Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jestli ono nakonec není lepší být cikánem...

V průběhu 10. a 11. století se Židé kromě Prahy usazovali i v dalších velkých obchodních centrech a žili tu jako svobodní lidé, živili se dálkovým obchodem. Postavení Židů nejen u nás se prudce zhoršilo koncem 11. století: velmi výrazně do postavení židovského obyvatelstva zasáhly křížové výpravy.

 Už při první křížové výpravě v letech 1096-1099 docházelo k masakrům židovského obyvatelstva. Časté byly sliby křižáků, že nepotáhnou dál, dokud nezabijí alespoň jednoho Žida. V Praze došlo k pogromu roku 1096, v jehož důsledku zanikla židovská osada pod Vyšehradem. K dalšímu radikálnímu zhoršení postavení Židů došlo na počátku 13. století po zasedání IV. lateránského koncilu roku 1215, který potvrdil úplnou segregaci židovských obyvatel: vznik ghett, zákaz provozování většiny řemesel a zemědělství, Židé nesměli zaměstnávat křesťany, neměli přístup do cechů a museli nosit vnější označení, aby byli k rozpoznání od křesťanů. Styk Židů s křesťany byl přísně omezován a týkal se prakticky jen soudní nebo obchodní oblasti. Židé se tak stali zvláštní skupinou obyvatel, vytlačenou na okraj společnosti. Jako osobně nesvobodní byli podřízení přímo panovníkovi a byli závislí na jeho vůli. Za vlády Lucemburků docházelo k pogromům. Jedna vlna proběhla v letech 1336-1338, další v letech 1348-1350. Tehdy byli Židé obviňování z toho, že otravují studny a šíří mor. K největšímu pogromu došlo za Václava IV. – v roce 1389 bylo v Praze vyvražděno na 3.000 Židů. Po smrti Václava IV. se právní postavení Židů zhoršilo, neboť přišli o dosavadní ochranu panovníka. Také ze strany husitů docházelo k pogromům. V polovině 15. století byli tvrdě postihováni Židé ve Slezsku, docházelo k masovým vraždám, byl konfiskován jejich majetek, děti mladší sedmi let byly odebírány rodičům a dávány na výchovu do křesťanských rodin.

Koncem 15. století získali křesťané možnost obchodovat penězi a Židé tak ztratili svou výlučnou ekonomickou funkci. Ve druhé polovině 15. století a na počátku 16. století byli Židé vykázáni z královských měst.

Roku 1541 se situace zcela zásadně změnila. Bezprostředním podnětem k vypovídacímu ediktu byl požár, který 2. června 1541 zničil velkou část Hradčan, téměř celou Malou Stranu a těžce zasáhl i Hrad. Bezprostředně po požáru Pražané zajali několik Židů a mučením z nich vynutili doznání, že prováděli špionáž ve prospěch Turků a že najali chudé pastýře, aby požár založili. Český sněm proto na svém zasedání v září roku 1541 vypovězení Židů schválil a bylo rozhodnuto, že Židé musí opustit zemi do 11. listopadu roku 1541. Vypovězení platilo i pro Moravu. Židé šli většinou do Polska.

Po třicetileté válce k nám začali Židé přicházet z oblasti Uher a o něco později i z Vídně, odkud byli vyhnáni Leopoldem I.

V důsledku zvýšení počtu Židů v Čechách byla vydávána různá omezující nařízení a roku 1679 byla jmenována tzv. redukční komise, která měla na základě soupisu židovských obyvatel Prahy navrhnout snížení jejich počtu.

Na přelomu 17. a 18. století byl život židovských komunit silně ovlivněn protižidovskou politikou habsburského dvora, která dosáhla vrcholu za vlády Karla VI. (1711-1740). Tento panovník vydal řadu nařízení proti židovskému podnikání a snažil se zredukovat počet Židů v našich zemích.

Prvním krokem bylo provedení plošného sčítání Židů na celém území Čech, na jehož základě byl roku 1726 vydán tzv. familiantský zákon, který stanovil, že v Čechách může bydlet nanejvýš 8.541 židovských rodin, na Moravě smělo bydlet 5.106 rodin. Bylo přikázáno, že v rodině se smí ženit pouze jediný, nejstarší syn. Ostatní synové, pokud chtěli založit rodinu, se museli vystěhovat do ciziny. Mnoho Židů se ženilo tajně, byli vystaveni neustálému nebezpečí prozrazení a jejich děti byly považovány za nemanželské. V mnohých případech reagovalo židovské obyvatelstvo vystěhováním do Uher, kde toto nařízení neplatilo.

