Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozivá mafianizace pražské ODS

Před dvěma týdny jsme byli svědky znepokojující události. Volba předsedy pražské ODS, která byla spíše než o hlasech jednotlivých delegátů výsledkem zákulisních jednání a intrik, umožnila hierarchický vzestup na stranickém žebříku a tím legitimizaci politických praktik člověku s velmi pochybným pozadím - silně kontroverznímu starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi. Jeho kauzami se média zabývají řadu let a kdyby se v ODS někdo ohlížel na vůli voličů projevenou v preferenčních hlasech, Jančík by již dávno v politice neměl co dělat. To, že Pavel Bém spojil svou politickou kariéru s tímto člověkem nejen těžce nabouralo jeho již tak pošramocenou politickou důvěryhodnost, ale navíc otevřelo prostor další nebezpečné mafianizaci ODS v Praze.


Již delší dobu se média stávají prostorem přetřesu různých kauz a korupčních afér spojovaných se jmény radních za ODS a to nejen těch magistrátních, ale i různých pražských obvodů. Moc, které se již tolik let mnozí z těchto politiků těší je tak silným pokušením, že se jí jen těžko odolává. Korupce při schvalováních, provize při výběru veřejných zakázek nebo protěžování spřízněných firem jsou jen některé z hříchů správců věcí veřejných, kteří se až příliš nekontrolovaně na pražských radnicích usadili. Je to o to horší, že práce na radnicích znamená vstup do kruhů, kde si jdou jednotliví politici ve špinavých praktikách "na ruku" a vytváří tak struktury bez kontroly a opozice. Pokud někdo projeví známky přílišné poctivosti a zdálo by se, že je pro "kamarádské kšefty" příliš nebezpečný, nabídne se mu nejdříve provize, aby "v tom byl s námi", anebo se na něj něco vytáhne, nejčastěji z minulosti, a on pak ještě rád spolupracuje, anebo alespoň mlčí. Za ta léta, kdy na pražských radnicích téměř nekontolovaně vládne jedna strana, jsme si pomalu vychovali hydru, která se postupně rozlezla a propojila politické a ekonomické zájmy. Jde o postupnou mafianizaci ve stojatých vodách politiky, kde neexistuje žádné střídání stran "u kormidla" a nefunguje opozice. Mafiánské metody mají v politice tendenci totiž růst všude, kde není dostatečná kontrola.

Právě v této souvislosti je velmi varující a nebezpečnou skutečností to, že staronový předseda Pavel Bém zvítězil v pražských volbách ODS za cenu slibu umístění jedné z nejkontoverznějších postav ODS a naší politiky vůbec - Milana Jančíka - na post jednoho z místopředsedů. Fakt, že Pavel Bém, který byl veřejností, alespoň zpočátku své politické kariéry, považován za toho "slušnějšího" a "méně úplatného" spojil svou další kariéru s člověkem, který patří mezi mafiánské virtuózy je alarmující. Signalizuje to, že pražská ODS již pomalu přestoupila hranice soudnosti a stává se nekontrolovanou mafií plnou lidí usilujících o vlastní zájmy, kde služba veřejnosti a elementární etické hodnoty se již dávno staly úplně prázdnými kategoriemi.

Pravda, značnou část viny nesou sami pravicoví voliči, kteří dosud mechanicky a bez zamyšlení pravidelně volili ODS, aniž by se zamysleli, zda jde opravdu o lidi, kteří dělají pravicovou politiku, nebo jen o skupinu cílevědomých "politických podnikatelů", kteří se neštítí ničeho, aby dosáhli svých cílů a profitů. Situace volá po voličské změně. Je třeba, aby se pražský pravicový volič probudil z iluze, než bude pozdě a aby se poohlédl po jiné pravicové straně...



Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Smrk | čtvrtek 19.11.2009 12:35 | karma článku: 27,55 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Václav Smrk

Vymítač ďábla a dezinformátor děkanem fakulty Univerzity Karlovy?

Na post děkana veřejné vysoké školy placené ze státních peněz kandiduje člověk, který provozuje exorcismus, neboli vymítání ďábla a zároveň vystupuje v antisystémových, dezinformačně a konspiračně zaměřených médiích.

11.2.2024 v 13:08 | Karma: 36,98 | Přečteno: 8921x | Společnost

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

Tak se nám do finále dostali dva lidé, kteří byli v komunistické straně. Koho má volit člověk, který s komunismem nechce mít nic společného?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52 | Přečteno: 695x | Politika

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

Patří k nejhorším případům komunální politiky v ČR. Desítky let tam vládne parta politických potomků kmotra ODS Jančíka. Obsadili vůdčí posty klíčových politických stran a vytvořili kartel. K tomu starostka ignoruje střet zájmů.

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08 | Přečteno: 506x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Putin je Hitler

Svými kroky naplnil Vladimír Putin všechny parametry agresivního vůdce typu Adolfa Hitlera, který je na základě fanatické nacionalistické ideologie ochoten ničit svobodné země a likvidovat oponenty v té své vlastní.

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Nová antibabišovská vláda začne střetem zájmů?

Jedním z hlavních argumentů opozice proti Babišovi byl jeho obrovský střet zájmů. Oprávněně. Jak to, že teď nominují na ministra spravedlností kontroverzního politika, s podezřelým pozadím, jehož kauzy jsou v procesu vyšetřování?

7.12.2021 v 7:00 | Karma: 44,92 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1977x
pedagog, kterému leží na srdci budoucnost naší země...

Seznam rubrik