Telefonica O2 se učí od ruské mafie V.

  O2 musí zaplatit pokutu 6 milionů korun kvůli změně pravidel u mobilních dat. Kvůli nesplnění informační povinnosti už letos o2 dostalo pokutu 4,5 milionu korun.

 Za stejný přečin teď ČTÚ udělilo další pokutu ve výši 6 milionů (původně hrozilo až 10 milionů).

Modrý operátor totiž v červenci změnil pravidla pro účtování dat. O2 zákazníkům po vyčerpání základního balíku dat automaticky aktivuje a samozřejmě naúčtuje nový datový balíček. Surfovat zpomaleně už není možné, uživatelé si mohou nanejvýš zvolit, že po spotřebě všech dat se internet zastaví do konce zúčtovacího období.

O2 má na podobné obchodní rozhodnutí právo, ale musí o něm včas (měsíc předem) informovat zákazníky a musí jim v případě znevýhodněných podmínek také říct, že mohou odstoupit od smlouvy na dobu určitou i bez placení pokuty. (Protože jim jednostranně zhoršila podmínky používání služby. Podobné pravidlo se ostatně vztahuje na všechny tuzemské bankovní domy.)

Jenže o2 o možnosti vyvázání se ze smlouvy neinformovalo a tvrdošíjně si stojí za tím, že uživatelé takový nárok nemají. ČTÚ je opačného názoru a s operátorem zahájil správní řízení pro podezření ze spáchání správního deliktu podle par. 118 odst. 14 písmeno v) zákona o elektronických komunikacích.

 I nadále společnost o2 trvá na tom, že jednala správně a proti rozhodnutí podá rozklad.

Spornou se jeví i skutečnost, že o2 opět bez jakéhokoliv upozornění zrušila svou bránu, která umožňovala odesílat z internetu zdarma textové a multimediální zprávy. Původně bylo možné bezplatně odesílat 25 SMS a 25 MMS měsíčně. Následně se to zredukovalo na 25 SMSek. A jak už byl operátor v ráži, tak rovnou zrušil i těch posledních pětadvacet textových zpráv. Grafická podoba brány se na první pohled příliš nezměnila, jen se kamsi vypařil údaj o volných zprávách. Takže SMS můžete bez problémů odeslat, ale její plná cena bude okamžitě odečtena z kreditu. A opět k tomu došlo bez jakéhokoliv upozorňování zákazníků. Po vzoru ruské mafie – nalákat oběť na výhodné podmínky a pak potichu a potmě všechny výhody odbourat… Přitom ekonomický efekt podobné služby je nesporný. Dotyčný sice odesílanou zprávu nezaplatil, ale obvykle na ni dostal odpověď a tu už druhá strana v drtivé většině zaplatila. Nezapomeňme na fakt, že brána umožňovala odesílání volných zpráv pouze v rámci operátora O2 a že používání brány bylo podmíněno existencí nabité SIM karty evidované a dobíjené u tohoto operátora. Vtipné bylo, že pokud jste na webových stránkách nevypsali a neodeslali zprávu dostatečně včas, byli jste zcela nepozorovaně přesměrováni na bránu jinou, kde volné SMS vůbec neexistovaly a byly tedy naúčtovány.

Když porovnáme toto úsporné opatření s možnostmi u ostatních hlavních operátorů, zjistíme, že v tuto chvíli jeden umožňuje odesílat SMS z internetu v podstatě neomezeně a druhý neomezuje navíc ani počet odesílaných MMS. K tomu připočtěme existenci e-mailových schránek, které umožňují odesílání zpráv naprosto všem českým operátorům bezplatně, což je zajištěno získáním pěti volných SMS za každou doručenou zprávu (o provázanosti s O2 zde ale také nelze pochybovat).

 

Panu Kellnerovi zřejmě zamrazilo při pohledu na svůj soukromý bankovní účet, když zjistil, že tam už není tolik miliard jako předloni. I když kdoví, jak to všechno je, když ho 27 let nikdo neviděl…

Autor: Richard Smatana | pátek 18.11.2016 9:24 | karma článku: 20,79 | přečteno: 814x