V prosinci roku 1726 byl vydán tzv. translokační reskript, který Židům přikazoval přestěhovat se do zvláštních ghett a čtvrtí tak, aby žili izolovaně od ostatního obyvatelstva. Následovalo nařízení, že Židé nesmí obývat příbytky v blízkosti kostelů a míst, kudy procházejí křesťanská procesí.

Největší pohromu pak představovalo roku 1744 úplné vypovězení Židů ze zemí Koruny české Marií Terezií kvůli jejich neloajalitě za pruské války. V roce 1748 byl tento zákaz na nátlak z ciziny zrušen, ale jejich návrat zpět podmínila Marie Terezie placením pravidelné tzv. toleranční daně.

Změny v postavení Židů přicházejí s vládou Josefa II. Židé od této doby měli povinnost vést své úřední záležitosti v zemské řeči, tj. u nás německy. V roce 1787 bylo uplatněno nařízení, podle kterého si každý židovský otec, poručník i svobodný muž musel zvolit pro sebe a svoji rodinu německé rodinné jméno, které pak museli užívat celý život beze změny. Židé v českých zemích se nesměli bez povolení stěhovat a usazovat se mohli jen tam, kde byli trpěni již roku 1725.

Císař František II. (1792-1835) nepřekročil josefínské patenty a nařízení a kompletně je převzal do svého tzv. „Systemálního židovského patentu“, který určoval právní postavení Židů v českých zemích na dalších padesát let.  Obsahoval také oddíl znovu nařizující německá příjmení a osobní jména pro Židy.

Nařízením ministerstva kultu, vyučování a spravedlnosti bylo dne 2. 9. 1876 ustanoveno, aby ti Židé, kteří nejsou příslušníky nějaké židovské obce, byli rozhodnutím zemského úřadu přikázání k nejbližší židovské obci.

V roce 1914 k nám vlivem bojů první světové války přišlo mnoho židovských uprchlíků z Haliče a pak po záboru Sudet v roce 1938.

Události následujících let jsou již všeobecně známy.

Stále mi to nedá, ale napadá mě, jestli ono není nakonec lepší být v Čechách cikánem…

 

(Bylo použito úvodní statě z knihy Mgr. Blanky Rozkošné Židé v XXX a okolí)

Autor: Richard Smatana | čtvrtek 14.6.2012 9:39 | karma článku: 21,99 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Richard Smatana

Jak si v Čechách vyrábíme nezaměstnané

Potkali jsme se náhodou, ale měli jsme čas a oba povídavou náladu, tak se ke mně dostal zajímavý příběh. Mladý muž, tak pětadvacet, říkejme mu třeba Pepa, se nadechnul a na jeden zátah mi to celé odvyprávěl.

5.3.2018 v 8:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VII.

Přesuneme se na call centrum /čti kól/ našeho prvního mobilního operátora, jenž v současné době patří tomu pánovi, kterého vlastně nikdy nikdo neviděl. A na tomto call centru pracovala jedna všemi chválená operátorka.

26.2.2018 v 8:08 | Karma: 22,23 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VI.

Tady se člověk fakt nikdy nenudí. Stačí si pořídit předplacenou kartu společnosti O2 a o "zábavu" je na hodně dlouhou dobu postaráno.

5.6.2017 v 9:11 | Karma: 19,42 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie V.

O2 musí zaplatit pokutu 6 milionů korun kvůli změně pravidel u mobilních dat. Kvůli nesplnění informační povinnosti už letos o2 dostalo pokutu 4,5 milionu korun.

18.11.2016 v 9:24 | Karma: 20,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

V Itálii vás okradou do tří minut

S rodinou jsme naspořili po několika letech na společnou dovolenou. Volba padla na město, o kterém se říká: Vidět ho a zemřít. (Patrně je tak krásné, že nic lepšího už v životě nezažijete a můžete tento svět v klidu opustit.)

8.11.2016 v 9:33 | Karma: 39,22 | Přečteno: 2535x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:53

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
když se rozhlédnu kolem sebe...

clock

Seznam rubrik