Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domácí vězení…

…není jen trest pro zlobivé děti. Ale i nový alternativní trest pro pachatele trestných činů. A pokud hned na úvod začnu s čísly, tak podle stavu ke dni 28.6.2010 byl trest domácího vězení uložen v celkem 28 případech, z toho nejvíce v Jihočeském kraji.

Trest domácího vězení je od 1.1.2010 zařazen v novém trestním zákoníku (trestní zákon byl zveřejněn ve Sbírce zákonů pod číslem 40/2009 Sb. a účinnosti nabyl dnem 1. ledna 2010) jako nový druh trestu. V jejich výčtu v zákoně mu dokonce náleží druhé místo, hned za trestem odnětí svobody. Jde o alternativní trest, což zjednodušeně znamená, že jde o trest, který není spojen s bezprostředním a úplným odnětím svobody.

Jeho podstatou je, že odsouzený se musí po dobu výkonu trestu zdržovat ve svém bydlišti, a to po celý den ve dnech pracovního klidu a pracovního volna a v ostatních dnech v době od 20.00 hodin večer do 05.00 hodin ráno. V tuto dobu prostě nesmí z domu ani na krok s výjimkou důležitých důvodů jako jen například poskytnutí zdravotní péče ve zdravotnickém zařízen, výkon zaměstnání, případně může být odsouzenému povoleno navštěvování bohoslužeb i ve dnech pracovního klidu.

Trest domácího vězení není možno uložit každému pachateli a za každý trestný čin. Měl by být ukládán pouze těm osobám, které je sice třeba postihnout určitým omezením osobní svobody, ale postačuje menší intenzita takového omezení (vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného přečinu, osobě a poměrům pachatele apod.). Logicky nejde tento trest uložit ani bezdomovci nebo agresorovi či narkomanovi ohrožujícího svou rodinu. A jak jsem již uvedla, nelze tento trest uložit za každý trestný čin, ale pouze odsuzuje-li se pachatel za přečin. Zmiňuji pojem „přečin“, takže pro pořádek vysvětlení: Přečiny jsou všechny nedbalostní trestné činy a dále ty úmyslné trestné činy, za něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let (pro představu může jít např. o méně závažné dopravní nehody). Maximální výměra trestu domácího vězení činí dvě léta, přičemž trest lze uložit samostatně nebo vedle dalšího trestu. Soud také může odsouzenému uložit další přiměřená omezení nebo povinnosti tak, aby vedl řádný život, nahradil způsobenou škodu apod. A samozřejmě významné je rozhodnutí o náhradním trestu odnětí svobody, který soud stanoví pro případ, že domácí vězení bude zmařeno, a to až na jeden rok. A pokud se znovu vrátím k číslům, tak již ve dvou případech byl soud nucen rozhodnout o náhradním trestu odnětí svobody.  

Jistě se vám nyní nabízí otázka, jak lze dodržování trestu domácího vězení kontrolovat. A pokud vám hned vyvstává před očima scéna z nějakého amerického kriminálního seriálu nebo filmu, kde je odsouzený monitorován pomocí elektronického náramku a jeho pohyb je zjišťován pomocí navigace GPS, nejste tak úplně daleko od pravdy. Jen na okraj, první moderní pojetí trestu domácího vězení se skutečně začalo užívat v USA, a to během 80. let (house arrest/home confinement). Tehdy však ještě v popředí nestála snaha o nápravu pachatele, ale důraz se kladl spíše na jeho potrestání a omezení.

Pokud se znovu vrátím na "naši půdu", pak úmysl ministerstva spravedlnosti byl celý projekt trestu domácího vězení rozdělit do tří fází. V první fázi by byl výkon trestu zajišťován namátkovou kontrolou ze strany Probační a mediační služby. Pro druhou fázi je naplánován již zmíněný elektronický monitoring odsouzených. A předpokládá se, že zkušenosti z obou těchto fází vyústí v poslední, třetí fázi v podobě komplexní implementace tohoto trestu do justiční praxe. Plány a představy však často nejdou ruku v ruce se skutečností…

Pravdou však zůstává, že v současné době je dodržování a výkon trestu vůbec kontrolován pracovníky Probační a mediační služby. Jelikož tento trest zatím nebyl mnohokrát uložen a nařízen, je tato fyzická kontrola ještě relativně možná. Nicméně i tak se již z justice ozývají hlasy, které její dostatečnost zpochybňují a uvádějí ji jako hlavní důvod, proč trest neukládat. Ministerstvo spravedlnosti proto již vyhlásilo výběrové řízení na provozovatele elektronického monitoringu odsouzených. Rozhodujícím hodnotícím kritériem byla stanovena cena a podle vyjádření ministerstva spravedlnosti budou muset uchazeči splnit náročné podmínky, a to jak po technické, profesní, tak i po ekonomické stránce. Jako obvykle se všechno točí kolem peněz…

