor stále větší chudiny v zemích EU, zejména ze střední a východní Evropy. A to dokonce v rozporu se skutečnou ochranou životního prostředí. 
Graf dle ČEPS ukazuje živelný státem dotovaný růst dominantně solárních zdrojů s problematickým připojením do sítě, jejíž posílení si do roku 2030 dle ČEPS vyžádá 319 miliard korun. 

Autor: Milan Smutný | středa 1.3.2023 16:44 | karma článku: 32,12 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Milan Smutný

Německo reviduje klíčové zelené politiky, Česko je zavádí

Vláda ČR ve středu schválí balík dokumentů, jež mají nasměrovat republiku k dekarbonizačnímu cíli. Přitom nejnovější zprávy z vůdčí země zelené tranzice Německa dokazují, že jejich zelená revoluce narazila do zdi reality.

15.7.2024 v 13:31 | Karma: 31,07 | Přečteno: 793x | Diskuse | Ekonomika

Milan Smutný

Vláda programově připravuje české občany na „zelenou“ chudobu

Odpovědná vláda vždy připravuje program na očekávané jevy ve společnosti, a proto vláda ČR projednává opatření na předpokládané šíření chudoby v důsledku realizace zelené dekarbonizační transformace české i unijní ekonomiky.

21.6.2024 v 3:08 | Karma: 23,94 | Přečteno: 442x | Diskuse | Ekonomika

Milan Smutný

Solárníkům platí jejich úspory ostatní, pohříchu nejvíce chudí Češi

Dva roky je veřejnost masírována kampaní instalační lobby a dotacemi státu, aby si Češi pořídili solární zdroje a ušetřili. Bohatí Češi díky dotacím spotřebu ušetří a vše jim zafinancují ostatní občanů, pohříchu i ti nejchudší.

25.5.2024 v 14:25 | Karma: 29,60 | Přečteno: 766x | Diskuse | Ekonomika

Milan Smutný

Šokují zpověď místopředsedkyně EK V. Jourové o nereálnosti tzv. Zelené dohody EU

Pět let je hlavním tématem politiky EU boj s CO₂. Jeho neutralizace do roku 2050 prý omezí klimatickou změnu. Tvrdé dekarbonizační nástroje ale srážejí ekonomiku EU na kolena. Nový Evropský parlament bude muset reagovat.

25.4.2024 v 14:07 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1276x | Diskuse | Ekonomika

Milan Smutný

Solární lobbisté chtějí ještě větší tunel do veřejných financí než ten současný

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE. Snaha solární lobby získat pro ně provozní dotace je pokusem o nový obří tunel do veřejných financí.

10.4.2024 v 23:37 | Karma: 29,61 | Přečteno: 788x | Diskuse | Ekonomika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2363x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik