Hrozivá mafianizace pražské ODS

Před dvěma týdny jsme byli svědky znepokojující události. Volba předsedy pražské ODS, která byla spíše než o hlasech jednotlivých delegátů výsledkem zákulisních jednání a intrik, umožnila hierarchický vzestup na stranickém žebříku a tím legitimizaci politických praktik člověku s velmi pochybným pozadím - silně kontroverznímu starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi. Jeho kauzami se média zabývají řadu let a kdyby se v ODS někdo ohlížel na vůli voličů projevenou v preferenčních hlasech, Jančík by již dávno v politice neměl co dělat. To, že Pavel Bém spojil svou politickou kariéru s tímto člověkem nejen těžce nabouralo jeho již tak pošramocenou politickou důvěryhodnost, ale navíc otevřelo prostor další nebezpečné mafianizaci ODS v Praze.


Již delší dobu se média stávají prostorem přetřesu různých kauz a korupčních afér spojovaných se jmény radních za ODS a to nejen těch magistrátních, ale i různých pražských obvodů. Moc, které se již tolik let mnozí z těchto politiků těší je tak silným pokušením, že se jí jen těžko odolává. Korupce při schvalováních, provize při výběru veřejných zakázek nebo protěžování spřízněných firem jsou jen některé z hříchů správců věcí veřejných, kteří se až příliš nekontrolovaně na pražských radnicích usadili. Je to o to horší, že práce na radnicích znamená vstup do kruhů, kde si jdou jednotliví politici ve špinavých praktikách "na ruku" a vytváří tak struktury bez kontroly a opozice. Pokud někdo projeví známky přílišné poctivosti a zdálo by se, že je pro "kamarádské kšefty" příliš nebezpečný, nabídne se mu nejdříve provize, aby "v tom byl s námi", anebo se na něj něco vytáhne, nejčastěji z minulosti, a on pak ještě rád spolupracuje, anebo alespoň mlčí. Za ta léta, kdy na pražských radnicích téměř nekontolovaně vládne jedna strana, jsme si pomalu vychovali hydru, která se postupně rozlezla a propojila politické a ekonomické zájmy. Jde o postupnou mafianizaci ve stojatých vodách politiky, kde neexistuje žádné střídání stran "u kormidla" a nefunguje opozice. Mafiánské metody mají v politice tendenci totiž růst všude, kde není dostatečná kontrola.

Právě v této souvislosti je velmi varující a nebezpečnou skutečností to, že staronový předseda Pavel Bém zvítězil v pražských volbách ODS za cenu slibu umístění jedné z nejkontoverznějších postav ODS a naší politiky vůbec - Milana Jančíka - na post jednoho z místopředsedů. Fakt, že Pavel Bém, který byl veřejností, alespoň zpočátku své politické kariéry, považován za toho "slušnějšího" a "méně úplatného" spojil svou další kariéru s člověkem, který patří mezi mafiánské virtuózy je alarmující. Signalizuje to, že pražská ODS již pomalu přestoupila hranice soudnosti a stává se nekontrolovanou mafií plnou lidí usilujících o vlastní zájmy, kde služba veřejnosti a elementární etické hodnoty se již dávno staly úplně prázdnými kategoriemi.

Pravda, značnou část viny nesou sami pravicoví voliči, kteří dosud mechanicky a bez zamyšlení pravidelně volili ODS, aniž by se zamysleli, zda jde opravdu o lidi, kteří dělají pravicovou politiku, nebo jen o skupinu cílevědomých "politických podnikatelů", kteří se neštítí ničeho, aby dosáhli svých cílů a profitů. Situace volá po voličské změně. Je třeba, aby se pražský pravicový volič probudil z iluze, než bude pozdě a aby se poohlédl po jiné pravicové straně...



Autor: Václav Smrk | čtvrtek 19.11.2009 12:35 | karma článku: 27,55 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08

Václav Smrk

Putin je Hitler

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91