A peníze byly také jeden z hlavních důvodů pro zavedení tohoto trestu, neboť v dlouhodobém horizontu by měl přinést značené finanční úspory pro státní rozpočet, uvádí se částka až 301.925,- Kč ročně na jednoho odsouzeného. Tato úspora by měla být dána tím, že oproti trestu odnětí svobody si při výkonu trestu domácího vězení odsouzený sám zajišťuje stravu, bydlení, hradí sociální a zdravotní pojištění, příslušné daně, pracuje a je tedy výdělečně činný atd. Dalším důvodem pro zavedení tohoto trestu byl stav vězeňství, resp. přeplněnost věznic. A konečně podle důvodové zprávy k  trestnímu zákoníku bylo zavedení tohoto trestu vedeno požadavkem na zachování pozitivních rodinných a pracovních vazeb odsouzeného.

Ministerstvo spravedlnosti si nechalo udělat průzkum veřejného mínění a podle jeho výsledku prý česká veřejnost výrazně podporuje zavedení trestu domácího vězení. Přínos je spatřován ve finanční úspoře, ale také v tom, že odsouzení nejsou vystavováni kriminálnímu prostředí ve věznicích, kde se často naučili to, co do té doby ještě neuměli, myšleno samozřejmě v negativném slova smyslu.

A jelikož jsem hned v úvodu začala s čísly, připojím i pár čísel na závěr. Podle stavu k 28.6.2010 je nyní aktuálně vykonáváno 19 případů trestu domácího vězení, z toho nejvíce v Jihočeském kraji (9 případů) a nejméně v Jihomoravské kraji, Západočeském kraji a v Praze (vždy po jednom případu). Nulový stav se objevuje ve Středočeském a Severočeském kraji. Je však nutno podotknout, že tato čísla podle krajů nemají velkou vypovídací hodnotu právě s ohledem na neochotu některých soudců tento trest ukládat. Uvidíme, jak to bude dál…  

 

Autor: Petra Šmardová | pondělí 26.7.2010 16:04 | karma článku: 9,54 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Petra Šmardová

Co když vám jako zaměstnanci vznikne v práci škoda?

Je pondělí ráno, začátek pracovního týdne, takže chtě nechtě musíte zase do práce. Jakmile tam dorazíte, převlečete se v šatně do pracovního oděvu, uzamknete si v šatní skříňce svůj civilní oděv, mobilní telefon či případně další osobní předměty a s nadšením se vrhnete do pracovního procesu. Předpokládáte, že po skončení pracovní směny své věci ve skříňce zase naleznete. Ale co když ne...?

6.12.2011 v 19:47 | Karma: 8,04 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Porovnání změn v bodovém hodnocení v silničním provozu

Od 1.8.2011 nabudou účinnosti určité změny v bodovém hodnocení jednání, které spočívají v porušení vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikací (zák. č. 361/2000 Sb., o silničním provozu). V souhrnné tabulce níže uvádím přehled těchto změn za současného porovnání se stávajícím právní úpravou.

22.6.2011 v 14:23 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Dar či nedar – darovací smlouva

Dostat nějaký dar je vždycky příjemné, nemyslíte? Už jen dva základní pojmové znaky darování – bezplatnost a dobrovolnost – zní uším moc pěkně.

30.11.2010 v 11:09 | Karma: 13,32 | Přečteno: 4967x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Řešení, jak zrušit trvalý pobyt nežádoucí osobě

Máte ve svém bytě nebo domě přihlášenou k trvalému pobytu osobu, se kterou nemáte nebo už nechcete mít nic společného a nevíte, co s tím? Neklesejte na mysli, existuje řešení, jak takový trvalý pobyt zrušit.

28.7.2010 v 11:30 | Karma: 40,36 | Přečteno: 80686x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Stalking neboli nebezpečné pronásledování

Odhaduje se, že přibližně dvě až osm procent lidí – žen i mužů - se někdy setkali se stalkingem neboli nebezpečným pronásledováním. Jistě jste v bulváru mnohokrát četli o obtěžování některé z celebrit. Ale nejde jen o známé osobnosti, možná jste byli sami přímými aktéry nebo svědky pronásledování například bývalé lásky opuštěným partnerem nebo partnerkou. To vše je stalking.

8.6.2010 v 11:14 | Karma: 15,48 | Přečteno: 2881x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:03

V pondělí dopoledne omezuje provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10156x
Mladá právnička…

Seznam rubrik