Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevíš, kde ty Kapverdy vlastně leží? I.

Stačí zběžný pohled na mapu, opravdu se nacházejí jižněji než Kuba a dokonce i jižněji než Dominikánská republika.  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapverdy

První věc, kterou zjistíte, je fakt, že na Kapverdy potřebujete nejen pas ale i vízum. Sice mohly být dnes součástí evropské unie a bezpochyby by používali euro, ale při tzv. Karafiátové revoluci se vymanili z vlivu Portugalska a z kolonie se v roce 1975 stala samostatná republika. http://www.cape-verde.cz/

Museli jsme se jako češi smířit s faktem, že tištěné průvodce varují turisty před pražskými taxikáři. Pokud jste s nimi nějaké zkušenosti získali, tady je určitě uplatníte taky. Taxikáři se vás budou snažit dostat do vozu téměř násilím. V každém případě si ale domluvte předem cenu. Jinak se vám může i přesto stát, že po vás bude řidič v cíli požadovat třeba šestinásobek dohodnuté ceny s odůvodněním, že byl terén náročnější než předpokládal. (Že by jezdil taxíkem první den a ostrov vůbec neznal???) Nejlepším doporučením bude využití tzv. sběrných taxíků, které vás dopraví na žádané místo nejméně desetkrát levněji, jen je třeba se smířit s tím, že nepojedete přímo a že mohou naložit i deset dalších cestujících. Klasická MHD ani jiná státem organizovaná doprava tu neexistuje.

V každém případě už asi šest minut po mém příjezdu jedna Kapverďanka usoudila, že musím být strašně osamělý a že nutně potřebuji dámskou společnost... Milá forma péče o turisty...

Překvapivě nízké ceny najdete u ubytování - 150 euro za měsíc pronájmu bytu pro 4 osoby. A to včetně ledničky, pračky, klimatizace... Věřím, že při dlouhodobějším pobytu by se dala cena ještě snížit...

Ani stravování není nejdražší. Sice má na cenu hodně velký vliv skutečnost, že snad 90 % potravin se odněkud dováží, a to včetně vody. I tak vám za 100 Kč připraví takovou porci, kterou zvládnete jen s velkým úsilím. V každém případě vyzkoušejte národní pokrm "kačupa", který vzdáleně možná připomíná našeho kubu. Hlavním produktem tu jsou samozřejmě ryby, umějí je připravit na mnoho způsobů a při tom velmi vhodně doplní jemné koření. Do sušených ryb z trhu bych se ale asi raději nepouštěl...

Pokud se obáváte, že se tu ztratíte, protože neumíte kreolsky, tak můžete být celkem v klidu. Postačí vám totiž základní znalosti španělštiny nebo italštiny. Budou vám dobře rozumět i tak. Často zde narazíte i na dělníky, kteří si vydělávali někde v Evropě a jejich angličtina bude opravdu slušná. Ve škole mají jako povinný jazyk bohužel francouzštinu a úřednímu jazyku - portugalštině, se v Evropě mnoho lidí nevěnuje.

Technická vybavenost místních bankovních ústavů už nabízí i vcelku běžně bankomaty pro všechny typy obvyklých kreditních karet. Hotovost je lepší směňovat v bance, která si odečte nižší poplatek než soukromá směnárna.

Myslím, že nejdůležitější informace bude typ pro "objevitele". Nezůstávejte zbytečně na hlavním ostrově Sal, kam nejspíš přiletíte, ale za několik euro (třeba s leteckou společností TACV - tel.: 00238-2608200) si můžete pořídit lístek na některý z dalších ostrovů. Například Sao Nicolau nabízí krásnou přírodu, vstřícné obyvatelstvo a třeba v okolí přístavního města Tarrafal objevíte rozsáhlé pláže, o které se ani nemusíte s nikým dělit. Oblast nabízí v podstatě celoroční rekreační období, samozřejmě kromě krátkého období dešťů. I když se hloubka okolního oceánu počítá až na čtyři kilometry, blíže k ostrovům bývá jen okolo 19 metrů a ani neustálý vítr hladinu moc nerozhoupá. Vlny jsou zde výrazně menší než na Kanárských ostrovech a koupání tak je opravdu příjemné.

Sao Nicolau je stejně jako všechny ostatní ostrovy vulkanického původu. Vrchol Monte Gordo leží v chráněné oblasti. Uvidíte zde vzácné endemity - dračí stromy. Po oblasti vás provede příjemný průvodce. V ceně vstupného (300 escudo) vám ukáže nejzajímavější místa a rostliny. V ceně lístku byla obsažena i návštěva muzea vody, které se nachází v městěčku pod vrcholem. Celé "muzeum" leželo na ploše tři krát tři metry a kromě kustoda se sem vešlo celkem ŠEST exponátů: tři pumpy na vodu, dvě amfory a šátek stočený do ulity, které si kapverďanky vloží na hlavu pod nošenou nádobu. To musíte určitě vidět ! Mimochodem - zkusil jsem si to a od jedné maminy jsem si nádobu s mokrým prádlem vypůjčil a položil na hlavu. Musela mít tak dvanáct kilo a už po pár metrech se mi to hodně proneslo a náklad jsem s díky vrátil.

Pro ty, kteří jsou i na dovolené rádi v kontaktu se svými blízkými, se určitě vyplatí pořídit si na místě novou SIM kartu některého z místních mobilních operátorů. Jejich cena začíná na 200 escudo (asi 48 Kč) a budete za ně domů do Čech mluvit opravdu hodně dlouho. Existuje i možnost předplacených minut pro pevné linky, která je o něco výhodnější, ale telefonní budka nenabízí to pohodlí a pokud už ji najdete, bude nejspíš rozbitá.

Nemůžu vynechat jedno varování - připravte se na velké množství potulných a žebrajících psů a dětí. Dětem v žádném případě nedávejte peníze. Totálně tím zkazíte zbytek pobytu sobě a hlavně všem těm, co přijedou po vás.

V oblasti kulturního vyžití se tu dá ještě hodně vylepšovat. Televize vám nabídne stejně jako na Islandu pouze jeden televizní kanál (CVT) a k tomu v rámci dobrých vztahů jeden kanál portugalský (RTP Afrika). Rozhlasových stanic je k dispozici podstatně víc. Celkem dvě místní a osm opět z Portugalska. Příště si sebou vezmu flashku, protože když člověka omrzí místní rytmy, může si aspoň poslechnout svou muziku v restauraci nebo třeba u řidiče v taxíku. Místní, kteří by se rádi podívali na satelitní vysílání z Evropy si musí pořídit satelit o průměru nejméně dva metry. A i pak signál občas vypadává.

Autor: Richard Smatana | úterý 8.5.2012 10:22 | karma článku: 13,68 | přečteno: 1461x
  • Další články autora

Richard Smatana

Jak si v Čechách vyrábíme nezaměstnané

Potkali jsme se náhodou, ale měli jsme čas a oba povídavou náladu, tak se ke mně dostal zajímavý příběh. Mladý muž, tak pětadvacet, říkejme mu třeba Pepa, se nadechnul a na jeden zátah mi to celé odvyprávěl.

5.3.2018 v 8:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VII.

Přesuneme se na call centrum /čti kól/ našeho prvního mobilního operátora, jenž v současné době patří tomu pánovi, kterého vlastně nikdy nikdo neviděl. A na tomto call centru pracovala jedna všemi chválená operátorka.

26.2.2018 v 8:08 | Karma: 22,23 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VI.

Tady se člověk fakt nikdy nenudí. Stačí si pořídit předplacenou kartu společnosti O2 a o "zábavu" je na hodně dlouhou dobu postaráno.

5.6.2017 v 9:11 | Karma: 19,42 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie V.

O2 musí zaplatit pokutu 6 milionů korun kvůli změně pravidel u mobilních dat. Kvůli nesplnění informační povinnosti už letos o2 dostalo pokutu 4,5 milionu korun.

18.11.2016 v 9:24 | Karma: 20,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

V Itálii vás okradou do tří minut

S rodinou jsme naspořili po několika letech na společnou dovolenou. Volba padla na město, o kterém se říká: Vidět ho a zemřít. (Patrně je tak krásné, že nic lepšího už v životě nezažijete a můžete tento svět v klidu opustit.)

8.11.2016 v 9:33 | Karma: 39,22 | Přečteno: 2535x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
když se rozhlédnu kolem sebe...

clock

Seznam rubrik